[ad_1]

BUENOS AIRES (Reuters) – Volgens een peiling van Reuters zal de Argentijnse economie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van oktober op de rand van een diepere crisis wankelen, aangezien de groeiende marktangst bijdraagt ​​aan een akelige mix van recessie veroorzaakt door droogte en stijgende inflatie.

Een vlucht naar de veilige haven van de Amerikaanse dollar versnelde deze week nadat het mislukken van voorzichtige pogingen om de uitgeputte internationale reserves te versterken, de angst voor een mogelijke devaluatie van de zwaar gereguleerde officiële wisselkoers weer aanwakkerde.

De economische bedrijvigheid zal dit jaar naar verwachting met 2,3% krimpen, de slechtste prestatie van de Groep van 20 landen, waarbij de consumentenprijzen naar verwachting met meer dan 100% zullen stijgen, volgens gemiddelde schattingen van 32 economen die van 10 tot 19 april werden geïnterviewd.

Wijzend op steeds negatievere vooruitzichten, steeg het aantal recessieprognoses tot 27 van de 32 respondenten, tegen slechts 7 van de 23 in januari. De meningen varieerden van een groei van 1,1% tot een daling van 4,5% in 2023.

“De situatie is erg gecompliceerd, maar als de regering samenwerkt met de waarschijnlijke winnaars van de [presidential] voorverkiezingen, zal de economie een geordende overgang ondergaan’, zegt Andres Borenstein, een econoom bij adviesbureau Econviews.

“De overgang zal echter moeilijk worden als de regering, die zwak is en niet in staat is stabilisatieplannen uit te voeren, niet meewerkt na de voorverkiezingen.”

De datum is nog niet bevestigd voor de stemmen om de partijkandidaten te bepalen. In het verleden ging de benoeming van kandidaten vooraf aan grote financiële crashes weken voor algemene verkiezingen. President Alberto Fernandez en andere peronisten volgen oppositiekandidaten in verkiezingsonderzoeken.

Eerder deze maand gaf het Internationaal Monetair Fonds Argentinië een pauze door de doelstellingen van zijn lening van $ 44 miljard te versoepelen, een stap die bekritiseerd werd door sommige Wall Street-analisten die menen dat het fonds mild is tegenover het Zuid-Amerikaanse land.

De bloeding van de IMF-hulp doet de vrees rijzen voor een mogelijke devaluatie die de Latijns-Amerikaanse nummer één zou doen zinken. 3 de economie in een crisis vergelijkbaar met de chaotische periodes van 1989-1990 en 2001-2002.

De omstandigheden zijn al buitengewoon moeilijk na jaren van op hol geslagen inflatie die de gezinsbudgetten tot het uiterste hebben gedreven. Sociale protesten en daklozen die op de stoep slapen zijn nu gemeengoed in Buenos Aires.

Hoewel ze veel betere vooruitzichten hebben, zijn de economieën van Brazilië en Mexico de nummer 1 in de regio. 1 en nee. 2, respectievelijk – zijn niet probleemloos, aangezien de groei afkoelt en de kosten van levensonderhoud aanhouden.

Het bruto binnenlands product van Brazilië zal dit jaar naar verwachting met 0,9% groeien en in 2024 met 1,5%, wat een sterke verslechtering over de tweejarige horizon impliceert ten opzichte van de verwachte groeipercentages van 0,8% en 1,9% in de enquête van januari.

Een recente appreciatie van de valuta van het land heeft negatieve gevolgen, waardoor de export van Brazilië duurder wordt en er grotere tekorten op de lopende rekening ontstaan ​​die wegen op de economie.

Voor Mexico zijn de groeivooruitzichten licht verbeterd tot 1,5% dit jaar en 1,6% in 2024, van 1,0% en 1,8% in januari, nog steeds ver onder het optimistischere scenario van een groei van 3,0%.

(Voor meer verhalen uit de Reuters Global Economic Survey:)

(Rapportage door Gabriel Burin in Buenos Aires; redactie door Alexandra Hudson)

Copyright 2023 Thomson Reuters.

[ad_2]