[ad_1]

Huizenkopers met een goede kredietscore zullen binnenkort een kostbare verrassing tegenkomen – een nieuwe federale regel die hen verplicht hogere hypotheekrentes en vergoedingen te betalen om mensen met een riskantere kredietscore te subsidiëren die ook op de markt zijn om een ​​huis te kopen.

De tariefwijzigingen worden op 1 mei van kracht als gevolg van een druk op de betaalbare huisvesting door de Federal Housing Finance Agency en zullen van invloed zijn op hypotheken van particuliere banken in het hele land. De wijziging, bekend als de Loan Level Pricing Adjustments of LLPA, zal worden doorgevoerd door de door de federale overheid gesteunde hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac.

Experts in de hypotheekindustrie zeggen dat huizenkopers met een kredietscore van 680 of hoger te maken zullen krijgen met hogere hypotheekkosten die bijvoorbeeld ongeveer $ 40 per maand zullen toevoegen aan een hypotheek van $ 400.000. Huizenkopers die 15% tot 20% neerleggen, krijgen te maken met de hoogste kosten.

Kredietverstrekkers en makelaars in onroerend goed zeggen dat de veranderingen kopers of huiseigenaren met een hoge kredietwaardigheid die op zoek zijn naar herfinanciering waarschijnlijk zullen frustreren, aangezien de nieuwe regel hen in wezen zal straffen voor hun relatief sterke financiële situatie.

“De veranderingen slaan nergens op, het bestraffen van leners met grotere aanbetalingen en kredietscores zal niet in goede aarde vallen”, zegt Ian Wright, hoofd leningen bij Bay Equity Home Loans in de San Bay Area. Francisco, tegen de Washington Times in een e-mail. . “Dit maakt de zaken voor consumenten te ingewikkeld tijdens een proces dat al overweldigend kan lijken door de hoeveelheid papierwerk, jargon, enz. De lener in verwarring brengen is nooit een goede zaak.

Hij voegde eraan toe dat het “ook klantenserviceproblemen zal veroorzaken voor individuele kredietverstrekkers en leningfunctionarissen wanneer een consument niet begrijpt waarom hun rentetarief en vergoedingen plotseling zijn veranderd.”

“Ik ben helemaal voor de eerste koper die een kans heeft om op de markt te komen, maar het is duidelijk dat deze beslissingen niet worden genomen door mensen die het hele hypotheekproces begrijpen”, zei hij.

De nieuwe vergoedingen “zullen voor extreme verwarring zorgen nu we het traditionele voorjaarsseizoen voor het kopen van huizen ingaan”, zei David Stevens, voormalig hoofd van de Mortgage Bankers Association en voormalig commissaris van de Federal Housing Administration tijdens de regering-Obama.

“Deze verwarrende aanpak zal niet werken en, wat nog belangrijker is, kan niet op een slechter moment komen voor een industrie die na de afgelopen 12 maanden worstelt om weer op de been te komen”, schreef Stevens in een recent bericht op sociale netwerken. “Om dit aan het begin van de voorjaarsmarkt te doen, is bijna beledigend voor de markt, consumenten en kredietverstrekkers.”

De huizenmarkt is het afgelopen jaar hard getroffen door een reeks renteverhogingen door de Federal Reserve, waardoor de hypotheekrente naar meer dan 6% is gestegen, ongeveer het dubbele van het niveau aan het begin van 2022. De Fed verhoogde de rente met een snel tempo. om de inflatie terug te brengen van het hoogste niveau in vier decennia van 9,1% afgelopen zomer.

“Na een stijging van de hypotheekrente met drie procentpunten, is het nu niet het moment om de tarieven voor huizenkopers te verhogen”, zei Kenny Parcell, voorzitter van de National Association of Realtors, eerder dit jaar op de FHFA.

Onder de nieuwe hypotheekfinancieringsregels zullen huizenkopers met een risicovollere kredietwaardigheid en lagere aanbetalingen profiteren van betere hypotheektarieven en lagere vergoedingen dan onder de oude tariefstructuur.

FHFA-directeur Sandra Thompson, een door Biden aangestelde, zei dat de vergoedingswijzigingen worden doorgevoerd “om de prijsondersteuning te verhogen voor kopers van aankopen die worden beperkt door inkomen of vermogen”. Het bureau noemt de algemene vergoedingswijzigingen “minimaal” en zei dat de bewegingen de marktstabiliteit zouden waarborgen.

