[ad_1]

1 van 3

Op deze foto, gemaakt door Todd Salat, werden noorderlichtenthousiastelingen begin 15 april 2023 getrakteerd op een verrassing, toen iets griezeligs zich vermengde met de groene lichtbanden die dansten boven de Donnelly Dome nabij Delta Junction, Alaska. Een paar minuten lang verscheen er een lichtblauwe melkwegachtige spiraal in het midden van de aurora. De spiraal ontstond toen overtollige brandstof die vrijkwam door een SpaceX-raket die ongeveer drie uur eerder vanuit Californië was gelanceerd, in ijs veranderde, waarna waterdamp zonlicht weerkaatste in de bovenste atmosfeer. (Todd Salat via AP)

1 van 3

Op deze foto, gemaakt door Todd Salat, werden noorderlichtenthousiastelingen begin 15 april 2023 getrakteerd op een verrassing, toen iets griezeligs zich vermengde met de groene lichtbanden die dansten boven de Donnelly Dome nabij Delta Junction, Alaska. Een paar minuten lang verscheen er een lichtblauwe melkwegachtige spiraal in het midden van de aurora. De spiraal ontstond toen overtollige brandstof die vrijkwam door een SpaceX-raket die ongeveer drie uur eerder vanuit Californië was gelanceerd, in ijs veranderde, waarna waterdamp zonlicht weerkaatste in de bovenste atmosfeer. (Todd Salat via AP)

ANCHORAGE, Alaska (AP) – Aurora-enthousiastelingen kregen een verrassing gemengd met de groene lichtstralen die door de lucht van Alaska dansten: een lichtblauwe melkwegachtige spiraal verscheen gedurende een paar minuten in het midden van de aurora.

De oorzaak op zaterdagochtend vroeg was iets alledaagser dan een invasie van buitenaardse wezens of het verschijnen van een portaal naar de rand van het universum. Het was gewoon overtollige brandstof die vrijkwam door een SpaceX-raket die ongeveer drie uur eerder vanuit Californië was gelanceerd.

Soms hebben raketten brandstof die moet worden overboord gegooid, zei ruimtefysicus Don Hampton, een universitair hoofddocent aan het Fairbanks Geophysical Institute van de Universiteit van Alaska.

“Als ze dat op grote hoogte doen, verandert die brandstof in ijs”, zei hij. “En als het toevallig in het zonlicht staat, als je in het donker op de grond bent, kun je het zien als een soort grote wolk, en soms dwarrelt het rond.”

Hoewel niet gebruikelijk, zei Hampton dat hij dergelijke gebeurtenissen ongeveer drie keer had gezien.

Het uiterlijk van de draaikolk werd vastgelegd in time-lapse op de all-sky camera van het Geophysical Institute en werd breed gedeeld. “Het heeft een soort internetstorm veroorzaakt met deze spiraal”, zei Hampton.

Ook fotografen van de Northern Lights-show plaatsten hun foto’s op sociale media.

“Het gebeurde allemaal toen het Alaska passeerde in een verbluffende weergave van aurora, waarbij veel nachtwakers, waaronder ikzelf, werden verbluft”, zei professionele fotograaf Todd Salat, bekend om zijn verbluffende aurora-beelden, in een e-mail aan The Associated Press.

“Geloof me, in het begin was ik totaal in de war”, zei hij. “Ik weet nu dat het met raketwetenschap te verklaren is, maar tijdens en direct na de ervaring genoot ik echt van het mysterieuze gevoel van het onbekende.”

De raket is vrijdagavond opgestegen vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië met ongeveer 25 satellieten als lading.

De timing van de brandstofdump en het feit dat het een polaire lancering was, maakte de blauwe spiraal zichtbaar boven een brede strook van Alaska. “En we hadden een heel cool spiraalvormig ding,” merkte Salat op.

In januari werd nog een spiraal waargenomen, dit keer over het Grote Eiland Hawaï. Een camera bovenop Mauna Kea, buiten de Subaru-telescoop van het National Astronomical Observatory of Japan, legde een wervelende spiraal in de nachtelijke hemel vast.

De onderzoekers zeiden dat het afkomstig was van de lancering van een militaire GPS-satelliet die eerder op een SpaceX-raket in Florida was ontploft.

[ad_2]