[ad_1]

Dit is een fragment uit The Buzzer, de dagelijkse elektronische nieuwsbrief van CBC Sports. Blijf op de hoogte van sportnieuws door je hier te abonneren.

De Boston Marathon van maandag was onvergetelijk. Toen de stad 10 jaar geleden was sinds de dodelijke bomaanslag die de oudste jaarlijkse marathon ter wereld op zijn kop zette, maakte Eliud Kipchoge zijn langverwachte debuut in Boston.

De 38-jarige Keniaan wordt algemeen beschouwd als de beste marathonloper aller tijden nadat hij in 2016 en 21 opeenvolgende gouden medailles won en vier van de zes liep. snelste marathons aller tijden – inclusief het huidige wereldrecord van 2:01:09 afgelopen najaar in Berlijn. Kipchoge doorbrak in 2019 ook de legendarische grens van twee uur in zorgvuldig samengestelde omstandigheden in Wenen, maar dat telt niet als een record, aangezien hij enkele ongeautoriseerde voordelen ontving, waaronder een draaiende cast van gangmakers en een leidende auto met behulp van lasers. om het optimale traject op de weg te projecteren.

Het is ook vermeldenswaard dat Kipchoge zijn onofficiële en officiële wereldrecords vestigde terwijl hij de ultramoderne hardloopschoenen van Nike droeg, die zijn voorzien van een drijfgasplaat van koolstofvezel. Maar deze schoenen zijn legaal verklaard door World Athletics, en vrijwel alle elite marathonlopers dragen nu een soort koolstofvezelschoen, of het nu Nike is of een van de andere merken die volgden met hun eigen versies.

Onlangs richtte Kipchoge zijn aandacht af van het verlagen van het wereldrecord, dat hij sinds 2018 op zijn naam heeft staan, om de eerste hardloper te worden die alle zes de World Marathon Majors won. Hij won al vier keer Berlijn en Londen en één keer Tokio en Chicago, waardoor alleen Boston en New York nog te veroveren zijn.

Tot maandag had Kipchoge nog nooit een van de twee meest prestigieuze Amerikaanse marathons geprobeerd. Dus de hype was behoorlijk hoog toen hij hun grootvader in Boston aannam.

Het is niet gelukt. Op een regenachtige maar comfortabele dag voor veldlopen deed Kipchoge zijn uiterste best en leidde het peloton een groot deel van de start van de race. Maar hij viel rond de 19 mijl van de 26,2 mijl lange koers, niet in staat om gelijke tred te houden met de leiders te midden van de beroemde Newton Hills. Kipchoge eindigde als zesde in 2:09:23 – 3½ minuut achter landgenoot Evans Chebet, die herhaalde als kampioen bij de mannen. Het was Kipchoge’s eerste marathonverlies sinds oktober 2020 en pas zijn derde verlies in 18 marathons in zijn carrière.

In een gesprek met verslaggevers op dinsdag zei Kipchoge dat hij een probleem kreeg met zijn linkerbeen toen hij flauwviel uit het leidende peloton. Hij verwierp suggesties dat hij misschien zijn strategie had gewijzigd door terug te stappen in het peloton om zijn energie te sparen, en dat hij misschien niet geschikt was voor het heuvelachtige parcours van Boston.

Wat biedt de toekomst voor Kipchoge? Hij zei dat hij zijn volgende run niet had gepland en dat het resultaat van Boston “eigenlijk alles uit balans bracht en ik terug moet gaan om me opnieuw te reorganiseren en terug te komen met een sterk programma.”

Als het verzamelen van alle zes majors nog steeds Kipchoge’s doel is, dan lijkt zijn debuut op de New York Marathon in november een logische keuze. Maar New York is ook uitdagend – niet zo heuvelachtig als Boston, maar aanzienlijk minder vlak dan de banen van Berlijn en Londen waar Kipchoge de voorkeur aan geeft. Kipchoge zei gisteren ook dat hij Boston niet opgeeft en “absoluut” van plan is om het opnieuw te doen – en te winnen.

Daarnaast bevestigde Kipchoge vorig jaar dat hij wil deelnemen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, waar hij de eerste persoon in de geschiedenis zou kunnen worden die drie Olympische gouden medailles wint op de marathon. Hij is momenteel verbonden met de Ethiopische Abebe Bikila (1960, 1964) en de Oost-Duitse Waldemar Cierpinski (1976, 1980) voor het record van twee Olympische titels.

Een laatste opmerking over de Boston Marathon: met weinig Canadese toplopers dit jaar, was de snelste Canadees Calum Neff – de man die het wereldrecord voor snelste marathon die een kinderwagen duwt. Neff liep maandag 2:22:11 (ongeveer negen minuten sneller dan zijn wandelwagentijd) en eindigde als 40e in de herenrace. Liza Howard werd 40e in de damesrace in 2:40:14. Drievoudig Paralympiër Josh Cassidy, die in 2012 de Boston Marathon rolstoelrace won, werd 19e in 1:47:02. Lees meer over Cassidy in dit verhaal van Doug Harrirson van CBC Sports.

[ad_2]