[ad_1]

President Donald Trump luistert terwijl de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador applaudisseert tijdens een evenement in de Rozentuin van het Witte Huis, woensdag 8 juli 2020, in Washington.  (AP Foto/Evan Vucci)

De toenmalige president Trump en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, vertrokken, wonen in juli 2020 een evenement bij in de White House Rose Garden. (Evan Vucci/Associated Press)

De leider van Mexico heeft advies voor de Verenigde Staten.

Zorg beter voor je kinderen. Probeer meer knuffels.

Verminder de drugs en wapens.

Houd uw agenten, troepen en spionnen buiten ons territorium.

En laat Donald Trump met rust.

Dit zijn enkele van de laatste gedachten van de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, die de afgelopen weken was op een traan over de situatie ten noorden van de grens. Zijn riffs over de Verenigde Staten varieerden van strijdlustig tot bizar, een spervuur ​​van gedempte bedreigingen, harde adviezen en sociologische pseudo-analyses die afkeurden wat hij ziet als morele decadentie.

De bom lijkt een vijand waardig – niet een bondgenoot die een grens van 2000 mijl deelt en nauwe economische, sociale en culturele banden heeft.

Maar lijken op te staan ​​tegen de kolos in het noorden, bleek politieke voordelen te hebben voor López Obrador, die blijft populair ondanks toenemende criminaliteit en economische tegenspoed.

“Ik ben blij dat de president de gringo’s op hun plaats zet”, zegt Arturo Robles, 51, een bloemenverkoper in Mexico-Stad. ‘Het is niet eerlijk als de gringo’s zeggen dat het allemaal onze schuld is. Het zijn de drugsverslaafden.’

Tegenstanders van de president zeggen dat hij gewoon probeert af te leiden van zijn tekortkomingen in eigen land.

“De president is zijn gebruikelijke manier van anti-Amerikanisme gaan gebruiken, wijzende en proberen de schuld af te wenden”, zei Arturo Sarukhan, die als ambassadeur in Washington diende onder president Felipe Calderón, een verbitterde rivaal van López, Obrador.

Deze week beschuldigde López Obrador Washington van “beledigende inmenging” en “vulgair” gedrag nadat de Amerikaanse Drug Enforcement Administration opschepte over het infiltreren van het Sinaloa-kartel, het beruchte drugshandelsyndicaat dat ooit werd geleid door Joaquín “El Chapo” Guzman. De DEA nam blijkbaar niet de moeite om de Mexicaanse autoriteiten te informeren.

‘Spionage’, zei de president.

Zoals gebruikelijk was er geen openbare vergelding van ambtenaren in Washington, die duidelijk besloten de Mexicaanse president niet te betrekken bij zijn escalerende verbale agressie. De regering-Biden leunt, net als eerder het Witte Huis van Trump, op Mexico helpen voorkomen dat migranten de Verenigde Staten bereiken.

“López Obrador krijgt een vrije pas van Washington”, zei Jorge Castañeda, een voormalige Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken en een harde criticus van López Obrador. “Hij kreeg een heel goede deal van zowel Biden als Trump, voornamelijk voor het doen van hun smerige immigratiewerk.”

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador spreekt op 2 februari tijdens een persconferentie in Mexico-Stad. 28 (Marco Ugarte/Associated Press)

Nu hij zijn 70ste verjaardag nadert en het laatste jaar van zijn termijn van zes jaar ingaat, lijkt López Obrador meer dan ooit gepassioneerd over het politieke slagveld en de rechtvaardigheid van zijn wegen. Achter een folkloristisch en vaderlijk imago gaat al lang een strijdlustig personage schuil dat altijd klaar staat om het op te nemen tegen echte en verzonnen tegenstanders.

Tegelijkertijd benadrukte hij dat zijn regering met Washington zou blijven samenwerken aan kritieke kwesties, waaronder immigratie en drugshandel. DE synthetische opioïde fentanyl – verantwoordelijk voor tienduizenden doden per jaar in de Verenigde Staten – is nu een grotere zorg dan cocaïne, heroïne of methamfetamine. Sommige Republikeinse wetgevers hebben Washington opgeroepen om het Amerikaanse leger naar Mexico te sturen om drugshandelaren te achtervolgen of de kartels aan te wijzen als terroristische groeperingen.

