[ad_1]

De topleider van China, Xi Jinping, rolde de rode loper uit voor president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië en prees hem als “een oude vriend van het Chinese volk”. Hij dronk thee in een tuin met de Franse president Emmanuel Macron en trakteerde hem op een optreden van een oude chinese citer. En hij sprak aan de telefoon met kroonprins Mohammed bin Salman, de de facto heerser van Saoedi-Arabië, het aanbieden van goede wensen voor de islamitische heilige maand Ramadan.

Maar ook al heeft de heer Xi deze en andere wereldleiders de afgelopen weken een gelukkige hand geboden, het was niets anders dan een koude schouder voor de Verenigde Staten. China heeft pogingen van de regering-Biden afgewezen om gesprekken op hoog niveau nieuw leven in te blazen en de spanningen over Taiwan te verminderen. En de regering van dhr. Xi heeft een campagne van spot en kritiek op de Verenigde Staten en de westerse democratie opgevoerd.

Alles bij elkaar genomen, weerspiegelen de inspanningen om de banden met Amerikaanse bondgenoten aan te halen en tegelijkertijd de VS publiekelijk in diskrediet te brengen, de verhardende houding van Peking, nu de betrekkingen dalen tot het laagste niveau in decennia over wat de heer Xi omschreef als “de insluiting, omsingeling en repressie van China” door Washington.

De tweeledige aanpak, zeggen sommige analisten, is overtuigend bewijs dat dhr. Xi de mening volledig heeft omarmd dat de betrokkenheid tussen China en de VS vruchteloos is, althans voorlopig. En het heeft de vrees urgent gemaakt dat de twee mogendheden op ramkoers liggen die zouden kunnen leiden tot gevaarlijke ongelukken, zelfs oorlog, in Taiwan en andere geopolitieke hotspots.

De diplomatieke inspanningen van de heer Xi werden deze week afgewezen door de Verenigde Staten en enkele van hun naaste bondgenoten, toen een bijeenkomst van topdiplomaten van de Groep van 7 in Japan bijeenkwam en beloofde samen de groeiende assertiviteit van China aanpakken. Maar meneer Xi kreeg nog steeds een deel van de terugslag waar hij en andere Chinese functionarissen de afgelopen maanden op hadden gehoopt, waardoor sommige allianties die de invloed van Washington ondersteunen, visueel aan het wankelen werden gebracht.

Tijdens de ontmoeting van dhr. Xi met dhr. Lula ging de Braziliaanse leider tekeer tegen de aanhoudende dominantie van de Amerikaanse dollar in de handel en bezocht hij een onderzoekscentrum van de Chinese telecommunicatiegigant Huawei, dat onderworpen is aan Amerikaanse sancties. Macron juichte de Europese autonomie toe en waarschuwde ervoor om door de Verenigde Staten in een oorlog om Taiwan te worden meegesleurd. En Prins Mohammed juichte de groei van China toeconstructieve rolin het Midden-Oosten, een niet-zo-subtiel onderzoek naar de Verenigde Staten en hun gespannen betrekkingen in de regio.

Tegelijkertijd brachten de Chinese staatsmedia de “gevaren” en “misbruiken” van de Amerikaanse hegemonie aan het licht en bekritiseerden ze de Verenigde Staten op het gebied van mensenrechten, racisme en wapengeweld. Hij greep gelekte documenten van het Pentagon aan om erop te wijzen hoe Washington zijn bondgenoten bespioneerde. En hij bespotte de regering-Biden omdat ze vorige maand een democratietop organiseerde, waarbij hij de Amerikaanse democratie omschreef als “onrustig”, “rommelig” en “gestaag achteruitgaand”.

De strengere lijn van Peking weerspiegelt zijn frustraties over een reeks Amerikaanse stappen, met name met betrekking tot Taiwan, het zelfbesturende eiland dat door China wordt opgeëist. De Taiwanese president Tsai Ing-wen bezocht eerder deze maand de Verenigde Staten en ontmoette Kevin McCarthy, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Maandag zei Taiwan dat het een overeenkomst had bereikt om tot 400 Amerikaanse anti-scheepsraketten te kopen om een ​​mogelijke Chinese invasie tegen te gaan.

Dan zijn er de gezamenlijke militaire oefeningen die de Verenigde Staten met de Filippijnen houden, de grootste in decennia.

Deze bewegingen verergeren diepere wrok gericht op Amerikaanse beperkingen op de export van geavanceerde halfgeleiders naar China en de groeiende veiligheidsbanden tussen de Verenigde Staten en de perifere landen van China, zoals Japan, Zuid-Korea, Australië en India.

Voor Chinese functionarissen klinken de Amerikaanse oproepen tot hernieuwde diplomatieke betrokkenheid – inclusief een langverwachte oproep tussen de heer Biden en de heer Xi – hol in het licht van wat zij zien als groeiende vijandigheid en provocaties. Gesprekken op hoog niveau kunnen pas plaatsvinden nadat de Verenigde Staten demonstreren”geloofwaardige oprechtheid met concrete acties‘, zeiden Chinese staatsmedia vorige week.

“De verantwoordelijkheid voor de huidige moeilijkheden in de betrekkingen tussen China en de VS ligt niet bij China”, zei Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, onlangs toen hem werd gevraagd naar de hervatting van de dialoog met Washington en het mogelijke uitstel van een bezoek aan Peking door de staatssecretaris. . van staat Antony J. Blinken, die werd geannuleerd nadat in februari een vermoedelijke Chinese spionageballon op grote hoogte was opgestegen boven het vasteland van de Verenigde Staten.

