[ad_1]

De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft donderdag een wet ondertekend die de terdoodveroordeling van een veroordeelde misdadiger versoepelt.

De wetgeving, bekend als Senaatswet 450, staat toe dat degenen die zijn veroordeeld voor halsmisdaden ter dood worden veroordeeld zonder de unanieme toestemming van de juryleden. Voorheen vereiste de wet van Florida dat alle 12 leden van een jury in de hoofdstad moesten stemmen voor een doodvonnis, anders kon het niet worden opgelegd.

Bill 450 werd door de wetgevende macht aangenomen na de schietpartij in 2018 op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, waarbij 17 mensen om het leven kwamen, waaronder veel studenten. De schutter, Nikolas Cruz, pleitte schuldig aan respectievelijk 17 moorden en pogingen tot moord, maar werd niet ter dood veroordeeld nadat drie juryleden tegen het vonnis hadden gestemd.

Wetsvoorstel 450 van de Senaat van Florida door Stichting Dagelijks Nieuws van de beller op Scribd

Cruz’ verdedigingsteam had gepresenteerde bewijzen dat hij geestesziek was en leed aan het foetaal alcoholsyndroom als gevolg van het gebruik van cocaïne en alcohol door zijn moeder terwijl ze zwanger was van hem, volgens het Death Penalty Information Center, een groepsbewaking. Cruz’ straf, levenslang zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating, was scherp bekritiseerd door de families van de slachtoffers, van wie velen volgens The New York Times in tranen waren na het lezen ervan.

“Gerechtigheid is vandaag niet gediend”, zegt Scott Biegel, een leraar op een middelbare school die studenten huisvestte tijdens de schietpartij.

Ilhan Alhadeff, wiens 14-jarige dochter werd vermoord door Cruz, vertelde de NYT dat “zo niet voor de Parkland-schutter, waarom hebben we dan de doodstraf?”

Bill 450, geïntroduceerd in de wetgevende macht op aandringen van DeSantis, vereist dat juryleden unaniem stemmen om “verzwarende factoren” te vinden[s]in de misdaad, maar verminderde de doodstrafvereiste tot een tweederde meerderheid van acht juryleden. Als het van kracht was geweest op het moment van de veroordeling van Cruz, zou hij de doodstraf hebben gekregen, met negen juryleden die voor stemden.

“Een jurylid mag geen veto uitspreken over een doodvonnis”, DeSantis twitterde na ondertekening van de factuur.

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel volgt op een andere actie van de wetgevende macht van Florida met betrekking tot de doodstraf. Huisrekening 1297die de doodstraf instelt voor misdaden waarbij sprake is van seksueel misbruik van kinderen onder de 12 jaar, werd op 18 april door beide huizen aangenomen.

Deze wet dreigt echter op constitutionele belemmeringen te stuiten. In Kennedy v. LouisianaVerenigde Staten De Hoge Raad oordeelde dat het opleggen van de doodstraf voor seksueel misbruik van kinderen, wanneer het kind niet sterft als gevolg van het misbruik, een “wrede en ongebruikelijke straf” is volgens het Achtste Amendement en daarom ongrondwettelijk.

DeSantis en Republikeinse senator. Jonathan Martin, de sponsor van de Senaat voor beide rekeningen, is gecontacteerd voor commentaar door de Daily Caller News Foundation.

Alle inhoud die is gemaakt door de Daily Caller News Foundation, een onafhankelijke, onpartijdige nieuwsdienst, is gratis beschikbaar voor elke legitieme nieuwsuitgever die een groot publiek kan bereiken. Alle opnieuw geposte artikelen moeten ons logo, de naamregel van onze verslaggever en DCNF-lidmaatschap bevatten. Neem voor vragen over onze richtlijnen of samenwerking met ons contact op met licensing@dailycallernewsfoundation.org.[ad_2]