[ad_1]

De hoge inflatie daalt langzaam, maar het is nog steeds een groeiende zorg voor de consument.

Talrijke peilingen van de afgelopen dagen duiden op groeiende economische angst onder Amerikanen, en ze wijzen allemaal op hetzelfde probleem: hogere kosten van het dagelijks leven.

Amerikanen rangschikten voedselkosten (22%) als hun grootste zorg, waarbij pensioensparen (18%) en kosten voor gezondheidszorg (17%) de top drie van zorgen ronden in een opiniepeiling van Quinnipiac University die donderdag werd gepubliceerd. Meer dan zes op de tien Amerikanen zeiden dat ze bezuinigden op alles, van restaurantmaaltijden tot projecten voor het verbeteren van het huis.

“Aanhoudende inflatie, stijgende rentetarieven en volatiliteit op de aandelenmarkt dragen waarschijnlijk bij aan zorgen over alles, van eten op tafel tot medische zorg”, zegt Osman Kilic, professor financiën aan de Quinnipiac University School of Business. “Aan de andere kant staan ​​zorgen over baanverlies onderaan de lijst.”

Ongeveer drie op de tien respondenten zeiden dat de economische omstandigheden ervoor zorgden dat ze de aankoop van een auto, huis of andere grote aankopen uitstelden.

De economische onzekerheid wordt zo erg dat steeds meer Amerikanen tegen opiniepeilers van Fox News hebben gezegd dat ze liever een meevaller van $ 10.000 onder hun matras verstoppen dan het op de aandelenmarkt te beleggen.

De Amerikaanse inflatie steeg in februari tot 6% op jaarbasis, drie keer de doelstelling van 2% van de Federal Reserve. Veel economen maken zich ook zorgen dat de remedie van de Fed tegen hogere prijzen – het verhogen van de rentetarieven – later dit jaar of begin 2024 waarschijnlijk een recessie zal veroorzaken.

Hoewel de totale inflatie afgelopen zomer daalde van een hoogste punt in 40 jaar van 9,1%, stegen de prijzen van veel alledaagse artikelen dramatisch meer dan het nationale gemiddelde van de consumentenprijsindex. Jaar na jaar is de prijs van eieren gestegen met 55%, ontbijtgranen met 12,5%, kip met 8,8%, hotdogs met 11%, sappen fruit met 11%, saladedressings met 18,4% en babyvoeding en flesvoeding zijn gestegen met 9,8%.

De gasprijzen daalden met 2% van februari 2022 tot vorige maand, en de kosten van televisies daalden met 14,8%, volgens het Bureau of Labor Statistics. Maar de kosten van gereedschap en apparatuur voor buitenshuis stegen met 11,8%, papierproducten met 10,8% en voedsel voor huisdieren met 15%.

Uit een onderzoek van de Wall Street Journal en NORC van de Universiteit van Chicago bleek vorige week dat grote meerderheden inflatie als een “grote zorg” zien (65%), denken dat de economie “slecht/niet zo goed” is (80%) en ” niet overtuigd” (78%) dat de volgende generatie het beter zal doen.

Op de vraag wat zij dachten dat er het komende jaar met de economie zou gebeuren, zei 47% dat de situatie “erger zal worden”. Slechts 15% zei dat de economie “zal verbeteren”.

Volgens het Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research zegt ongeveer de helft van de Amerikaanse volwassenen die in huishoudens leven die minder dan 60.000 dollar per jaar verdienen en ongeveer 4 op de 10 van degenen die in huishoudens leven die tussen de 60.000 en 100.000 dollar verdienen, erg gestrest te zijn over hun persoonlijke leven. financiën.

Ongeveer driekwart van de volwassenen in alle inkomensgroepen zegt dat hun gezinsuitgaven nu hoger zijn dan een jaar geleden.

Leden van huishoudens die minder dan $ 100.000 per jaar verdienen, zeggen vaker dan die in huishoudens met hogere inkomens dat ze ook meer schulden hebben. Degenen die geconfronteerd worden met een combinatie van schulden en stijgende uitgaven melden overweldigend dat hun financiële situatie een belangrijke bron van stress is.

Republikeinen en Democraten in het Congres zijn het oneens over hoe de inflatie moet worden teruggedrongen.

Het Huis keurde donderdag een uitgestrekt energiepakket goed dat door Republikeinen werd gepromoot als een oplossing voor stijgende energieprijzen. De Wet lagere energiekosten zou het milieubeoordelingsproces voor energieprojecten herzien om projectgoedkeuringen te stroomlijnen, de productie van fossiele brandstoffen te stimuleren en de prijzen te verlagen.

“Laten we opkomen voor gezinnen die het beu zijn om meer te betalen als ze weten dat we hier de mogelijkheid hebben om het zelf te doen”, zei House Majority Whip Steve Scales, Republikein van Louisiana. “We kunnen weer energie-onafhankelijk worden. Het is een kwestie van nationale veiligheid, maar het is een kwestie van dagelijks brood voor gezinnen die het moeilijk hebben. »

Democratische leiders kwamen donderdag uit een bijeenkomst in het Witte Huis om de verhoopte effecten van de infrastructuurrekening van $ 1 biljoen van vorig jaar te verdedigen. Op de vraag of hij bang was dat de uitgaven zouden bijdragen aan de inflatie, antwoordde Rep. Steny Hoyer, Democraat van Maryland, antwoordde: “Deze investeringen zullen onze economie laten groeien, onze inkomens verhogen en de inflatie verlagen, aangezien de begroting van de president en de [$750 billion] Daarvoor is de Wet Inflatievermindering bedoeld.

Beide partijen weten dat consumenten weinig of geen verlichting voelen van de inflatie.

Volgens een recent onderzoek van de personal finance-website WalletHub hebben consumenten in 2022 $ 180 miljard aan nieuwe creditcardschulden opgelopen, de hoogste schuld ooit in één jaar. Het gemiddelde saldo op de creditcard van een huishouden was $ 9.990, een stijging van 9% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021.

In de Wall Street Journal/NORC-enquête zei 44% van de respondenten dat hun financiën er op dit moment in hun leven slechter aan toe waren dan verwacht. Slechts 17% zei dat hun financiën er “beter aan toe” waren dan verwacht.

• Dit artikel is mede gebaseerd op berichten van de telegraafdiensten.[ad_2]