“De Verenigde Staten moeten stoppen zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van China en de belangen van China te schaden, en moeten stoppen met het ondermijnen van de politieke basis van onze bilaterale relatie, terwijl ze de noodzaak benadrukken van ‘waarborgen’ over relaties,” voegde Wang eraan toe.

De regering-Biden heeft gezegd dat ze “vangrails” wil opzetten om te voorkomen dat een incident uitbarst over een misverstand in fel omstreden gebieden zoals de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Taiwan, waar China live-fire-oefeningen hield als reactie op het bezoek van mevrouw Tsai. . Zonder protocollen en directe communicatielijnen blijft het risico op een incident groot, aangezien Amerikaanse en Chinese troepen regelmatig in het gebied patrouilleren. vaak op korte afstand.

Beijing ziet de vangrails als een andere vorm van insluiting, omdat ze aan de Verenigde Staten zouden onthullen hoeveel druk het kan verdragen zonder een militaire reactie uit te lokken. China zou liever hebben dat zijn rode lijnen dubbelzinnig blijven en Washington in het ongewisse laten.

China schortte afgelopen augustus de meeste militaire dialogen met de Verenigde Staten op na het bezoek van voormalig huisvoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan. aldus het Pentagon vorige week nog had Peking verzoeken afgewezen om in contact te komen met minister van Defensie Lloyd J. Austin III en voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Mark A. Milley.

De heer Blinken sprak enig optimisme uit dat de gesprekken op hoog niveau kunnen worden hervat.

“Ik verwacht dat we hierin vooruitgang kunnen boeken. Maar het vereist dat China zijn eigen bedoelingen hiermee verduidelijkt”, vertelde hij dinsdag aan verslaggevers tijdens een bijeenkomst van de Groep van 7 landen in Japan.

Analisten zeggen dat de heer Xi waarschijnlijk denkt dat hij niets te winnen heeft bij een gesprek met president Biden op dit moment, vooral omdat negatieve opvattingen over China in de Verenigde Staten steeds meer ingeburgerd lijken te raken.

“Xi gelooft duidelijk dat het een dwaze boodschap is om betrokken te raken. De tijd van gebabbel is voorbij. In plaats daarvan is het tijd voor Peking om de luiken dicht te slaan”, zegt Craig Singleton, senior onderzoeker van de China to the nonpartisan Foundation for the Defense of democratieën. “Simpel gezegd, er is geen weg meer terug, dus Xi moet China nu voorbereiden op een moeilijkere toekomst.”

Minxin Pei, een professor aan het Claremont McKenna College die de Chinese politiek bestudeert, zei dat het mogelijk was dat Peking opnieuw contact zou maken met Washington zodra het voelde dat het meer invloed had. Het zou kunnen komen nadat Beijing zijn banden met meer niet-gebonden landen zoals Brazilië heeft verdiept of nadat de verdeeldheid in Europa groter is geworden over hoe de Verenigde Staten moeten worden gevolgd in hun hardere houding ten opzichte van China.

“China wil de Verenigde Staten betrekken vanuit een sterke positie, en China bevindt zich nu duidelijk niet in die positie”, zei dhr. Pei. “Het succes van Amerika bij het verzamelen van bondgenoten en het voeren van de technische oorlog tegen China bewijst in ieder geval dat het nog steeds veel machtiger is dan China en meer instrumenten tot zijn beschikking heeft.”

China probeert nu een dunne lijn te trekken tussen diplomatiek afwijzen van de Verenigde Staten en proberen centrale bankiers en investeerders ervan te overtuigen dat het weer open voor zaken na jaren van strenge Covid maatregelen.

De gouverneur van de Chinese centrale bank, Yi Gang, ontmoette vorige week de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, aan de zijlijn van een bijeenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds in Washington om de economieën van hun landen te bespreken. Er zijn ook plannen voor een bezoek van minister van Financiën Janet Yellen en minister van Handel Gina Raimondo aan China.

Maar meneer Yi had ook grieven. Hij bekritiseerde westerse landen omdat ze de handel van China niet omleiden naar geopolitieke bondgenoten, waarbij hij de term “friend-shoring” gebruikte in een verklaring aan het Internationaal Monetair en Financieel Comité op vrijdag.

Chinese analisten zeggen dat de vooruitzichten op een verbetering van de betrekkingen tussen de VS en China in de nabije toekomst ver weg blijven. De bescheiden vooruitgang die dhr. Xi en dhr. Biden boekten na een bijeenkomst in Indonesië afgelopen november is zo goed als verdwenen na het ballonincident en het bezoek van mevrouw Tsai aan de Verenigde Staten, zei Wu Xinbo, decaan van de internationale studies aan de Fudan University in Shanghai .

“Naar de mening van China, hoewel Biden een goede houding toonde op Bali, is hij niet echt bereid om de betrekkingen tussen China en de VS te verbeteren”, zei dhr. Wu. Staten hebben noch de oprechtheid, noch het vermogen om hun betrekkingen te verbeteren.

Het postkantoor Terwijl Xi bevriend raakt met wereldleiders, verhardt hij zijn standpunt over de Verenigde Staten verscheen als eerste op New York Times.

[ad_2]