[ad_1]

NASHVILLE, Tenn. – Na een dodelijke schietpartij op een school vorige maand, verleenden Republikeinse wetgevers in Tennessee dinsdag definitief toestemming voor een voorstel dat wapen- en munitiedealers, fabrikanten en verkopers verder zou beschermen tegen rechtszaken.

De 19-9 stemming van de Senaat stuurt het wetsvoorstel naar de Republikeinse gouverneur. Bill Lee zei, ondanks de weigering van de Democraten, dat wetgevers wapenfabrikanten probeerden te beschermen slechts enkele weken na een schietpartij op een school in Nashville waarbij zes mensen om het leven kwamen, waaronder drie 9-jarigen.

De eindstemming kwam toen de regering van Lee nog steeds probeerde genoeg steun te krijgen onder de wetgevers van zijn partij om wetgeving aan te nemen om wapens weg te houden van mensen die zichzelf of anderen kunnen verwonden. Het lot van dit soort maatregelen blijft onzeker.

Wetgevers haasten zich om al deze week een wetgevende zitting af te ronden terwijl ze geconfronteerd worden met nationale controle over de uitzetting van twee jonge zwarte wetgevers – die nu hersteld zijn – na een protest tegen wapenbeheersing in de slaapkamer. Studenten, ouders en anderen zijn ook al weken aan het lobbyen om wapenveiligheidsmaatregelen te nemen.

Democratische senator. London Lamar, een wetgever uit Memphis, zei dat het een “respectloze tijd” was om de bescherming van wapenfabrikanten door te drukken, terwijl mensen bleven marcheren naar Capitol Hill voor wijzigingen in de wapenbeheersing. De wet op de burgerlijke aansprakelijkheid werd aangenomen net voor een protest waarbij mensen een menselijke ketting vormden door Nashville naar het Capitool ter ondersteuning van wapenbeheersingsmaatregelen.

“Ik daag u uit om dit wetsvoorstel niet goed te keuren, omdat we meer moeten doen om burgers te beschermen tegen wapengeweld dan fabrikanten van wapens, die mensen kunnen gebruiken om meer mensen te doden”, zei Lamar.

De sponsor van het wetsvoorstel, Sen. Joey Hensley van Hohenwald zei dat zijn wetgeving niet verhindert dat andere voorstellen worden aangenomen. Het wetsvoorstel passeerde het Huis voorafgaand aan de schietpartij op 27 maart op The Covenant School.

“Het is gewoon om te proberen de bedrijven in deze staat die ervoor hebben gekozen hierheen te komen, te helpen, om ze wat burgerlijke verantwoordelijkheid te geven”, zei Hensley.

Het wetsvoorstel van Tennessee beschrijft een half dozijn situaties waarin vuurwapen- en munitiebedrijven civielrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld in de staatsrechtbanken van Tennessee, met uitzondering van andere.

Drie Republikeinen stemden tegen de wetgeving, waaronder de senator. Art Swann uit Maryville, die zei: “De wapenfabrikanten hebben de omgeving die we nu hebben aangemoedigd.”

“Zij zijn er verantwoordelijk voor en we moeten ze dwingen om het te doen”, zei Swann.

De vuurwapenindustrie blijft grotendeels immuun voor aansprakelijkheid onder de federale wetgeving. Zeventien staten hebben geen speciale immuniteit voor de wapenindustrie, en Tennessee is al niet een van hen, volgens Everytown for Gun Safety, een belangenbehartigingsgroep voor wapenbeheersing.

Vorig jaar schikte Remington, het bedrijf dat het geweer maakte dat werd gebruikt bij het bloedbad op Sandy Hook Elementary School in Connecticut in 2012, een schikking met de families van de slachtoffers van de schietpartij voor $ 73 miljoen. De families hadden het bedrijf ervan beschuldigd zich te richten op jongere, risicovolle mannen in advertenties en productplaatsing in gewelddadige videogames.

En in februari schikten de families van de doden en gewonden bij een schietpartij op een middelbare school in Texas in 2018 een rechtszaak die was aangespannen tegen de in Tennessee gevestigde online retailer Lucky Gunner, beschuldigd van het illegaal verkopen van munitie aan de student die volgens de autoriteiten 10 mensen heeft gedood. . . Bedrijfseigenaar Jordan Mollenhour is lid van de Tennessee State Board of Education. Het bedrijf is ervan beschuldigd de leeftijd van Dimitrios Pagourtzis – hij was toen 17 – niet te verifiëren toen hij twee keer meer dan 100 cartridges kocht vóór de schietpartij op de middelbare school in mei 2018.

“Er zijn mensen voor wie we deze week alles moeten doen om ze te beschermen”, zei de senator. Jeff Yarbrough uit Nashville zei. “En we kregen e-mails en telefoontjes, mensen hielden borden omhoog en zeiden dat we er alles aan moesten doen om deze mensen te helpen. Geen van deze borden zegt om wapenfabrikanten te beschermen.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.[ad_2]