[ad_1]

Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas erkende dinsdag dat de omstandigheden langs de zuidelijke grens volgende maand zullen verslechteren wanneer de titel 42-pandemische autoriteit van de regering om illegale grensoverschrijders onmiddellijk te deporteren eindigt, maar zei tijdens een hoorzitting van het congres dat zijn afdeling moeite had zich aan te passen aan nieuwe voorwaarden.

Mayorkas gaf geen specifieke cijfers over grensverkeer, maar een prognose van vorig jaar, voorafgaand aan een eerdere deadline voor het beëindigen van titel 42, zei dat tot 18.000 illegale immigranten dagelijks zouden kunnen oversteken.

Dat zou bijna het drievoudige zijn van de hoeveelheid die in maart elke dag binnenkwam.

“We verwachten een toename van het aantal ontmoetingen”, zei de heer Mayorkas tegen de Senaatscommissie voor Binnenlandse Veiligheid en Overheidszaken.

Titel 42 is de volksgezondheidswet die door de regering-Trump is ingeroepen op het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie – en behouden is gebleven door de regering-Biden – die Amerikaanse grensagenten toestaat om individuen de toegang tot het land te weigeren om “te voorkomen [the] verspreiding van overdraagbare ziekten. »

Hij zei dat het doel van de afdeling was om een ​​deel van de illegale immigranten naar nieuwe manieren van binnenkomst te verplaatsen. Ze zouden nog steeds illegaal in de Verenigde Staten aanwezig zijn, zelfs als ze niet tussen de aangewezen havens van binnenkomst zouden sluipen.

De heer Mayorkas zei dat ambtenaren het beleid sinds begin januari aan het testen waren, toen ze een programma aankondigden voor de “voorwaardelijke vrijlating” van migranten uit Venezuela, Haïti, Cuba en Nicaragua. Illegale overtochten vanuit deze landen zijn afgenomen.

“We hebben inderdaad gezien dat mensen de legale weg inslaan”, aldus de secretaris.

Maar illegale overtochten vanuit andere landen hebben het overgenomen, en maandag werden nieuwe cijfers vrijgegeven, net voordat de getuigenis van de heer Mayorkas aantoont dat het totale aantal ongeoorloofde binnenkomsten van migranten in maart rond de 258.000 lag.

Hiervan werden er ongeveer 162.000 vastgehouden door grenswachters aan de zuidgrens, ongeveer 1.000 werden vastgehouden door agenten aan de noordgrens, 34.000 passeerden grensovergangen aan de noord- en zuidgrens en ongeveer 50.000 passeerden andere toegangspunten zoals luchthavens .[ad_2]