[ad_1]

Montrealer Alexandre Ziegler speelt boccia sinds hij 13 jaar oud was.

Hij is nu 31 en sprak vrijdag voor aanvang van een wedstrijd met CBC News in de Maurice Richard Arena in het oosten van de stad, hij zei dat de sport hem aanmoedigt om zijn lichaam te bewegen en zijn autonomie te ontwikkelen.

“Sport is leuk. Het geeft me de mogelijkheid om mensen te ontmoeten.”

Ziegler heeft hersenverlamming en gebruikt een rolstoel om zich te verplaatsen, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om deel te nemen aan evenementen zoals de National Boccia Open, die plaatsvond op vrijdag en zaterdag voordat de Wereldbeker van Boccia 2023 in Montreal van start ging.

Boccia-bal is vergelijkbaar met jeu de boules, met als doel leren ballen zo dicht mogelijk bij de doelbal of pallina te gooien. Het is een paralympische sport.

Ziegler speelt in de BC3-divisie, die is bedoeld voor mensen met ernstige motorische problemen, waardoor hij een helling kan gebruiken om zijn bal te helpen gooien. Hij zei dat hij enkele categorieën had geprobeerd die geen ramp-assist hadden, maar dat het te moeilijk was.

Zijn moeder, Carole Santerre, werkt als vrijwilliger bij Boccia Canada, een tak van de Canadian Cerebral Palsy Sports Association die mensen de kans wil geven om aan de sport deel te nemen.

mensen in een gang
Alexandre Ziegler, rechts, beoefent sport met de hulp van zijn ouders. Zijn vader, links, helpt bij het bedienen van de helling die wordt gebruikt om de jeu de boules-ballen te gooien. (Simon Martel/Radio-Canada)

Santerre zei dat ze probeerde haar zoon te laten paardrijden toen hij jonger was, maar dat het te moeilijk werd. Daarom gingen ze op zoek naar een sport die hij in alle veiligheid kon beoefenen, zich kon uiten en plezier kon hebben.

Ze gingen naar een demonstratie en realiseerden zich meteen dat boccia een geweldige manier voor hem zou kunnen zijn om zijn motoriek te ontwikkelen en tegelijkertijd te genieten van alle sociale voordelen die het beoefenen van een sport met zich meebrengt.

De bal van de helling gooien bleek te moeilijk en pijnlijk, maar ze gaven niet op, legde ze uit.

Van de helling af spelen is fysiek gemakkelijker, maar vereist nog steeds veel intellect om ervoor te zorgen dat de bal het doel raakt, zei Santerre. Haar vader helpt bij het runnen van de helling, zei ze, en door fysieke vermoeidheid van de foto te verwijderen, kan Ziegler het spel analyseren en strategische beslissingen nemen.

vrouwen
Carole Santerre is vrijwilliger bij Boccia Canada, een tak van de Canadian Cerebral Palsy Sports Association. Zijn zoon, Alexandre Ziegler, is een jeu de boules-atleet. (Simon Martel/Radio-Canada)

“Hij werkt veel om zijn spelplan en de strategieën die hij moet gebruiken in praktijk te brengen”, zei Santerre.

“Het is moeilijk voor hem omdat hij een kleine verstandelijke beperking heeft, maar hij werkt hard genoeg. Ze werken hard genoeg als duo.”

En het blijkt dat er veel concurrentie is in Quebec, met veel internationale spelers van eigen bodem in de provincie, zei ze.

Wat Ziegler en zijn vader betreft, zei Santerre dat ze langzaam, maar geleidelijk verbeteren.

Ze zei dat ze als koppel actieve, sportgerichte mensen zijn en dat het leuk was om hun zoon te kunnen vergezellen op zijn eigen sportieve reis.

Mannelijk
Peter Leyser, hoofd van Boccia Canada, zei dat atleten uit vier provincies naar Montreal kwamen om deel te nemen aan de National Boccia Open. (Simon Martel/Radio-Canada)

De National Boccia Open trok 51 atleten. Peter Leyser, hoofd van Boccia Canada, zei dat vier provincies vertegenwoordigd waren op het evenement. De sport, merkte hij op, was ooit gericht op mensen met hersenverlamming, maar is ook opengesteld voor mensen met andere aandoeningen.

“Er zijn veel verschillende paralympische sporten waar mensen met een handicap aan kunnen deelnemen, maar atleten die jeu de boules spelen, kunnen misschien geen plek vinden in andere sporten”, zei Leyser.

“We zijn erg blij dat we boccia kunnen aanbieden aan atleten met hogere behoeften.”

[ad_2]