[ad_1]

Woensdag verijdelden twee Republikeinse senatoren een tweeledige poging om het beleid van de Biden-regering, dat de Veteranenadministratie toestaat om door de belastingbetaler gefinancierde abortussen uit te voeren, ongedaan te maken.

Het besluit om het nieuwe abortusbeleid van de VA ongedaan te maken werd met 51 tegen 48 verslagen, toen de Republikeinse Sens. Susan Collins uit Maine en Lisa Murkowski uit Alaska sloten zich aan bij alle Democraat op één na: de senator. Joe Manchin III uit West Virginia – stemt tegen het voorstel.

Het was onwaarschijnlijk dat de resolutie wet zou worden, omdat het de stemmen ontbrak om een ​​vetodreiging van president Biden ongedaan te maken. Het Witte Huis zei woensdag dat de wetgeving “politieke inmenging stimuleert in zeer persoonlijke beslissingen die worden genomen door zwangere veteranen en … begunstigden in overleg met hun zorgverleners, waardoor hun gezondheid en leven worden bedreigd.”

De wetgeving “zou betekenen dat verkrachte veteranen geen toegang zouden hebben tot de zorg die ze nodig hebben”, aldus het Office of Management and Budget.

De strijd in de Senaat is het laatste teken dat het Pentagon en de Veteranenadministratie dieper worden betrokken bij het nationale debat over gepaste abortusbeperkingen in de nasleep van de uitspraak van het Hooggerechtshof van vorig jaar waarbij Roe v. Waden.

Minister van Defensie, Lloyd Austin, kondigde afgelopen najaar na het Roe-besluit aan dat het Pentagon reproductieve gezondheidsdiensten, inclusief toegang tot abortus, zou blijven bieden aan leden van het leger en zelfs zou betalen voor dienstleden om te reizen voor abortuszorg als ze in een staat zijn gevestigd die het pakket verbiedt of ernstig beperkt. Prominente Capitol Hill-republikeinen hebben gezworen om te vechten tegen wat zij zeggen dat het Pentagon-beleid ‘ontwaakt’ is dat in strijd is met al lang bestaande federale richtlijnen over abortus.

De resolutie van woensdag onder de Congressional Review Act had slechts een meerderheid van stemmen in de Senaat nodig om aangenomen te worden.

sen. Tommy Tuberville, een Republikein uit Alabama en een belangrijke sponsor van de maatregel, zei dat het VA-beleid onwettig was omdat het Congres het gebruik van federale fondsen om abortussen te betalen al lang heeft geblokkeerd.

“Het is verkeerd en het is misbruik van het geld van de belastingbetaler”, zei de heer Tuberville. “De administratie moet de wet respecteren.”

Hij zei dat de regering de beslissing van het Hooggerechtshof beschouwt als een “excuus” om de abortusdiensten uit te breiden. De wetgever heeft de snelle bevestiging van tientallen hoge militaire officieren in de Senaat al geblokkeerd in een poging om een ​​stemming over de nieuwe abortusrichtlijnen van het Pentagon af te dwingen.

De VA heeft sinds september 34 abortussen uitgevoerd en het bureau schatte dat het beleid de belastingbetaler in het eerste jaar ongeveer $ 2,1 miljoen zal kosten.
De heer Manchin, die voor het voorstel van de heer Tuberville heeft gestemd, zei dat het beleid van de regering in strijd is met het Hyde-amendement, een wetgeving die jaarlijks federale financiering voor abortussen verbiedt, behalve voor verkrachting, incest of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

“Als het moet worden gewijzigd, moet erover worden gestemd”, zei Manchin.

Het Witte Huis zei dat het VA-beleid “een directe reactie was op abortusbeperkingen die ernstige risico’s met zich meebrachten voor het leven en de gezondheid van de veteranen van ons land.”

“Toegang tot reproductieve gezondheidsdiensten van wereldklasse is van cruciaal belang om het leven en de gezondheid van veteranen en … begunstigden te beschermen”, aldus de OMB-verklaring.

SP. Murkowski vertelde Military.com dat ze tegen de resolutie was omdat ze geloofde dat het VA-beleid zoals geschreven in overeenstemming was met de richtlijnen van het Hyde-amendement.

Een rechtszaak bij de federale rechtbank van Texas probeert ook het VA-beleid ongedaan te maken. Stephanie Carter, een VA-medewerker en christelijke verpleegster, zegt dat gevraagd worden om abortussen uit te voeren in andere gevallen dan om het leven van de zwangere patiënt te beschermen, haar ‘oprechte religieuze overtuigingen’ schendt.

De zaak wordt behandeld door de Amerikaanse districtsrechter Alan Albright, die is aangesteld door president Donald Trump.[ad_2]