[ad_1]

WASHINGTON (AP) — Het Pentagon verplaatst extra troepen en uitrusting naar een marinebasis in het kleine land Djibouti in de Golf van Aden om zich voor te bereiden op de mogelijke evacuatie van personeel van de Amerikaanse ambassade uit Soedan.

Twee functionarissen van de Biden-regering zeggen dat uitzendingen naar kamp Lemonnier in Djibouti noodzakelijk zijn vanwege de huidige onzekere situatie in Soedanwaar gevechten woeden tussen twee strijdende partijen.

De functionarissen spraken op voorwaarde van anonimiteit om de planning van de administratie voor een mogelijke evacuatie te beschrijven. Deze planning begon serieus op maandag nadat een konvooi van de Amerikaanse ambassade was aangevallen in Khartoum, de Soedanese hoofdstad.

In een verklaring op donderdag zei het Pentagon dat het “aanvullende capaciteiten” in het gebied zou inzetten om eventueel een evacuatie van Soedanese ambassadepersoneel mogelijk te maken, maar gaf geen details en gaf geen locatie op.

De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, zei dat president Joe Biden de afgelopen twee dagen het besluit heeft genomen om zich voor te bereiden op een mogelijke evacuatie. De president “heeft het leger toestemming gegeven om verder te gaan met het voorbereiden van troepen en om opties te ontwikkelen”, zei Kirby tegen verslaggevers in het Witte Huis.

“Er zijn geen aanwijzingen dat een van beide partijen opzettelijk Amerikanen aanvalt of probeert te kwetsen of zich richt op Amerikanen”, zei Kirby. “Maar het is duidelijk een gevaarlijke situatie.”

Vedant Patel, plaatsvervangend woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de omstandigheden nog niet veilig waren om een ​​evacuatie te regelen, maar benadrukte dat al het ambassadepersoneel veilig en verantwoord was en dat degenen die niet naar een veilige centrale locatie waren overgebracht, werden bevolen om thuis te schuilen. .

Amerikaanse functionarissen vertelden bezorgde wetgevers over de situatie dat er volgens congresmedewerkers ongeveer 70 Amerikaanse medewerkers op de ambassade in Khartoum waren.

Naar schatting 16.000 particuliere Amerikaanse burgers staan ​​bij de ambassade geregistreerd als zijnde in Soedan, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat dit cijfer waarschijnlijk onjuist is, omdat Amerikanen niet verplicht zijn zich te registreren of de ambassade te informeren over hun vertrek.

Sinds de vijandelijkheden tussen de twee facties afgelopen weekend uitbraken, hebben de Verenigde Staten overwogen overheidsmedewerkers te evacueren en van hun huizen naar een veilige, gecentraliseerde locatie te vervoeren om zich op een dergelijke gebeurtenis voor te bereiden.

Ambtenaren zeiden dat Djibouti, een klein land in de Golf van Aden ingeklemd tussen Ethiopië, Eritrea en Somalië, het startpunt zal zijn voor elke evacuatieoperatie.

Elke evacuatie onder de huidige omstandigheden wordt echter geconfronteerd met uitdagingen en veiligheidsrisico’s, aangezien de luchthaven van Khartoum niet functioneert en de landroutes vanuit de hoofdstad het land uit lang en gevaarlijk zijn, zelfs zonder de huidige vijandelijkheden.

Als er geen veilige landingszone in of nabij Khartoum kan worden gevonden, is een optie om de evacués naar Port Sudan aan de Rode Zee te brengen. Maar het is een reis van 12 uur en de wegen op de route van 841 kilometer zijn verraderlijk.

Een andere mogelijkheid zou zijn om naar het naburige Eritrea te reizen, maar dat zou ook problematisch zijn gezien het feit dat Eritrea’s leider, Isaias Afwerki, geen vriend is van de Verenigde Staten of het Westen in het algemeen.

De laatste keer dat de Verenigde Staten ambassadepersoneel over land evacueerden, was vanuit Libië in juli 2014, toen een groot konvooi van Amerikaanse militaire voertuigen ambassadepersoneel van Tripoli naar Tunesië reed. Er zijn recentere evacuaties geweest, onder meer in Afghanistan en Jemen, maar deze zijn grotendeels door de lucht uitgevoerd.

[ad_2]