[ad_1]

De mediarechtszaak van de eeuw – over de stortvloed aan leugens die Fox News ontketende na de presidentsverkiezingen van 2020 – werd gisteren beslecht in een contante schikking van $ 787,5 miljoen in het elfde uur, minder dan de helft van de schadevergoeding die in de rechtszaak wordt geëist. De schikking in contanten herinnerde eraan wat er echt op het spel stond in deze spraakmakende strijd om de betekenis van smaad in het post-truth-tijdperk. Geld was de drijvende kracht achter Fox’ wanhopige omarming van het verhaal van een opgetuigde en gestolen verkiezing door Joe Biden’s democratische voetsoldaten – en geld is wat Fox nu op grote schaal heeft uitgegeven in de hoop dat de hele smerige episode zich stilletjes terugtrekt naar de vergeten grenzen van eerdere nieuwscycli.

Geld was ook een aandachtspunt voor eisers in de zaak, Dominion Voting Systems, die beweerden dat de verkeerde voorstelling van zaken van Fox over hoe de stemmachines van het bedrijf werkten en waar ze vandaan kwamen, $ 1,6 miljard aan negatieve publiciteit opleverde. (In een van de talloze tekenen dat de lopende zaken slecht gingen voor Fox, stuurde het PR-team van de kabelgigant een perswaarschuwing dat Dominion zijn beste financiële jaar ooit had gehad in 2022; Fox-publicisten waren overgegaan van plechtige bezweringen naar absolutisme van het eerste amendement Dominion, zoals de persberichten van Fox onvermoeibaar opmerkten, is eigendom van een hedgefonds, en de vraag hoe bestuurders winst van onze verkiezingen nastreven om het algemeen belang te dienen, werd verdrongen door de vele sensationele onthullingen over de innerlijke werking van het Fox-imperium in de aanloop -tot het afgebroken proces van dinsdag.

Aangezien de overgrote meerderheid van de smaad- en smaadzaken vóór het proces wordt opgelost, is de onderhandelde schikking niet ongewoon – en het is niet noodzakelijkerwijs een teleurstelling geweest voor eisers. “Dominion geeft om Dominion en om geld verdienen, en ze hebben gekregen wat ze wilden”, zegt Robert McChesney, emeritus hoogleraar communicatie aan de Universiteit van Illinois en auteur van Digitale ontkoppeling: Hoe kapitalisme het internet tegen democratie keert. “De ironie hier is dat wanneer een entiteit met winstoogmerk beweert dat het nieuws hen pijn doet, ze een eerlijke hoorzitting en een juryrechtspraak kunnen krijgen, en de waarheid naar buiten komt, of misschien naar buiten komt. Maar als je in slaap gesust wordt in leugens hierover land of dit land voor 10 jaar van een stomme oorlog, kunnen families van dode soldaten of belastingbetalers die opgelicht zijn niet vervolgen. Ze hebben geen rol te spelen in de rechtbank. Het is echt slecht.” De eerste berichten over de voorwaarden van de schikking geven inderdaad aan dat ook Fox krijgt waarvoor het betaald is: de overeenkomst vereist niet dat het netwerk in de uitzending toegeeft dat het valse claims heeft uitgezonden of zich verontschuldigt voor zijn acties.

Documenten die vóór het proces werden vrijgegeven, leverden een gestage stroom van vernietigend bewijs op waaruit bleek dat Fox-leidinggevenden en on-air-persoonlijkheden willens en wetens beschuldigingen uitten over wijdverbreide kiezersfraude georkestreerd door Democraten in de presidentiële stemming van 2020 die helemaal niet feitelijk waren. De reeks onthullingen voorafgaand aan het proces omvatte ook primetime Fox-persoonlijkheden die uithaalden naar Trump als in De woorden van Tucker Carlson– een razende “demonische kracht” die vooral bekend staat om het “vernietigen van dingen”. “Ik haat hem hartstochtelijk,” verkondigde Carlson in een van zijn enige waarheidsgetrouwe uitspraken over dit onderwerp. Fox CEO Rupert Murdoch was niet veel terughoudender; hij leidde Operatie Fox om te proberen “Trump in een niet-persoon te veranderen” tijdens de aanloop naar de opstand van 6 januari, en pleitte ervoor dat de verkiezingen van 2020 vroeg en nauwkeurig voor Biden zouden worden gehouden.



[ad_2]