[ad_1]

JERUZALEM — Boven in zijn klooster, weggestopt in de Oude Stad, hoorde Broeder Matteo Munari opschudding in de Kerk van de Geseling, langs het pad waar Jezus zijn kruis zou hebben gedragen op weg naar zijn kruisiging.

Munari, 49, kwam naar beneden en vond een 3 meter hoog beeld van Jezus dat van zijn voetstuk was gerukt en op de grond was gegooid, het gezicht was gedeeltelijk verwoest. Toen de portier van de kerk op 16 februari de man tackelde die ervan verdacht werd het beeld omver te werpen. Op de 2e kwamen joodse rituele kwasten tevoorschijn die verborgen waren onder zijn kleding, zei de franciscaner monnik.

“Hij huilde een beetje. Zoals: ‘We moeten alle beelden en afgoden in Jeruzalem vernietigen’, vertelde Munari vorige week aan NBC News terwijl hij naar het gebroken gezicht van Jezus keek, die nu wacht op reparatie in de kerk, die werd gebouwd in 1929 op een site die dateert uit de 12e eeuw.

“Ik had gewoon medelijden met hem”, voegde hij eraan toe. “Ik denk dat hij het juiste wilde doen. Dus het probleem was waarschijnlijk niet de man zelf, maar degene die hem vroeg om op die gewelddadige manier te denken.”

De Israëlische politie bevestigde dat een Amerikaans staatsburger van in de veertig ter plaatse was gearresteerd en voegde eraan toe dat onderzoekers “ijverig werkten om de veiligheid, orde en vrijheid van aanbidding te handhaven voor leden van alle religies en denominaties”.

Schade nadat een Amerikaanse toerist op 2 februari een standbeeld van Jezus aanviel en neerhaalde in de Kerk van de Geseling aan de Via Dolorosa in de oude stad van Jeruzalem.  2, 2023.
Een beschadigd standbeeld van Jezus in de kerk van de geseling in de oude stad van JeruzalemMostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images
Schade nadat een Amerikaanse toerist op 2 februari een standbeeld van Jezus in de Kerk van de Geseling aan de Via Dolorosa in de oude stad van Jeruzalem heeft aangevallen en omvergeworpen.  2, 2023.
Een Amerikaanse burger werd gearresteerd op de plaats van de aanval, zei de politie. Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images

Maar kerkelijke functionarissen en christelijke leiders in Israël zeggen dat het verre van een op zichzelf staand incident was. Terwijl de spanningen op joodse en islamitische heilige plaatsen de afgelopen weken zijn uitgebroken, escalerend in geweld tussen Israëli’s en Palestijnen, zeggen christenen in het Heilige Land dat ze ook worden aangevallen.

Hoewel ze een minderheid van joodse extremisten de schuld geven van de aanslagen, zeggen ze dat de extreemrechtse regering van Israël een cultuur van straffeloosheid voor aanvallen op niet-joden heeft bevorderd, waardoor de meest extreme elementen van de natie worden aangemoedigd.

In januari stelden ultraorthodoxe joodse wetgevers, samen met premier Benjamin Netanyahu, voor om gevangenisstraffen op te leggen voor christelijke bekering, hoewel Netanyahu na een wereldwijde verontwaardiging zei dat hij het wetsvoorstel zou blokkeren.

Dimitri Diliani, leider van de Palestijnse Christelijke Nationale Coalitie, zei dat hij zich nu “meer bedreigd” voelde door “de Israëlische politiek dan ooit tevoren”.

“Hier blijven en ons erfgoed beschermen wordt steeds moeilijker”, zei hij.

In de heiligste stad van het christendom zijn kerken getagd en geestelijken die hier wonen en werken, melden dat ze zijn bespuugd, lastiggevallen en zelfs fysiek aangevallen door extremistische joden. Christelijke leiders zeggen dat de meeste incidenten nooit volledig worden onderzocht.

Exacte cijfers over antichristelijke incidenten zijn moeilijk te vinden. Maar gegevens verzameld door Tag Meir, een joodse groep die zich verzet tegen racisme en geweld tegen Israëlische minderheden, suggereren dat er een dramatische toename is van aanvallen door Joodse burgers op begraafplaatsen, kerken, kloosters en moskeeën in Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever. De groep heeft alleen al in de eerste drie maanden van 2023 zes van dergelijke incidenten gedocumenteerd, vergeleken met slechts twee in 2022 en drie in 2021.

Een priester ruimt de schade op nadat een Amerikaanse toerist op 2 februari een standbeeld van Jezus aanviel en neerhaalde in de Kerk van de Geseling aan de Via Dolorosa in de oude stad van Jeruzalem.  2, 2023.
Een priester ruimt het puin op van het standbeeld in de kerk van de geseling, gebouwd in 1929 op een plek die dateert uit de 12e eeuw. Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images-bestand

De Israëlische regering zegt dat haar inzet om ervoor te zorgen dat mensen van alle religies in veiligheid kunnen leven en aanbidden, een democratische kernwaarde is, en wijst erop dat de oprichtingsdocumenten van Israël de vrijheid van godsdienst voor iedereen “bij wet en in de praktijk” verankeren.

En de Israëlische Nationale Politie zegt dat ze “constant contact” hebben met religieuze leiders om aanvallen en vandalisme te onderzoeken en dat de inspanningen om overtreders voor het gerecht te brengen “onwankelbaar” zijn.

“Als politie van alle inwoners en bezoekers van Jeruzalem – joden, moslims en christenen – treden wij op tegen geweld en daden van vandalisme, en in het bijzonder die welke religieuze gevoelens kwetsen”, zei de politiecommandant van het district Jeruzalem, Doron Turgeman, tijdens een recente ontmoeting met de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilus III.