De suggesties, hoewel het onwaarschijnlijk was dat ze werkelijkheid zouden worden, maakten de Mexicaanse president woedend en voedden het ene nationalistische salvo na het andere.

‘Samenwerking, ja. Onderwerping, nee’, werd een van zijn refreinen.

López Obrador, die een vriendschappelijke relatie had met Trump toen hij in functie was, noemde de strafrechtelijke aanklachten die onlangs in New York tegen de voormalige president waren ingediend politiek. Tegelijkertijd had hij niets dan lof voor president Biden, onlangs prees hij hem op Twitter als iemand die “onze soevereiniteit respecteert”.

“Ik denk dat Biden heel snel besefte dat López Obrador is als een hond die veel blaft maar echt niet bijt”, zegt Carlos Bravo Regidor, columnist bij de krant Reforma. “Biden koos ervoor om de volwassene in de kamer te zijn.”

López Obrador, die zichzelf omschrijft als linksist, neigt vaak naar sociale kwesties. Zijn kijk op de drugscrisis in de Verenigde Staten getuigt van een conservatieve en moralistische inslag.

Hij noemde herhaaldelijk een soort ethische malaise ten noorden van de grens, in tegenstelling tot wat hij beschrijft als een gezonde gezinsdynamiek in Mexico. Een van zijn voorgestelde remedies: Amerikaanse ouders zouden hun kinderen steviger moeten omhelzen en hen moeten aanmoedigen om langer thuis te blijven wonen.

“Er is een gebrek aan liefde, broederschap, knuffels en knuffels”, zei López Obrador vorige maand.

Hij zocht naar illustraties van hoe het morele kompas van Amerika in de war was geraakt. Meldt dat de National Basketball Assn. Het overwegen om straffen voor het gebruik van marihuana te schrappen, heeft een nieuwe bron van munitie opgeleverd voor de aanval van de president op de ontbrekende morele grond van Amerika.

“Ze dreigen binnen te vallen, verkopen krachtige wapens op hun markten, doen niets voor hun jongeren, lijden – jammerlijk – onder de verschrikkelijke en dodelijke fentanyl-pandemie, maar pakken de oorzaken niet aan”, zei López. Obrador deze maand in een tweeten. die meer dan 4,5 miljoen keer bekeken werd. “Ze geven niet om welzijn, alleen om geld, ze versterken geen morele, culturele of spirituele waarden; wie beperken ze het gebruik van drugs, integendeel, ze moedigen het aan, zelfs in de sport. Het is triest en decadent.”

De president heeft ontkend dat fentanyl in Mexico wordt gemaakt – ondanks voldoende bewijs van het tegendeel.

Vorige maand bracht een duidelijk pissige López Obrador zijn klachten over de Verenigde Staten en fentanyl naar een onwaarschijnlijke gesprekspartner: de Chinese president Xi Jinping. In een brief aan zijn Chinese tegenhanger citeerde de Mexicaanse leider “lasterlijke bedreigingen” van Amerikaanse wetgevers. Hij vroeg Peking om hulp bij het indammen van de stroom van chemische voorlopers die worden gebruikt bij de illegale productie van opioïden.

Bij een kort uitblijven van een reactie ontkende een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking elke illegale handel in fentanyl tussen China en Mexico. Hij vertelde verslaggevers dat het drugsprobleem ‘made in America’ was

Mexicaanse leiders hebben Washington lang bestraft omdat het niet meer deed om het binnenlandse drugsgebruik te beteugelen – terwijl ze er ook op aandrongen dat de Amerikaanse autoriteiten hard optreden tegen de wapenhandel in het zuiden van Mexico.

“Elke Mexicaanse president sinds het begin der tijden zegt tegen de Verenigde Staten: ‘Hoe zit het met de vraag naar drugs?’ Castañeda zei: “En elke Amerikaanse president antwoordt: ‘Je hebt gelijk. Gedeelde verantwoordelijkheid. Hetzelfde verhaal met wapens.’

