[ad_1]

Archeologen ontdekken oude goden van een verloren beschaving in verbluffende vondsten

Afbeelding: Samuel Sanchez (El País) via CSIC

210329_MOTHERBOARD_ABSTRACT_LOGO

ABSTRACT analyseert verbluffend wetenschappelijk onderzoek, toekomstige technologieën, nieuwe ontdekkingen en grote doorbraken.

Archeologen hebben de vroegst bekende gravures van menselijke figuren onthuld, gemaakt door het Tartessos-volk, een verloren beschaving die ongeveer 3000 jaar geleden bloeide in Zuid-Spanje en in verband is gebracht met de mythe van Atlantis. Volgens de onderzoekers zijn dit waarschijnlijk voorstellingen van goden en krijgers.

De ontdekking van vijf reliëfs van menselijke gezichten op de oude Tartessische vindplaats Casas del Turuñuelo heeft onverwachte details onthuld over deze samenleving uit de bronstijd die zo’n 2500 jaar geleden op mysterieuze wijze verdween. Hoewel deze volkeren een overvloed aan prachtige artefacten produceerden, zijn deze reliëfs de eerste menselijke representaties die op de site zijn ontdekt, en voegen ze een verrassende nieuwe laag toe aan ons begrip van deze dynamische cultuur.

“Wat ongebruikelijk is aan deze nieuwe ontdekking, is dat de representaties overeenkomen met menselijke gezichten”, aldus Erika López, woordvoerder van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC), in een persbericht dat dinsdag is uitgebracht.

“Deze buitengewone ontdekking vertegenwoordigt een diepgaande paradigmaverschuiving in de interpretatie van het Tartessische volk, dat traditioneel wordt beschouwd als een aniconische cultuur om goddelijkheid te vertegenwoordigen door middel van dieren- of plantenmotieven, of door betilos (heilige stenen)”, aldus López.

Menselijke gezichten dateren uit de 5e eeuw v.Chr., het einde van die eeuwenoude beschaving die zowel oude als moderne geleerden heeft betoverd. Volgens een team onder leiding van Esther Rodríguez González en Sebastián Celestino Pérez van CSIC’s Institute of Archaeology, lijken twee van de best bewaarde reliëfs vrouwen af ​​te beelden die godinnen in het Tartessische pantheon hadden kunnen zijn.

Een derde figuur versierd met een helm zou een Tartessische krijger kunnen zijn, aldus de onderzoekers. Het resterende paar reliëfs is slechter bewaard gebleven, maar het kunnen ook godheden zijn die over de krijger waakten als onderdeel van een grotere gebeeldhouwde scène.

De menselijke reliëfs werden gevonden in een oude adobe-tempel gevuld met de botten van dieren die tijdens een massale offerande werden gedood, opgegeten en in een kuil werden geplaatst. Om de een of andere onbekende reden werd de site vervolgens opzettelijk afgesloten en in brand gestoken in een ritueel dat gebruikelijk schijnt te zijn geweest onder de Tartessos, aangezien de nabijgelegen Tartessische locaties van Cancho Roano en La Mata ook op dezelfde manier in brand werden gestoken.

Artefacten begraven in het wrak van deze gebouwen bieden inzicht in deze vervlogen cultuur, bekend om zijn unieke geschreven taal en prachtige metalen kunstwerken. De Tartessos waren waarschijnlijk afstammelingen van de Paleo-Spaanse en Fenicische groepen van het westelijke Middellandse Zeegebied en werden beroemd vanwege ingewikkeld vervaardigde artefacten goud, zilver, brons, koper, tin en andere metalen gewonnen in de regio.

Hoewel de Tartessos eeuwenlang floreerden in het zuiden van het Iberisch schiereiland, lijkt deze rijke cultuur kort na de brand in Casas del Turuñuelo van de aardbodem te zijn verdwenen. Sommige experts hebben gespeculeerd dat een ineenstorting van de mijnbouw en metallurgische handel een economische fatale slag toebracht aan Tartessos.

Andere geleerden hebben gesuggereerd dat aardbevingen en tsunami’s wijdverspreide overstromingen en schade hebben toegebracht aan Tartessische nederzettingen waarvan de beschaving nooit is hersteld. Deze hypothese verklaart waarom sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat de Tartessos de oorsprong zouden kunnen zijn van de legende van Atlantis, hoewel andere leden van de universitaire gemeenschap dat wel hebben noemden deze beweringen “grillig” en “complete waanzin.”

Sinds de ontdekking van de Casas del Turuñuelo zeer recent, in 2015, zijn archeologen nog maar aan het begin van deze fascinerende site. Het CSIC-team hoopt dat toekomstige opgravingen van de oude tempel nieuwe informatie zullen onthullen over het Tartessos-volk, hun cultuur en hun vreemde verdwijning.

“Deze vondsten hebben een verdere invloed op zowel de betekenis van de site als de betekenis van de Tartessische cultuur in de Guadiana-vallei tijdens zijn laatste momenten”, zei López in de verklaring.

[ad_2]