In de ingewikkelde lappendeken van identiteiten en geloofsovertuigingen waaruit het sociale weefsel van Israël bestaat, werd de benarde situatie van christenen soms overschaduwd door de overlappende strijd tussen moslims en joden, en tussen Israëli’s en Palestijnen.

Veel, maar niet alle, christenen in Israël en de Westelijke Jordaanoever zijn Palestijns. Christelijke Palestijnen zijn zelf een minderheid in vergelijking met de gehele Palestijnse bevolking die de islam aanhangt.

Israëlische politieagenten arresteren een Palestijnse man op het terrein van de Al-Aqsa Moskee na schermutselingen die uitbraken tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan in Jeruzalem op 5 april 2023. -
De Israëlische politie zei dat ze eerder deze maand meer dan 350 mensen hebben gearresteerd na botsingen in de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.Ahmad Gharabli / AFP – Getty Images-bestand

Vaak zijn het de spanningen rond islamitische en joodse heilige plaatsen die wereldwijd de meeste aandacht hebben getrokken, onder meer tijdens recente gewelddadige uitbraken in Israël en langs zijn grenzen die uitbraken als reactie op Israëlische politie-invallen deze maand. Moskee, de derde heiligste plaats in de islam. Dezelfde locatie is ook de heiligste plaats in het jodendom, bij de joden bekend als de Tempelberg.

Deze invallen leidden tot vergeldingsraketaanvallen door aan Palestijnen gelieerde groepen in de Gazastrook, Libanon en Syrië, waarbij Israël op zijn beurt wraak nam door die gebieden aan te vallen.

Toch zijn christelijke heilige plaatsen in de oude stad ook hotspots geworden, meest recentelijk op zaterdag in de kerk van het Heilig Graf, waar veel christenen geloven dat Jezus werd gekruisigd, op slechts een derde van een mijl van de moskee. .

In de smalle, geplaveide straatjes van de christelijke wijk kwamen tienduizenden pelgrims van over de hele wereld opdagen voor de heilige vuurwonderceremonie, een jaarlijks ritueel op de vooravond van orthodox Pasen. De menigte was veel groter dan de 1.800 gelovigen die door de Israëlische politie waren aangekondigd en die de kerk zouden binnengaan, wat leidde tot soms gewelddadige confrontaties met agenten.

Christelijke aanbidders worden op 15 april 2023 door de Israëlische politie in de christelijke wijk van de oude stad van Jeruzalem weggehouden van de Kerk van het Heilig Graf.
De Israëlische politie hield vorige week christelijke gelovigen weg bij de Heilig Grafkerk in de christelijke wijk van de oude stad van Jeruzalem.Josh Lederman/NBC News

In een woordenstrijd die escaleerde naarmate de ceremonie naderde, beschuldigden kerkelijke functionarissen de Israëlische politie van het willekeurig beperken van de eredienst tot slechts een fractie van het aantal mensen dat op dat moment veilig aanwezig was. . De politie voerde aan dat de beperkingen verband hielden met brand- en stormloopgevaren en hield vol dat ze gebaseerd waren op de analyse van een ingenieur van hoeveel mensen er veilig in de kerk konden passen.

“We begrijpen de spanningen, want iedereen wil deel uitmaken van deze bijzondere gebeurtenis”, zei politiewoordvoerder Dean Elsdunne zaterdag op de binnenplaats van de Heilig Grafkerk. “We zijn hier uiteindelijk om ervoor te zorgen dat mensen die toestemming van kerkleiders hebben gekregen, veilig aanwezig kunnen zijn.”

Joachim Lenz, die op minder dan anderhalve kilometer afstand uitkijkt over de oude stad, liep over de met gras begroeide paden van de protestantse begraafplaats op de steile hellingen van de berg Sion, waar volgens de overlevering het Laatste Avondmaal plaatsvond. Veel van de berengrafstenen op de historische begraafplaats dateren uit de 19e eeuw, maar tegenwoordig zijn er veel gebroken, omgestoten en vernield.

In januari onthulden beelden van beveiligingscamera’s dat twee jonge mannen, beiden gekleed in traditionele kleding die geassocieerd wordt met orthodoxe joden, inbraken op de begraafplaats en grafstenen ontheiligden. De Israëlische politie zei dat 28 graven waren vernield en dat een 14-jarige en een 18-jarige later werden gearresteerd en beschuldigd van vandalisme.

“We hebben niet het gevoel dat de regering echt behulpzaam is bij het stoppen van dit geweld, bij het stoppen van deze aanvallen op mensen die gewoon niet hetzelfde geloof hebben als deze aanvallers”, zei Lenz, het hoofd van de Duitse Lutherse Kerk in Israël.

Gadi Gvaryahu van Tag Meir getuigde een paar meter verderop en was het daarmee eens. De Joodse groep brengt condoleancebezoeken aan slachtoffers van extremisme, en Gvaryahu zei dat terwijl Joodse extremisten lange tijd een zekere mate van straffeloosheid genoten, met gelijkgestemde politici aan de macht, ‘nu voelen ze zich beter’.

“Het is alsof je op het hart van het jodendom schiet”, zei Gvaryahu, voordat hij voor zonsondergang naar huis terugkeerde om de joodse sabbat te vieren. “Het is niet ons geloof. Het staat niet in de Bijbel. We zouden deze extremisten allemaal moeten veroordelen. En wij, als Joden, moeten eerst veroordelen.

[ad_2]