[ad_1]

Volgens zijn vrouw, filmmaker Koohan Paik-Mander, is Jerry Mander onlangs overleden in Hawaï na een langdurige ziekte.

Jerry was een revolutionaire activist en publicist, een sleutelfiguur in de anti-globaliseringsbeweging, een bijtende criticus van technologie en kapitalisme, en een waardevolle bijdrager aan dit tijdschrift.

In 1966 nodigde reclameman Howard Gossage uit San Francisco Jerry uit om zich bij zijn bedrijf aan te sluiten. De twee creëerden een advertentie die hielp de Amerikaanse regering ervan te weerhouden twee gigantische dammen te bouwen die de Grand Canyon zouden overstromen. Het Bureau of Reclamation zei dat het publiek voorstander was van het plan omdat kleine boten dan hoog in de kloof konden drijven, waardoor bezoekers de prachtige muren konden aanraken. De kop van Jerry’s paginagrote advertentie luidde: “Moeten we ook de Sixtijnse Kapel onder water zetten, zodat toeristen dichter bij het plafond kunnen komen?”

Jerry’s brutaalheid resoneerde met Natie uitgever Victor Navasky, die hem in dienst nam als frequente bijdrager over inheemse gerechtigheid, hervorming van de media, militarisering en overweldigende macht van het bedrijfsleven.

Na de dood van Howard Gossage in 1969 opende Jerry zijn eigen bureau, dat zich toelegde op belangenbehartiging en reclame in het algemeen belang. Zijn klanten waren Earth Island Institute, Planned Parenthood, Greenpeace en anderen. De Wall Street Journal noemde hem “de Ralph Nader van de reclame”. Het was tijdens deze periode dat Jerry samenwerkte met Stewart Brand en anderen om de iconische te creëren Whole Earth-catalogusIn de jaren zeventig leverde Jerry regelmatig bijdragen aan De natieover een groot aantal kwesties, waaronder de gek geworden bedrijfsmacht.

Jerry heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Vier argumenten voor de afschaffing van televisie (morgen) en Bij afwezigheid van het heilige (Sierra Club-boeken). Zijn overtuiging dat “technologie ons niet zal redden” heeft hem tot een afwijkende stem gemaakt tijdens de snelle opkomst van de technologie-industrie in de Bay Area. Zijn coverstory uit 1996 voor De natie“The Dark Side of Globalization: What the Media Are Missing”, bekritiseerde de nieuwe economische wereldorde en de implicaties ervan.

Jerry en zijn vrienden noemden zichzelf het ‘International Forum on Globalization’ of IFG. inschrijven De natie, Naomi Klein noemde de IFG “the brain trust of the [anti-globalization] beweging.”

Alle waarschuwingen van de IFG zijn uitgekomen. Banen en productie in de Verenigde Staten verdwenen (met uitzondering van de wapenindustrie van meerdere biljoenen dollars) toen bedrijven naar Azië en elders verhuisden. Milieu-, arbeids- en veiligheidsnormen zijn gedaald, zelfs nu de wereld wordt geconfronteerd met ongekende rampen als gevolg van klimaatverandering, economische ongelijkheid, pandemieën en de zesde uitsterving. Autoritarisme ontstond als een terugslag, versterkt door nieuwe technologieën.

Jerry zou niet hebben gewanhoopt. Volgens John Cavanaugh en Maude Barlow: “Jerry roept ons op: geef niet op omdat je de eerste ronde hebt verloren. Leid de bewegingen en het publiek op om terug te vechten. Hij daagde ons uit om seminars te organiseren die zouden leiden tot demonstraties in de straten van steden waar de Wereldbank, het IMF en de WTO elkaar ontmoetten en bedrijfsleiders Geen van de 40 tot 50 van ons die de kern van het International Forum on Globalization werden, dacht dat dat zou werken, maar Jerry overtuigde ons om het eens te proberen, en hij verzamelde de middelen om er een dozijn te maken.

Auteur Stephanie Mills zei het het beste over Jerry’s tijd op deze planeet: “Lieve aarde kan van niemand meer vragen. Het was het werk van een nobel leven.”[ad_2]