[ad_1]

Een senior adviseur van de Hongaarse premier Viktor Orban heeft kritiek geuit op een document van de Amerikaanse inlichtingendienst waarin staat dat Orban onlangs de Verenigde Staten opsomde als een van de belangrijkste tegenstanders van de Hongaarse regeringspartij, Fidesz.

“Premier Orban heeft dat nooit gezegd. Het is nepnieuws”, zei Balazs Orban, de politiek directeur van de Hongaarse leider. De onthulling haalde vorige week de krantenkoppen toen de media een schat aan vermeende Amerikaanse inlichtingendocumenten doorzochten die op sociale media waren gelekt, naar verluidt door een jonge piloot van de Massachusetts National Guard.

In een uitgebreid interview deze week met The Washington Times verwierp Balazs Orban, die geen familie is van de premier, de kritiek op aardgasleveringsovereenkomsten die Hongarije met Rusland heeft gesloten terwijl het Kremlin zijn invasie van bijna 15 maanden onder druk zet. .uit buurland Oekraïne.

De hoogste economische adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, Oleg Ustenko, heeft gezegd dat de regering-Orban de oorlog van het Kremlin in Oekraïne steunt.

Kort nadat een video die vorige week online circuleerde beweerde Russische soldaten de gruwelijke executie van een Oekraïense soldaat te laten zien, zei Ustenko tegen Politico: “Als je de video hebt gezien waarin de Russen het hoofd van een Oekraïense soldaat afhakken, betalen de Hongaren voor het mes. Je moet wel volledig blind zijn om niet te zien wat voor misdaden je sponsort. Door meer gas van de Russen te kopen, geef je ze meer capaciteit om de oorlog te laten escaleren.

Balazs Orban zei dat de opmerkingen “niet serieus kunnen worden genomen”. Hij merkte op dat Hongarije ondanks zijn energierelatie met het Kremlin veel Oekraïense oorlogsvluchtelingen heeft opgenomen. De andere leden van de Europese Unie hebben deze relatie sterk bekritiseerd.

“[This] is niet de manier waarop je praat over het internationale toneel, het land dat in feite honderden en honderdduizenden van je eigen burgers opneemt als vluchteling en in feite, via de Europese Unie, [is] steun het gehele functioneren van de Oekraïense staat, niet vanuit militair oogpunt maar vanuit civiel oogpunt”, aldus de adviseur.

De breuk onderstreept de bredere Europese spanningen over de oorlog in Oekraïne en de precaire positie van de Hongaarse premier. De heer Orban is een onwankelbaar conservatieve Oost-Europese leider en algemeen wordt aangenomen dat hij de nauwste relatie heeft met de Russische president Vladimir Poetin van alle EU- of NAVO-leiders.

Hongarije haalt ongeveer 65% van zijn olie en 85% van zijn gas uit Rusland. In 2021 tekende Boedapest een 15-jarige deal met de Russische energiegigant Gazprom om aardgas te kopen. De deal werd vorig jaar in twijfel getrokken nadat Moskou Oekraïne was binnengevallen en de EU en de regering-Biden probeerden de Russische energie-export te bestraffen om de inkomsten uit oorlogsinspanningen te onderdrukken.

De regering van Orban verwierp aanvankelijk de sancties, maar stemde er uiteindelijk mee in nadat ze een deal had gesloten met de EU om olie-import tijdelijk via de Russische Druzhba-pijpleiding naar Hongarije en andere niet aan zee grenzende landen in de EU te leveren. Boedapest heeft geklaagd dat het compromis er niet in is geslaagd een “energiecrisis” van ontwrichting en torenhoge prijzen in heel Europa te voorkomen.

Oekraïense functionarissen roepen nu de Europese Unie op om in te grijpen en manieren te vinden om de aankopen van Russische energie door Hongarije te blokkeren. Sommige commentatoren zeggen dat Brussel elke nieuwe Hongaars-Russische energieovereenkomst moet goedkeuren, inclusief de deal die deze maand is ondertekend door de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto tijdens een bezoek aan Moskou.

Op de vraag of de Russische deal EU-goedkeuring vereist, antwoordde Balazs Orban: “Nee. Het gaat om de energiezekerheid van Hongarije.

