[ad_1]

LONDEN – Politici in Noord-Ierland hebben de boodschap begrepen. Sommigen van hen houden er niet van.

Unionistische wetgevers reageerden woedend toen de leiders van het VK, de EU en twee Amerikaanse presidenten er met eensgezindheid bij hen op aandrongen de regering van Belfast in de mottenballen te herstellen en de vruchten te plukken van meer economische investeringen in Noord-Ierland.

“Er kan geen welvaart zijn zonder vrede, en er kan geen vrede zijn zonder welvaart”, zei de Amerikaanse handelsgezant Joe Kennedy III woensdag op een conferentie in Belfast.

Het was de laatste in een reeks boodschappen die er bij de Democratic Unionist Party op aandrongen een einde te maken aan een politieke crisis die de herdenkingen van de 25ste verjaardag van het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998, dat een einde maakte aan drie decennia van sektarisch bloedvergieten dat bekend staat als “The Troubles”, verduistert.

De semi-autonome regering van Belfast is opgeschort sinds de DUP – die wil dat Noord-Ierland deel uitmaakt van het VK – zich meer dan een jaar geleden terugtrok uit protest tegen een post-tarifaire douanegrens. .

Volgens de regels voor machtsdeling die zijn vastgelegd in het Goede Vrijdag-akkoord, moeten de belangrijkste Britse Unionistische en Ierse Nationalistische partijen samen regeren.


FOTO’S: Noord-Ierse DUP verzet zich tegen druk om overheidsboycot te beëindigen


Door de DUP-boycot hebben de 1,9 miljoen inwoners van Noord-Ierland geen regering om belangrijke beslissingen te nemen, omdat de kosten van levensonderhoud enorm stijgen en achterstanden het volksgezondheidssysteem onder druk zetten.

Tijdens jubileumevenementen benadrukten architecten van vrede, waaronder de voormalige president Bill Clinton en de voormalige Britse premier Tony Blair, evenals president Joe Biden en de Britse premier Rishi Sunak, allemaal de economische voordelen van overheidsherstel – en de potentiële kosten als de crisis blijft bestaan.

Tijdens een bezoek aan Belfast vorige week koppelde Biden Amerikaanse investeringen in de bloeiende technologiesector van Noord-Ierland aan het oplossen van de politieke crisis.

Kennedy, een telg uit de Amerikaanse politieke dynastie die Bidens economische gezant voor Noord-Ierland is, zei dat hij een toename wilde zien van de 230 Amerikaanse bedrijven die al in Noord-Ierland actief zijn en samen 30.000 mensen in dienst hebben.

Maar, zei hij, bedrijven “willen duidelijkheid en zekerheid.”

“Ze willen een goed beeld hebben van wat er zou kunnen veranderen en hoe en wanneer dat zou kunnen gebeuren. Hoe sneller er antwoorden op deze vragen zijn, hoe beter het zal zijn voor de economie van Noord-Ierland”, zei hij.

DUP-politici slaan terug op de economische boodschap van wortel en stok. Wetgever Ian Paisley Jr. vertelde Times Radio dat het “maanlicht” was om te suggereren “dat er ineens weer een El Dorado op de heuvel zal zijn, als we maar een leidinggevende (in) Noord-Ierland hebben”.

Partijleider Jeffrey Donaldson zei dat de DUP niet “tot onderwerping” zou worden gepest.

Een overeenkomst die in februari tussen het VK en de EU is bereikt, zal veel van de douanecontroles schrappen die de DUP hebben tegengewerkt en de rol van het blok bij het vormgeven van regels voor Noord-Ierland verlichten. De deal werd verwelkomd door politici in Londen, Dublin, Brussel en Washington.

Maar Donaldson zegt dat dat niet genoeg is voor de DUP om de staking te beëindigen.

Toch blijven veel politici en functionarissen optimistisch dat de partij zich uiteindelijk zal terugtrekken – mogelijk na lokale verkiezingen op 18 mei, de eerste test van de kiezersopinie in Noord-Ierland sinds de DUP met haar boycot begon. De partij kan dan een idee krijgen of haar hardline stemmen heeft gekost of gewonnen.

De DUP staat bekend om haar onverzettelijkheid, maar heeft ook haar aanpassingsvermogen kunnen tonen. Hij verzette zich in 1998 tegen het Goede Vrijdagakkoord, voordat hij uiteindelijk van standpunt veranderde en in de regering kwam.

Duncan Morrow, hoogleraar politiek aan de Ulster University in Belfast, zei dat de DUP nu “geen bondgenoten” heeft en niet veel manoeuvreerruimte.

“De DUP staat voor een enorm dilemma”, zei hij. “Gegeven dat ze onder zoveel druk hebben gestaan, hoe kunnen ze een terugkeer naar (de regering) veranderen in iets anders dan een nederlaag?”

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]