Geconfronteerd met een storm van kritiek stelde de FHFA een deel van de nieuwe regel uit – een nieuw voorstel om schuld-inkomensratio’s van 40% of meer in rekening te brengen, werd uitgesteld tot 1 augustus. 1. DTI is de verhouding tussen de totale maandelijkse uitgaven van een huizenkoper gedeeld door het bruto-inkomen. Dit is een van de belangrijkste maatstaven die kredietverstrekkers gebruiken om te bepalen of een hypotheekaanvrager in aanmerking komt voor de lening.

SP. Thompson zei dat het uitstel zal helpen “een gelijk speelveld te verzekeren, zodat alle geldschieters voldoende tijd hebben om de kosten in te dienen.”

De tariefwijzigingen zijn bedoeld om kredietnemers met een hoog risico te subsidiëren door “een opzettelijke verstoring van traditionele op risico gebaseerde prijzen” op te leggen, aldus Stevens.

“Waarom is dit gedaan? Het antwoord is simpel: het ging erom de kloof in toegang tot krediet te dichten, vooral voor huizenkopers uit minderheidsgroepen die vaak lagere aanbetalingen en lagere kredietscores hebben”, schreef hij in een artikel op LinkedIn. “De kloof in kansen op eigenwoningbezit is reëel. Amerika kampt met een ernstig tekort aan betaalbare koopwoningen, gecombineerd met een overmatige vraag die een onevenwichtigheid veroorzaakt. Maar ingewikkelde prijzen en kredieten zijn niet de manier om dit probleem op te lossen.

Hij voorspelde dat de Federal Reserve binnenkort haar balansverkrapping zal voltooien en dat de hypotheekrente zal beginnen te dalen.

“De vraag naar huizen zal beginnen toe te nemen en dezelfde uitdagingen voor starters op de woningmarkt zullen terugkeren”, zei hij.

Kredietverstrekkers maken zich ook zorgen over de impact van schuldenlasten wanneer ze in augustus van kracht worden, en zeggen dat het kopers het gevoel kan geven dat ze in een lokaasspel zitten en hun verwachte leenkosten kunnen verhogen.

“Als een geldschieter een kredietnemer citeert, zijn er veel dingen die ze nog niet weten, zoals het bedrag aan onroerendgoedbelasting en verzekeringsuitkeringen per maand,” zei Wright. “Er vinden veranderingen plaats in de hypotheekbetaling en het inkomen tijdens escrow, wat leners en geldschieters zal frustreren met de plotselinge tarief- / vergoedingsveranderingen. De meesten van ons leningfunctionarissen zullen dan zeggen ‘eet’ de kosten voor de lener om deze tevreden te stellen (resulterend in verliezen voor de geldschieter en de leningfunctionaris).

Hij zei dat de extra onzekerheid vertragingen zou veroorzaken “tijdens een toch al competitieve vastgoedmarkt zonder inventaris”.

“Door een lage voorraad en hevige concurrentie moeten veel kopers bijvoorbeeld hun deals in minder dan 30 dagen sluiten voordat hun bod wordt geaccepteerd”, aldus Wright. “Plotselinge tariefwijzigingen zullen resulteren in ‘heropenbaarmaking’ door kredietverstrekkers, waardoor extra dagen aan de transactie worden toegevoegd. Dit legt extreme druk op het schema van de koper en kredietverstrekkers worden gedwongen om de zaak voor wijzigingen opnieuw te onderschrijven.

In een brief gericht aan mevrouw FHFA. Thompson in februari zei Bob Broeksmit, president van de Mortgage Bankers Association, dat de timing van tariefwijzigingen “bijzonder verontrustend” was en dat de verhouding tussen schulden en de verhouding tussen kosten “operationele problemen en kwaliteitscontrole” veroorzaakte voor geldschieters.

“De inkomsten en uitgaven van een lener kunnen tijdens het aanvraag- en acceptatieproces van de lening vele malen veranderen, vooral gezien de veranderende aannames over de aard van schulden en inkomsten, en de groei van zelfstandig ondernemerschap, deeltijdwerk en werkgelegenheid in de ‘gig-economie’. , “Dhr. zei Brokesmith.[ad_2]