[ad_1]

Eind vorige maand, een federale rechtbank besliste tegen Internetarchief (IA) en zijn gecontroleerde digitale lening (CDL). IA heeft 30 dagen vanaf het vonnis van de rechtbank om een bezwaarschrift indienenen hij heeft zijn voornemen kenbaar gemaakt doe dit. De vraag was of een bibliotheek de boeken die ze al in bezit had legaal kon digitaliseren en de digitale exemplaren kon uitlenen in plaats van de gedrukte exemplaren. DE AI onderhouden dat hij dat kon, zolang hij maar hetzelfde aantal exemplaren uitleende dat hij bezat en de digitale exemplaren vergrendelde zodat een lener ze niet kon kopiëren of herverdelen. Het zou doen wat bibliotheken altijd hebben gedaan, boeken uitlenen, alleen in een ander formaat. Uitgevers daarentegen bevestigd dat CDL inbreuk maakte op de auteursrechten van auteurs door ongeoorloofde kopieën te maken en deze te delen met bibliotheken en leners, waardoor auteurs en uitgevers de legitieme verkoop van e-books werd ontzegd. Ze beschouwden CDL als piraterij.

Hoewel de mening van rechter John G. Koeltl veel kwesties raakte, was zijn hele redenering gebaseerd op één veronderstelling: dat auteursrecht in de eerste plaats gaat over het recht van auteurs en uitgevers om winst te maken. Ondanks de alomtegenwoordigheid van dit geloof, vertelt de geschiedenis van het auteursrecht ons iets anders.

Wat vroege staats- en federale actoren overhaalde om auteursrecht in te stellen, was de terughoudendheid van de auteurs om hun boeken in het openbaar uit te geven zonder de toen endemische piraterij door uitgevers te kunnen stoppen. Het ontbreken van auteursrecht werd destijds gezien als een belemmering voor openbare informatie, en wetgevers hebben auteursrecht ingevoerd om die belemmering weg te nemen. Deze maatschappelijke doelstelling komt terug in de formulering van de Copyright clausule van de Grondwet, waardoor de verspreiding van kennis het doel, waarbij het auteursrecht slechts een middel is om dit doel te bereiken.

De praktijk van het auteursrecht is bijna twee eeuwen lang afgestemd op zijn publieke doel:

  • Een auteur zou een werk maken, een uitgever zou het naar winkels sturen en een gebruiker zou een exemplaar kopen en het vrij gebruiken.
  • De rechthebbenden bemoeiden zich niet met de eindgebruiker. Dit ondanks tal van gebruikersactiviteiten, zoals het maken van mixtapes, het converteren van vinylplaten naar mp3’s, het schrijven van fanfictie en het spelen van popmuziek bij een pianorecital, allemaal technisch gezien. mogelijke overtredingen auteursrechten. Het maken van een mixtape is in strijd met het reproductierecht (ook het distributierecht als de tape aan een ander wordt gegeven), het omzetten van een LP naar mp3 is in strijd met het recht om afgeleide werken te maken en het afspelen van muziek tijdens een recital is in strijd met het recht op openbare uitvoering. Het publiek, het Congres en de rechtbanken hebben dit gedrag allemaal genegeerd als normaal, toevallig gebruik of als voorbeelden van “redelijk gebruik“-waarvan de toewijzing niet in strijd was met de rechten van een auteur.
  • De markt beheerste de prijs; zodra uitgevers materiaal aan winkels uitdeelden, bepaalden verkopers en wederverkopers (bijvoorbeeld tweedehandsboekwinkels) hun eigen prijzen, waardoor de concurrentie werd bevorderd en de prijzen redelijk werden gehouden.

Elke verandering in technologie – van pianorollen tot films tot dvd’s – heeft nieuwe uitdagingen voor het auteursrecht gecreëerd, maar de eindgebruiker is niet getroffen. De app was alleen gericht op ongeoorloofd gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken voor winst. Maar uit de jaren 70de aard van de handhaving van auteursrechten is veranderd, waarbij eisers eindgebruik proberen te beperken en auteursrechteigenaren zich bezighouden met laatste races rond eerlijk gebruik.



[ad_2]