[ad_1]

Toen hij afgelopen juni werd voorgesteld als coach van de Sacramento Kings, deed Mike Brown geen grote proclamaties of bizarre voorspellingen.

Hij had het over werk. Hij sprak over cultuur. Hij had het over winnen.

“Een van de belangrijkste redenen waarom ik hierheen ben gehaald”, zei Brown die dag, “was om wat leiding te geven.”

Vraag rond, en geen enkele coach heeft het dit seizoen beter gedaan dan Brown. Hij werd woensdag aangekondigd als de eerste unanieme winnaar van de NBA Coach of the Year-prijs, een gemakkelijke beslissing na zijn eerste seizoen in Sacramento waarin de Kings voor het eerst sinds 2006 doorgingen naar de play-offs. Alle 100 kiezers in een panel van verslaggevers en omroepen hadden Brown bovenop hun stembiljet.

“Deze onderscheidingen komen niet vaak voor, dus u waardeert ze zeer”, zei Brown toen de aankondiging op TNT werd uitgezonden. “Ik geniet er echt van om in Sacramento te zijn. De fans, de stad was fantastisch.”

Brown won de prijs voor de tweede keer en voegde de trofee toe aan de trofee die hij verdiende nadat hij en LeBron James Cleveland naar een record van 66-16 hadden geleid in het seizoen 2008-2009. De andere finalisten dit seizoen waren Mark Daigneault uit Oklahoma City en Joe Mazzulla uit Boston.

Daigneault eindigde als tweede, Mazzulla als derde en 14 coaches kregen ten minste één stem op stembiljetten waar de selectiecommissie werd gevraagd om hun eerste, tweede en derde plaats te kiezen.

De Kings waren 48-34, het zevende beste record van de competitie en de eerste keer in de top zeven sinds 2003-2004. Ze voerden de competitie aan in punten per wedstrijd, hadden het beste wegrecord in de Western Conference, braken een reeks van 16 opeenvolgende verliezende seizoenen en wonnen voor het eerst sinds 2003 een divisietitel.

“De verantwoordelijkheid is vanaf de eerste dag aanzienlijk geweest”, zei koningsbewaker De’Aaron Fox. “Toen hij werd aangenomen, vertelde ik hem dat dat het belangrijkste was, ik had het gevoel dat ik iedereen gewoon verantwoordelijk kon houden. Dat is absoluut het belangrijkste.”

De overwinning van Brown was de derde grote gebeurtenis voor de Kings in drie dagen tijd. Maandag versloegen ze Golden State voor een 2-0 voorsprong in hun wedstrijd in de eerste ronde van de Western Conference. Dinsdag werd Fox aangekondigd als de eerste winnaar van de NBA Player of the Year-prijs. Woensdag bracht de coachingprijs – en donderdag zal Sacramento proberen een 3-0 voorsprong te nemen op de titelverdediger Warriors.

Brown was daar vorig jaar bij Golden State als assistent-coach en won zijn vierde NBA-titel, allemaal als assistent – de eerste onder Gregg Popovich in San Antonio, de andere drie onder Steve Kerr bij de Warriors.

“Iedereen in ons gebouw is zo blij voor Mike en sterk voor wat hij voor ons heeft gedaan terwijl hij hier was, hoeveel hij heeft bijgedragen aan onze kampioenschappen hier en aan onze cultuur”, zei Kerr voor het begin van de Kings-Warriors-serie. “We missen hem, maar we zijn blij dat hij dit geweldige seizoen heeft gehad.”

11e persoon die meer dan eens wint

Brown wordt de 11e persoon die meer dan eens de NBA Coach of the Year-prijs wint, samen met drie ontvangers Pat Riley, Popovich en Don Nelson, evenals andere tweevoudige winnaars Gene Shue, Bill Fitch, Hubie Brown, Cotton Fitzsimmons, Mike D’Antoni, Tom Thibodeau en Mike Budenholzer.

Nick Nurse uit Toronto had tot nu toe het record voor de meeste stemmen in een Coach of the Year-race en verdiende 90 topkeuzes in 2020. En Brown versloeg twee zeer verdienstelijke finalisten op weg naar de unanieme overwinning.

Daigneault bracht Oklahoma City naar het kwalificatietoernooi en een nummer 8 geplaatste wedstrijd in een seizoen dat de Thunder naar verwachting zou worstelen – vooral na nummer 1 Chet Holmgren. 2 pick in de draft van vorig jaar, geblesseerd aan zijn voet deze zomer en zal de hele seizoen.

Mazzulla zou dit jaar niet eens hoofdtrainer zijn, maar werd gedwongen het over te nemen vlak voor het trainingskamp toen Boston Ime Udoka schorste na de onthulling van een ongepaste relatie met een vrouwelijke medewerker. Maar Mazzulla, slechts 34, leidde Boston naar het op een na beste record van de NBA en deed het zo goed dat de Celtics de tussentijdse titel stopten en hem in februari aanstelden als volwaardige coach.[ad_2]