[ad_1]

Aanhangers prezen het U4U-programma, aangekondigd op 21 april 2022, als een innovatief en effectief programma dat een keerpunt zou kunnen betekenen in de manier waarop de Verenigde Staten reageren op humanitaire crises. Veel voorstanders zeiden dat ze verwachten dat de regering-Biden actie zal ondernemen om te voorkomen dat die Oekraïners de Verenigde Staten verlaten.

Maar het Department of Homeland Security moet nog publiekelijk bekendmaken hoe dat proces eruit zal zien.

“We weten dat twee jaar lang lijkt, maar we zijn nog een jaar verwijderd en de oorlog woedt nog steeds in Oekraïne”, zegt Lee Williams, programmamanager bij de Lutheran Immigration and Refugee Service. ‘Dus wat gebeurt er met de mensen die hier zijn?’

Tijdelijk verblijf

Het U4U-programma stelt Oekraïners met vrijwillige Amerikaanse sponsors in staat rechtstreeks naar de Verenigde Staten te vliegen en daar maximaal twee jaar te blijven en te werken onder zogenaamde humanitaire voorwaardelijke vrijlating.

Volgens het Department of Homeland Security had het departement op 18 april ongeveer 238.000 aanvragen ontvangen van mensen in de Verenigde Staten die een Oekraïens staatsburger wilden sponsoren in het kader van het programma, en ongeveer 125.000 kwamen de Verenigde Staten binnen via U4U. (Volgens DHS mochten meer dan 179.000 extra Oekraïners het land binnenkomen buiten U4U, bijvoorbeeld door een aanvraag in te dienen via de Amerikaans-Mexicaanse grens of via andere visa.)

[ad_2]