[ad_1]

Huiswetgevers herleven een poging om Puerto Ricanen het recht te geven om te beslissen over hun status, inclusief de mogelijkheid om een ​​staat te worden, nadat een soortgelijke poging eind vorig jaar mislukte.

vertegenwoordigen Raul M. Grijalva D-Arizona heeft donderdag wetgeving ingevoerd die, indien goedgekeurd, een volksraadpleging zou afdwingen waardoor Puerto Ricanen zouden kunnen stemmen over drie opties voor een niet-territoriale status: onafhankelijkheid, soevereiniteit in vrije associatie met de Verenigde Staten of een staat.

“Amerika is keuze. Amerika is vrijheid. Amerika is vrijheid. Daarom moeten de mensen van Puerto Rico een keuze hebben”, zei de vertegenwoordiger. Steny H HoyerD-Md., Zei op een persconferentie buiten het Capitool op donderdag.

Hoyer was de leider van de meerderheid in het laatste congres toen een bijna identieke maatregel passeerde het Huis 233-191, met 16 Republikeinen die voor stemden. De regering-Biden heeft vorig jaar ook een administratieve beleidsverklaring afgegeven ter ondersteuning van de maatregel. Maar er werd nooit over gestemd in de Senaat.

“Onze regering heeft de burgerrechten altijd gerespecteerd en beschermd en ervoor gezorgd dat elke burger een stem en een stem heeft”, zei de Puerto Ricaanse gouverneur. zei Pedro R. Pierluisi tijdens de persconferentie. “Dit is wat Puerto Ricanen van het Congres vragen. Dit is wat ze verdienen als Amerikaanse burgers. Om gehoord te worden. Om geteld te worden. Om aan tafel te zitten.

[ad_2]