De bijtende retoriek van López Obrador bracht kritiek naar een nieuw niveau. Hij dreigde miljoenen Mexicaans-Amerikaanse burgers die in de Verenigde Staten wonen te adviseren tegen Republikeinse kandidaten te stemmen. Hij noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken “leugenaars” in reactie op een rapport waarin rechtenschendingen in Mexico worden gedocumenteerd en daagde de beweringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken uit dat kartels grote delen van Mexico beheersen.

Een ander twistpunt tussen de twee bondgenoten is de regeringsstijl van López Obrador, die volgens critici steeds autocratischer wordt.

Hij was woedend toen ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in februari hun steun leken uit te spreken voor demonstranten die tegen een omstreden electoraal hervormingsplan hij verdedigde.

“Ze bemoeien zich altijd met zaken die hun zaken niet zijn”, zei López Obrador, eraan toevoegend: “Er is meer echte democratie in Mexico dan in de Verenigde Staten.”

López Obrador bereikte de politieke leeftijd als activist in de jaren zeventig, toen links in Latijns-Amerika pro-Fidel Castro was. Hij klom op in de gelederen van de toen dominante Institutionele Revolutionaire Partij in Mexico, die zowel autoritair als zeer wantrouwend tegenover Washington was. Hij verliet de partij in 1988.

Sinds hij aantrad na zijn derde presidentiële bod, heeft López Obrador een pragmatische en soms bereidwillige houding ingenomen ten opzichte van Washington, waarbij hij de cruciale rol van de Amerikaanse handel en investeringen erkent. Zijn regering trachtte een nieuwe vrijhandelsovereenkomst, buigend voor het Witte Huis van Trump op enkele belangrijke punten. Los daarvan bezweek hij onder druk van Trump – inclusief de dreiging van tarieven – om migranten die naar de VS reizen door Mexico te helpen dwarsbomen.

En ondanks het opleggen van bepaalde beperkingen aan Amerikaanse drugshandhavers, heeft Lopez Obrador over het algemeen samengewerkt met het ministerie van Justitie op het gebied van mensenhandel en andere kwesties. Mexico leverde een gestage stroom kartelhandlangers uit aan het noorden.

In het verhaal maakte López Obrador er een gewoonte van terug te denken aan de vernederingen in het verleden van Mexico.

“Het gaat om het zien van geschiedenis – we behoren tot de meest binnengevallen naties ter wereld”, zei hij onlangs tegen verslaggevers, in een twijfelachtige bewering. “Ze namen ons territorium in, ze handelden met overheersing. Hoe kunnen we onze onafhankelijkheid, onze soevereiniteit niet verdedigen?”

Zulke praat is “rauw vlees” voor de ultranationalisten die misschien wel een derde van de politieke basis van López Obrador vormen, zei Tony Payan, directeur van het Center for the United States and Mexico van het Baker Institute for Public Policy van Rice University. “Het maakt mensen kwaad voor de verkiezingen van volgend jaar.”

Mexicaanse presidenten zijn uitgesloten van herverkiezing. Maar algemeen wordt aangenomen dat López Obrador het laatste woord zal hebben over wie zijn regerende Morena-partij – die hij heeft opgericht – nomineert om hem op te volgen als kandidaat in 2024.

Zoals eens in de twaalf jaar gebeurt, kiezen Mexico en de Verenigde Staten presidenten. Sommige waarnemers hebben gespeculeerd dat Republikeinen waarschijnlijk fentanyl tot een belangrijk probleem zullen maken en het zullen gebruiken om Mexico te raken – net zoals Trump zijn campagne van 2016 begon met retoriek waarin hij Mexicanen ervan beschuldigde verkrachters en criminelen te zijn.

Te oordelen naar zijn recente overpeinzingen, zal López Obrador klaar en bereid zijn om te reageren.

“Het zou veel heter kunnen worden”, zei Bravo Regidor, de columnist. “Er zal zeker veel lawaai zijn.”

Times-redacteur Tracy Wilkinson in Washington en speciale correspondent Cecilia Sánchez in Mexico-Stad hebben bijgedragen aan dit rapport.

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Los Angeles Times.

Oorspronkelijk geplaatst

[ad_2]