[ad_1]

MOSKOU (AP) — Het Russische leger heeft erkend dat een bom die per ongeluk door een van zijn straaljagers is afgeworpen, een krachtige explosie heeft veroorzaakt in een Russische stad niet ver van de Oekraïense grens, waarbij twee mensen gewond zijn geraakt en lokale bewoners bang zijn geworden.

Belgorod, een stad met 340.000 inwoners, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de Russisch-Oekraïense grens, heeft regelmatig te maken gehad met drone-aanvallen tijdens de lopende Russische militaire operatie in Oekraïne. De Russische autoriteiten gaven de schuld van de aanvankelijke aanvallen aan het Oekraïense leger, dat ervan afzag de verantwoordelijkheid voor de aanslagen rechtstreeks op te eisen.

De explosie van donderdagavond was veel krachtiger dan alles wat de inwoners van Belgorod eerder hadden meegemaakt. Getuigen meldden een zwak gesis, gevolgd door een explosie die nabijgelegen appartementsgebouwen deed schudden en hun ruiten verbrijzelde.

Het liet een 20 meter brede krater achter in het midden van een met bomen omzoomde laan geflankeerd door flatgebouwen, beschadigde verschillende auto’s en gooide een voertuig op het dak van een winkel. Twee mensen raakten gewond en een derde werd later met hoge bloeddruk in het ziekenhuis opgenomen, aldus de autoriteiten.

Onmiddellijk na de ontploffing gonsden Russische commentatoren en militaire bloggers van theorieën over het wapen dat Oekraïne bij de aanval had gebruikt. Velen van hen riepen op tot krachtige represailles.

Maar ongeveer een uur later erkende het Russische ministerie van Defensie dat een wapen dat per ongeluk was afgeworpen door een van zijn eigen Su-34-bommenwerpers de explosie had veroorzaakt. Het ministerie gaf geen verdere details, maar militaire experts zeiden dat het wapen waarschijnlijk een krachtige bom van 500 kilogram was.

Militaire experts zeiden dat het wapen leek te zijn afgesteld om met een kleine vertraging na de inslag tot ontploffing te komen, waardoor het ondergrondse faciliteiten zou kunnen raken.

De regering van Belgorod, Vyacheslav Gladkov, zei dat de lokale autoriteiten hadden besloten om de bewoners van een negen verdiepingen tellend gebouw tijdelijk te verhuizen terwijl het werd geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat het geen structurele schade had opgelopen die het onveilig maakte.

In een redactionele blunder volgde een presentator van de Russische staatstelevisie het nieuws van lokale autoriteiten die zich bezighielden met de nasleep van de ontploffing en zei dat “moderne wapens Russische eenheden in staat stellen extremisten in het gebied van de explosie uit te schakelen”. minimale afstand’. Het anker leek zichtbaar geïntrigeerd door de tekst die hij net had gelezen.

Russische commentatoren vroegen zich af waarom het gevechtsvliegtuig over Belgorod vloog en drongen er bij het leger op aan dergelijke riskante vluchten in de toekomst te vermijden.

Sommigen hebben beweerd dat de bom die per ongeluk op Belgorod is gevallen, deel zou kunnen uitmaken van een partij aangepaste munitie die is uitgerust met vleugels en een GPS-gestuurd richtsysteem waarmee ze kunnen zweven naar doelen die tientallen kilometers verderop liggen. De Russische luchtmacht is pas onlangs begonnen met het gebruik van dergelijke zweefbommen, en sommige experts zeggen dat ze gevoelig kunnen zijn voor problemen.

In oktober stortte een Russisch gevechtsvliegtuig neer naast een woongebouw in de havenstad Yeysk aan de Zee van Azov, waarbij 15 mensen omkwamen. Yeysk is de thuisbasis van een grote Russische luchtmachtbasis met straaljagers die missies vliegen boven Oekraïne.

Militaire experts merkten op dat naarmate het aantal Russische militaire vluchten tijdens de gevechten sterk toenam, ook het aantal ongevallen en misbaksels toenam.

Bij een ander dodelijk incident in de regio Belgorod schoten twee vrijwillige soldaten op Russische troepen op een militaire schietbaan, waarbij 11 mensen om het leven kwamen en 15 anderen gewond raakten voordat ze werden neergeschoten.

[ad_2]