[ad_1]

Het afgelopen jaar is Sergej Kozlov herhaaldelijk door banken aangemerkt als mogelijke internationale terrorist. De eerste keer had hij geprobeerd erachter te komen waarom zijn salaris te laat was. De tweede, hij probeerde een hondentrimmer te betalen voor het verzorgen van zijn Deense dog. En vorige maand gebeurde het toen hij geld wilde overmaken naar een collega.

Eerst was hij in de war. Meneer Kozlov is een 40-jarige leraar Russisch in de Litouwse stad Kaunas. Hij heeft nooit met terroristen te maken gehad.

Maar toen ontdekte meneer Kozlov dat er nog een Sergej Kozlov was, die zo’n 1600 kilometer verderop woonde. Dat de heer Kozlov, 59, “president van de regering” is. de zogenaamde Volksrepubliek Loehanskeen regio in Oost-Oekraïne die Rusland bezit illegaal geannexeerd. Dat de heer Kozlov onderworpen is aan sancties door de Europese Unie, Australië, Groot-Brittannië, Canada en Oekraïne.

Het delen van de naam (die op verschillende manieren kan worden gespeld) veroorzaakte problemen voor meneer Kozlov, de professor. “Het is hilarisch en triest tegelijk”, zei hij.

sinds Rusland viel Oekraïne binnende Europese Unie heeft opgelegd verschillende straffen op Moskoubijna allemaal Russisch olie-embargo, handelsbeperkingen en beperkingen op financiële transacties. Het zette ook ongeveer 1.500 mensen en 205 bedrijven op de zwarte lijst die Brussel verantwoordelijk acht voor het “ondermijnen of bedreigen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne”.

Een onbedoeld gevolg is dat voor mensen met namen die lijken op die waarvoor sancties gelden, sommige eenvoudige dagelijkse handelingen frustrerend en gecompliceerd zijn geworden.

Andrei Makaroff, een 20-jarige muziekstudent uit Finland, deelt de benarde situatie van de heer Kozlov in Litouwen. In februari verliet Makaroff zijn flat in Helsinki toen hem werd verteld dat zijn borgtocht was geblokkeerd. De bank vermoedde dat hij onder internationale sancties stond en zou de deal niet laten doorgaan totdat hij had bewezen dat hij was wie hij beweerde te zijn.

“Het was gewoon raar,” zei meneer Makaroff.

Toen hij naar een nieuw appartement verhuisde, gebeurde hetzelfde. En nog een keer toen hij probeerde een kleine betaling te doen via zijn mobiele telefoon. Zijn irritatie nam toe elke keer dat hij aanvullende informatie over zijn identiteit moest geven, zei hij.

Een beetje onderzoek bracht het probleem aan het licht: de naam van de heer Makaroff is vergelijkbaar met die van Andrei Makarov, een 68-jarig Russisch parlementslid dat onder EU-sancties staat.

Er zijn ook andere Sergej Kozlovs. Een derde meneer Kozlov, dit is een chef-kok uit Vilnius, de Litouwse hoofdstad, moest bewijzen dat hij niet de meneer Kozlov was die na weken vertraging werd gesanctioneerd om zijn salaris te ontvangen. Vorige maand wilde hij een betaling doen en kreeg te horen dat zijn rekening was geblokkeerd.

“De hele ervaring om te moeten bewijzen dat je jezelf bent, was onaangenaam”, zei hij.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen in de Europese Unie in een dergelijke verwarring verwikkeld zijn geraakt. Veel Europese landen, zoals Finland en Litouwen, hebben grote gemeenschappen van Russen of burgers van Russische afkomst. Sommige namen van mensen onder sancties komen relatief vaak voor. En de oorlog in Oekraïne creëerde veel kansen voor fouten.

Het helpt niet bij de frustratie van degenen die er middenin zitten.

Professor M. Kozlov moest zich extra identificeren om geld te verzenden en te ontvangen en om pakketten te laten bezorgen. Hij is van gemengde afkomst: zijn vader is Russisch en zijn moeder is Litouws. Maar hij is geboren in Kaunas en heeft alleen de Litouwse nationaliteit. Hij zei dat zijn Russische naam nooit eerder een probleem was geweest.

Kozlov, wiens Russische vader als lid van het Sovjetleger in Litouwen was gestationeerd, zei ook dat hij ‘nooit ernstige problemen had’ voordat Moskou Oekraïne binnenviel.

“Ik heb de Litouwse nationaliteit; ik ben hier geboren”, merkte hij op.

Meneer Makaroff is nog verder weg. Zijn overgrootouders verhuisden van Rusland naar Finland om een ​​nieuw leven te beginnen, en zijn Russische grootvader leerde de vader van meneer Makaroff niet eens zijn moedertaal.

‘Natuurlijk weet ik dat ik een Russische naam heb,’ zei meneer Makaroff. “Maar ik ben geen Rus, ik ben Fins. Ik ging naar het Finse leger en heb hier mijn hele leven gewoond.”

Die dag Rusland viel Oekraïne binnen vorig jaar ging meneer Makaroff naar een studio om een ​​anti-oorlogslied op te nemen. Haar moeder hielp bij het organiseren van demonstraties ter ondersteuning van Oekraïne die duizenden deelnemers trokken. Hij spreekt helemaal geen Russisch.

Omgaan met gevallen van identiteitsverwisseling met betrekking tot sancties is niet eenvoudig. In de Verenigde Staten is er een hotline van de overheid om de getroffenen te helpen. Maar dergelijke steun bestaat niet in de Europese Unie, en de Europese Commissie, de uitvoerende arm van het blok, heeft gezegd dat de taak van het uitvoeren van de sancties bij de autoriteiten in de 27 lidstaten berust.

Hierdoor weten de heer Kozlovs en heer Makaroffs van de wereld niet wat ze moeten doen.

“Misschien moet ik naar de politie of ergens anders gaan voor hulp”, zei meneer Kozlov, de professor. “Omdat ik daar misschien de rest van mijn leven mee moet leven.”

Banken hebben de neiging zich te verontschuldigen, maar zeggen in feite dat hun handen gebonden zijn. OP Bank, die de heer Makaroff blokkeerde, zei dat ‘sancties voor risicobeheer soms kunnen leiden tot vertragingen bij betalingsoverdrachten’.

Swedbank, die transfers naar de heer Kozlov, de chef, blokkeerde, zei alleen dat het voldeed aan internationale sancties. Luminor, de bank van meneer Kozlov, de leraar, reageerde niet op een verzoek om commentaar.

In het geval van de heer Makaroff suggereerde een bankmedewerker zelfs dat hij zou overwegen zijn naam te veranderen.

‘Toen raakte ik een beetje gewond,’ zei meneer Makaroff. “Ik had zoiets van: ‘Wat? Mijn naam heeft niets te maken met het feit dat ik Russisch ben of Rusland steun.'”

Ondanks de problemen, zei hij, zou hij zijn naam nooit veranderen.

“Ik ben Andrei Makaroff,” zei hij. “Daar is gewoon niets mis mee.”

Het postkantoor De valse meneer Kozlov: wanneer sancties problemen veroorzaken voor gewone mensen verscheen als eerste op New York Times.

[ad_2]