Hij voegde eraan toe: “Politiek staan ​​we onder grote druk. Dus als je de artikelen volgt en de politici die erover praten, zetten ze ons duidelijk onder druk om de energiesamenwerking met Rusland stop te zetten. Maar helaas, in de realiteit die we nu hebben, is het onmogelijk om dat op korte termijn te doen. »

Wrijving met Washington

De gespannen relatie van Hongarije met de Europese Unie was duidelijk lang voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Velen van Amerikaans en Europees links hebben kritiek geuit op de Hongaarse premier sinds zijn rechtse nationalistische Fidesz-partij meer dan tien jaar geleden aan de macht kwam. De critici van M. Orban beschuldigen hem van een steeds autoritairder regime en zeggen dat zijn zelfverklaarde “onliberale democratie” heeft geleid tot het tot zwijgen brengen van afwijkende stemmen en het bevorderen van beleid dat de gemarginaliseerden schaadt.

Veel Amerikaanse conservatieven zien Orban als een voorvechter van traditionele waarden, een bondgenoot van voormalig president Donald Trump en een bolwerk dat zich verzet tegen de globalistische ideologie en buitensporige bureaucratie van linkse Europese leiders in Brussel. Het Conservatieve Politieke Actiecomité hield vorig jaar zijn jaarlijkse bijeenkomst in Hongarije en zal volgende maand opnieuw in Boedapest vergaderen.

Balazs Orban zei dat Hongarije en de Verenigde Staten “oude vrienden en oude bondgenoten” zijn, maar hij erkende dat het op dit moment niet gemakkelijk is om een ​​bondgenoot van de Verenigde Staten te zijn.

“In Hongarije hebben we een zeer succesvolle, duidelijke en conservatieve rechtse christelijke regering, die best goed werkt”, zei hij. “Het is duidelijk dat we politiek veel gemakkelijker kunnen samenwerken met Republikeinen.”

Wrijving tussen de regering-Biden en de regering-Orban dook eerder dit jaar op toen de openlijk homoseksuele ambassadeur die president Biden naar Hongarije had gestuurd, in Boedapest een storm van kritiek kreeg. Regeringsgezinde media beschuldigden de diplomaat van het schenden van protocollen, inmenging in het rechtssysteem en het ondermijnen van de traditionele waarden van het land.

Ambassadeur David Pressman, een mensenrechtenadvocaat die sinds september aan het hoofd staat van de Amerikaanse ambassade in Hongarije, zei dat de beschuldigingen ongegrond waren en dat de door de regering gecontroleerde media van Orban hem persoonlijk aanvielen.

Een profiel over de heer Pressman, gepubliceerd door The New York Times in februari, wees specifiek met de vinger naar PestiSracok, een pro-Orban-nieuwsportaal dat de benoeming van de Amerikaanse ambassadeur aan de kaak stelde als “een expert op het gebied van LGBT-rechten” en “een overduidelijke diplomatieke provocatie”.

Balazs Orban zei dat Hongarije een “open politiek debat had met de Amerikaanse ambassade en met de huidige Amerikaanse regering”.

Hij uitte zijn frustratie dat de regering-Biden niet oproept tot een staakt-het-vuren in Oekraïne, maar in plaats daarvan aanhoudende steun voor het Oekraïense leger promoot in hun streven om grondgebied terug te winnen van de strijd.

“Deze oorlog is iets dat in de Verenigde Staten op een andere manier moet worden besproken”, zei hij. “We praten altijd over het belang van vrede en niet over het belang van voortdurende oorlog.”

The Wall Street Journal meldde vorige week dat een online gelekte CIA-evaluatie zei dat de Hongaarse premier de Verenigde Staten had geïdentificeerd als een van de belangrijkste tegenstanders tijdens een besloten strategische bijeenkomst van de Fidesz-partij.

Balazs Orban noemde de onthulling “nepnieuws”, als gevolg van de bezorgdheid in Washington dat de gelekte geheime documenten werden gemanipuleerd door de desinformatie- en beïnvloedingsoperatie van een buitenlandse tegenstander.

De FBI arresteerde vorige week een 21-jarige piloot van de Nationale Garde in verband met de lekken, maar sommige inlichtingenbronnen zeggen dat Rusland mogelijk enkele documenten heeft gemanipuleerd.

Gevraagd of hij geloofde dat het vermeende spionagedocument met betrekking tot de heer Orban een vervalsing was of op de een of andere manier was ontworpen of gemanipuleerd door een antagonistische buitenlandse actor zoals Rusland, antwoordde de adviseur: “Ik heb geen idee.”

“We zijn een klein land in het midden van Midden-Europa, dus ik ben er vrij zeker van dat alle grote, dikke olifanten in de kamer daar zijn”, zei hij. “Ik begrijp niet goed wat er aan de hand is. Ik was er persoonlijk bij, en ik weet dat het verkeerd is omdat [Prime Minister Orban] zei dat niet. Hij had het over het overduidelijke meningsverschil, weet je, tussen de Verenigde Staten en Hongarije, maar dat is iets heel anders.[ad_2]