[ad_1]

Waarom Fox News-tsaar Rupert Murdoch zich verzette tegen de schikking van Dominion Voting Systems’ rechtszaak wegens smaad van $ 1,6 miljard, werd binnen 24 uur na de schikking duidelijk, toen een rivaal van een stembedrijf, ook vernield door Fox, herhaalde dat het onmiddellijk verder ging en $ 2,76 miljard eiste voor zijn eigen laster. voorraad.

“De rechtszaak van Dominion heeft een deel van het wangedrag en de schade veroorzaakt door Fox’s desinformatiecampagne blootgelegd”, zei Smartmatic-advocaat Erik Connolly woensdag. Hij vervolgde: “Smartmatic zal de rest onthullen. Smartmatic blijft zich inzetten om zijn naam te zuiveren, aanzienlijke schade aan het bedrijf te herstellen en Fox verantwoordelijk te houden voor het ondermijnen van de democratie.

Fox en Murdoch worden ook geconfronteerd met rechtszaken van aandeelhouders en een van Tucker Carlson-producer Abby Grossberg. Ondertussen klaagt Dominion wingnut-netwerken OAN en Newsmax, Trump “advocaten” Rudy Giuliani en Sidney Powell, en de man van MyPillow en de man van Overstock.com aan. De treffers, tegen Fox en Trumpworld, zullen blijven komen.

Ik begrijp waarom mensen zich leeggelopen voelden in de onmiddellijke nasleep van Dominion’s beslissing om met Fox te schikken. (Mijn collega Chris Lehmann heeft het hier goed uitgelegd.) Een rechtszaak zou heerlijk zijn geweest. Maar we wisten al dat er geen camera’s in de rechtszaal zouden zijn, geen live tweets, alleen after-the-fact print, web- en tv-reportages. We zouden Tucker Carlson niet horen, in de getuigenbank, zijn teksten hardop voorlezen zoals deze, verzonden op 4 januari, twee dagen voor de moorddadige opstand van het Capitool: “We zijn heel, heel dicht bij het kunnen negeren van de meeste nachten, ik kan echt niet wachten. Ik haat hem hartstochtelijk.

Maar op andere momenten maakte Carlson zich meer zorgen over de dalende aandelenkoers van Fox als het netwerk soms de waarheid vertelde – dat Joe Biden de rechtmatige president was – dan over de schade van Trump aan de democratie. We zouden hem niet hardop horen voorlezen, zijn pasteuze gezicht bloosde: “Dit schaadt het bedrijf meetbaar.” De beurskoers is gedaald. Geen grap”, zo stuurde hij het vijf dagen nadat Fox zich bij andere netwerken had aangesloten om Biden tot winnaar van de verkiezingen te verklaren. Tucker is een hulpmiddel (mijn vriendelijkste woord voor hem). Wij wisten het.

En we zouden Murdoch niet zien toegeven dat zijn netwerkhosts vanwege zijn publiciteit routinematig de gekke Mike Lindell, Mr. My Pillow, lieten zien. “De man is elke avond aanwezig. Betaal ons veel geld”, zei hij in een verklaring. “Eerst vind je het komisch, dan verveel je je.” Het was geen politiek, het was geld, hield hij gedenkwaardig vol. “Het is niet rood of blauw, het is groen.”

Maar die citaten en erger zijn overal verkrijgbaar, en ze doen er zeker niet toe voor Fox-kijkers. (Denk je echt dat als een proces op televisie zou worden uitgezonden, Fox het zou uitzenden en Fox-kijkers het zouden bekijken?) Onthoud gewoon: Trump ging vorige week zitten voor een uur softbalvragen door softbal Tucker, een paar maanden nadat hij hoorde dat Carlson had zei: “Ik haat hem hartstochtelijk.” Er zijn nooit consequenties binnen de Fox/Trump-bubbel.

Anderen waren teleurgesteld door Fox’s gebrek aan een officiële verontschuldiging als voorwaarde voor de schikking. Maar dat was nooit een realistische verwachting – het bedrijf had Smartmatic net zo goed nog een miljard kunnen geven om deze rechtszaak te schikken. Enzovoort. En gezien de beschikbaarheid van nieuws dat Fox loog over deze hele nationale nachtmerrie, waarom denken we dan dat een of andere gescripte verontschuldiging Fox-kijkers zou bereiken? Nogmaals: er zullen geen gevolgen zijn voor dit alles binnen de Fox/Trump-bubbel.

Waar het om gaat, gebeurt buiten de bubbel. Ik ben blij dat Dominion is aangeklaagd, en Smartmatic ook. Dominion won verreweg de grootste schikking in de geschiedenis van de smaadwet. Maar we kunnen niet verwachten dat grote bedrijven de democratie beschermen. Onze wetten geven hen hulpmiddelen en stimulansen om zichzelf te helpen, en dat doen ze ook. Kortom, het zijn de rijken die het rijken geld betalen, waardoor onze wereld helaas draait.

Hulp bij democratie is in de eerste plaats herstelbetalingen. Maar het maakt enig verschil. (Mijn vriendin Claire Potter legt het goed uit hier.) Uit het summiere oordeel van de rechter in de Dominion-zaak bleek dat de beweringen van het bedrijf waar waren en dat Fox opzettelijk loog over de rol van de eiser bij het veranderen van de stem voor Biden. Smartmatic begint daar. Dus dat doen we. Reguliere journalisten zouden brutaler moeten zijn in het beschrijven van Fox’ routinematige leugens en corrupte, antidemocratische agenda. Reguliere democraten moeten natuurlijk weigeren om gasten van Fox te zijn, zoals ik 14 jaar geleden deed en zoveel anderen in de loop der jaren. Hé, secretaris Buttigieg, je bent “geweldig” op Fox – maar je verandert niet van gedachten.

Wij die om de waarheid geven, wij hebben de waarheid. We zullen meer hebben. Degenen die meer vergelding willen – misschien ben ik er een, ik probeer het niet te zijn – kunnen er ook wat krijgen. Ik ben optimistischer geworden sinds Dominion hier is komen wonen. “De waarheid doet er toe. Leugens hebben gevolgen”, zei Dominion-hoofdadvocaat Justin Nelson dinsdag buiten het gerechtsgebouw. ​​Het is natuurlijk zijn taak om dat te zeggen. “Hij heeft ongelijk.”[ad_2]