[ad_1]

Een voormalige Canadese sociologieprofessor is vrijdag veroordeeld tot levenslang in de gevangenis nadat hij bijna 50 jaar eerder een joodse synagoge in Parijs had gebombardeerd, volgens The New York Times.

Op 3 oktober 1980 werd een Reform Judaism-synagoge in Copernic Street gebombardeerd, waarbij vier mensen om het leven kwamen die buiten waren. als gevolg bij de NYT, maar de zaak bleef jarenlang koud. In 1999 identificeerde de politie Hassan Diab, een Libanees-Canadese sociologieprofessor, als de hoofdverdachte, en decennia later werd hij uiteindelijk door een Franse rechtbank veroordeeld tot levenslang. (GERELATEERD: Een uur durende hoorzitting van de commissie van het Huis erkent geen rapport over vermeende Amerikaanse financiering van Palestijns terrorisme)

De rechter heeft vrijdag bepaald dat Diab tot levenslang moet worden veroordeeld nadat hij niet voor de rechtbank was verschenen, aldus de NYT.

“Het bewijs toont aan dat hij onschuldig is en toch hebben ze hem veroordeeld”, zei Diab’s advocaat Donald Bayne nadat de veroordeling bekend was gemaakt. als gevolg bij CBC News. “Het is een politiek resultaat. Het is een onterechte veroordeling.”

“Het is een goede zaak dat we zelfs 43 jaar later laten zien dat het recht nog steeds standhoudt”, aldus Bernard Cahen, de advocaat van verschillende aanklagers, volgens de NYT. “[I]Het is het einde van een zeer lange beproeving.

(FILES) Een foto genomen op 3 oktober 1980 toont brandweerlieden die bij het wrak van een auto en een motor staan ​​na een bomaanslag op een Parijse synagoge aan de Rue Copernic waarbij vier mensen om het leven kwamen. (AFP via Getty Images)

De bom zou afgaan toen de ongeveer 300 gelovigen het gebouw verlieten, maar nadat de dienst lang duurde, explodeerde hij en doodde volgens de NYT een Israëlische journalist, een chauffeur, een motorstudent en een conciërge. De Franse politie raakte steeds meer gefrustreerd toen ambtenaren in de loop der jaren verschillende doodlopende wegen bereikten.

De aanval werd aanvankelijk genoemd als een neo-nazi-haatmisdrijf, maar werd uiteindelijk gekoppeld aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een door de VS op de lijst geplaatste organisatie. terrorist groep sinds 1997, bekend vanwege het uitvoeren van talloze aanvallen op de Joodse staat Israël, volgens de NYT. Na bijna twee decennia identificeerde de politie Diab, die lesgaf als professor sociologie in Canada, als verdachte met behulp van “politieschetsen”, “handschriftanalyse” en paspoortstempels.

Diab werd uiteindelijk uit Canada uitgeleverd en vervolgens in 2018 vrijgelaten nadat onderzoekers zeiden dat ze “niet kunnen uitsluiten dat Hassan Diab de zelfmoordterrorist was, maar het is moeilijk om verder te gaan” wegens gebrek aan bewijs, aldus de NYT. In 2021 heropende de politie de zaak en vervolgde Diab voor het bombardement, ondanks zijn beweringen dat ze zijn identiteit hadden verward met de echte zelfmoordterrorist.

Diab weigerde het proces bij te wonen, zelfs nadat hij ermee had ingestemd persoonlijk te verschijnen, en koos ervoor om in Canada te blijven na terugkeer van zijn vrijlating in 2018, aldus de NYT.

Cahen had eerder weinig hoop uitgesproken dat Diab zijn straf zou uitzitten. als gevolg naar een recent interview en zei: “Laten we niet teleurgesteld zijn, de heer Diab zal nooit uit Canada worden uitgeleverd. Cahen leek te verwijzen naar de verklaring van de Canadese premier Justin Trudeau steun van Diab in 2018.

Alle inhoud die is gemaakt door de Daily Caller News Foundation, een onafhankelijke, onpartijdige nieuwsdienst, is gratis beschikbaar voor elke legitieme nieuwsuitgever die een groot publiek kan bereiken. Alle opnieuw geposte artikelen moeten ons logo, de naamregel van onze verslaggever en DCNF-lidmaatschap bevatten. Neem voor vragen over onze richtlijnen of samenwerking met ons contact op met licensing@dailycallernewsfoundation.org.[ad_2]