[ad_1]

Gepubliceerd op:

De eerste speelfilm die in de ruimte is opgenomen, ging donderdag in première in Russische bioscopen, terwijl Moskou verheugd was over het verslaan van een rivaliserend Hollywood-project te midden van een confrontatie met het Westen.

“The Challenge” gaat over een chirurg die naar het International Space Station (ISS) wordt gestuurd om een ​​gewonde kosmonaut te redden. Rusland stuurde in oktober 2021 een actrice en een regisseur voor een verblijf van 12 dagen op het ISS om scènes aan boord van het in een baan om de aarde draaiende laboratorium te filmen.

De Russische crew versloeg een Hollywood-project dat in 2020 was aangekondigd door “Mission Impossible”-ster Tom Cruise met NASA en Elon Musk’s SpaceX. De Russische president Vladimir Poetin prees de film en zei: “Wij zijn de eersten die een speelfilm in een baan om de aarde opnemen, aan boord van een ruimteschip. Wederom de eersten.”

De Sovjet-Unie was een pionier in de ruimtevaart en de missie van de filmploeg voegde toe aan een lange lijst van primeurs voor de Russische ruimtevaartindustrie na verschillende tegenslagen, waaronder mislukte lanceringen. In “The Challenge” wordt een chirurg, gespeeld door de 38-jarige Yulia Peresild, een van Ruslands meest glamoureuze actrices, naar het ISS gestuurd om een ​​tijdens een ruimtewandeling gewonde kosmonaut te redden.

Regisseur Klim Shipenko, 39, die de leiding had over camera, licht en geluid, bracht 30 uur aan beeldmateriaal in, waarvan 50 minuten werd gebruikt voor de eindmontage.

“Wij zijn Rusland”

Peresild en Shipenko trainden vier maanden voordat ze de ruimte in gingen op een Sojoez-ruimtevaartuig vergezeld van een kosmonaut.

De beelden zijn gemaakt in de Russische module van het ISS en bevatten gastoptredens van drie Russische kosmonauten die daar op dat moment waren gestationeerd. De camera volgde Peresild terwijl hij door de benauwde ruimte liep, haar blonde haar gewichtloos zwevend.

Voorafgaand aan de release van de film was de capsule die Peresild en Shipenko terug naar de aarde bracht te zien in het centrum van Moskou. Tatyana Kulikova, die in een fabriek in de stad Ufa werkt, zei dat ze uitkijkt naar de film. “Wij zijn Rusland en Rusland loopt altijd voorop”, vertelde de 45-jarige aan AFP.

De film was een gezamenlijk project van het ruimteagentschap Roscosmos en het belangrijkste Russische televisienetwerk Channel One, wiens baas Konstantin Ernst zijn vreugde over het verslaan van Hollywood niet onder stoelen of banken stak. “We zijn allemaal ‘Gravity’-fans’, zei Ernst maandag tegen verslaggevers, verwijzend naar de Hollywood-kaskraker met Sandra Bullock en George Clooney.

“Maar onze ‘Challenge’-opname in werkelijke gewichtloosheid laat zien dat het gewoon CGI was” in Hollywood-films, zei hij, verwijzend naar door de computer gegenereerde beelden. Volgens Ernst kostte de film minder dan een miljard roebel ($ 12 miljoen), hoewel de prijs voor het hele project niet is bekendgemaakt.

(AFP)

[ad_2]