[ad_1]

Ik haat het om iets vleiends te zeggen over een leugenachtige, racistische, vrouwonvriendelijke autoritair die op geloofwaardige wijze wordt beschuldigd van meerdere aanrandingen. Maar Donald Trump heeft soms behoorlijke politieke instincten (afgezien van morele instincten). Vanaf het begin van zijn eerste campagne beloofde hij bijvoorbeeld niet te snijden in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg, omdat hij ze als cruciaal beschouwde voor een groot deel van zijn bejaarde blanke basis. En hoewel hij tijdens deze campagne terugkwam op zijn eerdere pro-choice-standpunt en zelfs zo ver ging zeggen vrouwen zouden ‘gestraft’ moeten worden voor het ondergaan van abortussen in deze verkiezingscyclus, waarschuwt hij de Republikeinen dat hun groeiende extremisme over dit onderwerp een politieke verliezer is.

Nadat hij publiekelijk de politieke levensvatbaarheid van een nationaal abortusverbod in twijfel had getrokken, heeft hij geplunderd worden door de machtige Susan B. Anthony Pro-Life America-groep, die Trump in 2021 ‘de meest pro-life president in de geschiedenis van het land’ noemde. Nu zeggen ze dat zijn kennelijke verzet tegen een federaal verbod op abortus en zijn herhaalde oproepen om de beslissing aan de staten over te laten, een “moreel onverdedigbaar standpunt zijn voor een zelfverklaarde pro-life presidentskandidaat”. De groep zegt dat het geen GOP-presidentskandidaat zal steunen die niet ten minste een landelijk abortusverbod van 15 weken steunt.

Kom maar op! Mijn stelregel hier is niet bepaald “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”, aangezien ze allebei mijn vijanden zijn. Maar het wordt een interessante strijd binnen de Republikeinse Partij. Zijn de waarschijnlijke rivalen van Trump voor de nominatie die het standpunt van Susan B. overnemen, om Trump te kwetsen en hun standpunten bij de anti-abortusbasis te versterken? Kan dit Trump pijn doen? Of zal Trump andere GOP-leden aanmoedigen om het streven van de partij naar steeds strengere beperkingen en verboden op abortus in toom te houden? En hoe zit het met de partijbasis? Zal blijken dat ze meer van Trump houden dan dat ze abortus haten?

We zullen erachter komen. Het is verbijsterend hoe, zelfs als uit peilingen blijkt dat de Amerikaanse steun voor abortusrechten gestaag is toegenomen sinds het Hooggerechtshof van vorig jaar. Dobbs beslissing (en vergeet nooit, daarvoor mag je de drie extremistische rechters van Trump bedanken). Gouverneur van Wading Florida, Ron DeSantis, een niet-aangegeven kandidaat voor 2024, ondertekende vorige week een abortusverbod van zes weken, ondanks dat hij dit op 11-jarige leeftijd had gedaan middag onder de dekmantel van de duisternis. DeSantis verloor steun tijdens de verhuizing. Een van zijn grootste donateurs zei deze week dat zijn grote giftplannen “on hold” stonden vanwege DeSantis’ extremisme over abortus, evenals zijn obsessie met het verbieden van boeken. Maar DeSantis ondertekende het wetsvoorstel en zal, net als de vrouwen uit Florida, met de gevolgen moeten leven.

Verklaarde kandidaten hebben tot nu toe niet ingestemd met een landelijk abortusverbod van 15 weken. Senator Tim Scott uit South Carolina, die tijdens een recente campagnestop verbijsterd leek door de vraag, zei dat hij een federaal abortusverbod na 20 weken steunt. Maar dat werkt niet bij de mensen van Susan B. Voormalig gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, lijkt geen voorstander te zijn van een nationaal abortusverbod. vertel Craig Melvin van NBC“We hebben hierover consensus nodig, want ik wil zoveel mogelijk baby’s redden en ik wil zoveel mogelijk moeders steunen. Is die consensus 15 weken? Is dat tien weken? Is dat zes weken? Ik weet niet wat dat is.” Ik weet niet wat Haley’s standpunt is, maar het Susan B. Anthony fonds is niet op zoek naar ‘consensus’.[ad_2]