[ad_1]

OKLAHOMA CITY (AP) – Een districtscommissaris in het uiterste zuidoosten van Oklahoma die door een lokale krant werd geïdentificeerd als een van de vele functionarissen die op video waren vastgelegd het bespreken van de moord op journalisten en het lynchen van zwarte mensen heeft ontslag genomen, bevestigde het kantoor van gouverneur Kevin Stitt woensdag.

Stitt-woordvoerster Carly Atchison zei dat het kantoor een handgeschreven ontslagbrief ontving van McCurtain County-commissaris Mark Jennings. Daarin zegt Jennings dat hij per direct aftreedt en van plan is om “in de nabije toekomst” een officiële verklaring af te geven over recente gebeurtenissen in ons graafschap.

De dreigende opmerkingen van Jennings en McCurtain County Sheriff’s Office-functionarissen werden verkregen na een vergadering van 6 maart en werden eerder deze week gerapporteerd door de McCurtain Gazette-News in de weekendeditie. Ze veroorzaakten verontwaardiging en protesten in de stad Idabel, de provinciehoofdstad.

In een post op de Facebook-pagina van het kantoor van de sheriff Op dinsdag spraken ambtenaren niet over de opgenomen chat, maar zeiden dat de opname illegaal was verkregen.

Eveneens op woensdag bevestigde het Oklahoma State Bureau of Investigation dat het op verzoek van de gouverneur een onderzoek naar de zaak had geopend.

Het opgenomen gesprek omvatte sheriff Kevin Clardy, de kapitein van de sheriff. Alicia Manning, Jennings en gevangenisbeheerder Larry Hendrix. Tijdens dit gesprek lijken Clardy, Manning en Jennings het te hebben over Bruce Willingham – de oude redacteur van Gazette-News – en zijn zoon Chris Willingham, een journalist.

Jennings zegt tegen Clardy en Manning “Ik weet waar twee diepe gaten zijn gegraven als je ze ooit nodig hebt”, en de sheriff antwoordt: “Ik heb een graafmachine.”

Jennings zegt ook dat hij “een paar huurmoordenaars” in Louisiana kent, en voegt eraan toe “het zijn erg rustige jongens”.

In de opname lijkt Jennings ook te klagen over het niet kunnen ophangen van zwarte mensen door te zeggen: “Ze hebben meer rechten dan wij.”

The Associated Press stelt alles in het werk om de authenticiteit van de opname te verifiëren. Geen van de vier functionarissen reageerde op telefoontjes of e-mails van The Associated Press die om commentaar vroegen.

Bruce Willingham vertelde het AP inschrijving is gedaan toen hij een spraakgestuurde recorder in de kamer achterliet na de vergadering van een provinciecommissaris, omdat hij vermoedde dat de groep zaken bleef doen in de provincie nadat de vergadering was afgelopen, in strijd met de Open Meetings Act van de staat.

Willingham zei dat hij twee keer met zijn advocaten had gesproken om er zeker van te zijn dat hij niets illegaals deed.

Joey Senat, professor journalistiek aan de Oklahoma State University, zei dat volgens de wet van Oklahoma opnames legaal zouden zijn als ze werden verkregen op een plaats waar geregistreerde functionarissen geen redelijke verwachting van vertrouwelijkheid hadden.

Bruce Willingham zei dat hij dacht dat lokale functionarissen van streek waren door “de verhalen die we naar buiten hebben gebracht die een ongunstig licht werpen op het kantoor van de sheriff”, waaronder de dood van Bobby Barrick – een man uit Broken Bow, Oklahoma, die in maart in een ziekenhuis stierf 2022 nadat afgevaardigden van McCurtain County hem met een verdovingspistool hadden neergeschoten. De krant spande een rechtszaak aan tegen het kantoor van de sheriff wegens camerabeelden van het lichaam en andere opnames met betrekking tot de dood van Barrick.

Afzonderlijk heeft Chris Willingham een ​​federale rechtszaak aangespannen tegen het Sheriff’s Office, Clardy, Manning en de County Board of Commissioners, waarin hij beweerde dat Manning hem had belasterd nadat hij een achtdelige serie artikelen had geschreven over problemen binnen het kantoor van de sheriff. De rechtszaak beweert dat nadat de eerste artikelen waren gepubliceerd, Clardy en Manning begonnen met het onderzoeken van de kantoormedewerkers die met de krant spraken en probeerden een huiszoekingsbevel voor Willinghams telefoon te krijgen.

De rechtszaak, die op dezelfde dag als de opnames werd ingediend, beweert dat nadat de serie was uitgebracht, Manning tijdens een telefonische vergadering aan een derde partij had verteld dat Chris Willingham marihuana had geruild voor seksueel expliciete afbeeldingen van kinderen van een man die was gearresteerd op beschuldiging van beelden van seksueel misbruik van kinderen.

“Manning deed deze (en andere) valse verklaringen over Willingham als vergelding voor artikelen die hij over de (sheriff’s office) schreef als verslaggever voor de McCurtain Gazette en om zijn geloofwaardigheid als verslaggever en journalist te vernietigen”, luidt de rechtszaak.

Meer dan 100 mensen verzamelden zich eerder deze week buiten het gerechtsgebouw van McCurtain County in Idabel, en velen riepen de sheriff en andere districtsambtenaren op om af te treden.

Dinsdag hield de Oklahoma Sheriff’s Association, een vrijwillige ledenorganisatie en geen regelgevende instantie, een spoedvergadering van haar raad van bestuur. Hij stemde unaniem om Clardy, Manning en Hendrix uit de vereniging te schorsen.

[ad_2]