[ad_1]

Het Hooggerechtshof gaf zichzelf meer tijd voor een verwachte uitspraak van woensdag over een veelgebruikt abortusmedicijn, en verlengde tot vrijdag een tijdelijke schorsing voor een uitspraak van een lagere rechtbank die de beschikbaarheid van mifepriston zou beperken.

Rechter Samuel A. Alito Jr. vaardigde het korte bevel uit om de twee decennia oude goedkeuring van de Food and Drug Administration van mifepriston, dat wordt gebruikt bij medische abortussen, aan te vechten, waardoor het medicijn voorlopig in ieder geval tijdelijk beschikbaar blijft.

Het Hooggerechtshof schortte een bevel van de districtsrechtbank op dat de goedkeuring van het medicijn door de FDA zou opschorten en een uitspraak van het hof van beroep die de beschikbaarheid ervan beperkte. De beslissing van het Hooggerechtshof in deze zaak komt minder dan een jaar na de beslissing van het Hooggerechtshof in Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization die het grondwettelijke recht op abortus vernietigde.

Eerder deze maand heeft rechter Matthew Kacsmaryk van de U.S. District Court voor het Northern District van Texas een uitspraak gedaan waarbij de initiële FDA-goedkeuring voor mifepriston werd opgeschort. Die beslissing werd vorige week gevolgd door een uitspraak van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het 5e Circuit, waardoor het medicijn op de markt zou kunnen blijven, maar de voorwaarden zouden worden hersteld die de FDA in 2016 en 2021 had gewijzigd.

Het ministerie en Justitie en Danco, dat mifepriston maakt, vroegen het Hooggerechtshof om tussenbeide te komen en Alito, die noodaanvragen van het 5e circuit behandelt, gaf een tijdelijk schorsing tot woensdag. Alito verlengde dit verblijf tot vrijdag.

[ad_2]