[ad_1]

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bracht donderdag een verrassingsbezoek aan Kiev voorafgaand aan een topontmoeting over de toekomst van de oorlog in Oekraïne – de laatste in een reeks functionarissen die de afgelopen dagen hebben geprobeerd hun aanwezigheid daar te gebruiken om het momentum te veranderen als de conflict gaat een nieuwe fase in.

Stoltenberg aan een Twitterbericht zei dat het “een eer was om terug te zijn in Kiev” en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy te ontmoeten, en voegde een bijzonder provocerende belofte toe van een leider van het militaire blok uit de Koude Oorlog: “De plek waar Oekraïne rechtmatige plaats in de NAVO is, en na verloop van tijd onze steun zal helpen om dat mogelijk te maken.”

De NAVO is niet direct betrokken bij het conflict in Oekraïne, maar heeft – als coalitie die oorspronkelijk is opgericht om de Sovjet-Unie in bedwang te houden – een leidende rol gespeeld bij het organiseren van westerse steun aan Kiev in zijn strijd tegen de Russische invasie, met name door zijn troepen te trainen en leveringen van wapens. Zelenskyy pleit er al lang voor dat Oekraïne toetreedt tot de NAVO, wat momenteel wordt gezien als een niet-starter omdat toetreding de alliantie zelf zou kunnen vastzetten in een oorlog met Rusland.

Maar de verklaringen en het bezoek van Stoltenberg zelf vertegenwoordigen een versnelling van de westerse steun aan Oekraïne in de aanloop naar een langverwacht lenteoffensief – een offensief waarvan het Kremlin ook heeft geprobeerd te profiteren.

Poetin zelf bezocht eerder deze week met name het oorlogsgebied in een kennelijke poging om Ruslands dominantie te tonen over vier oostelijke en zuidelijke Oekraïense provincies die Moskou officieel als zijn eigen provincies heeft geannexeerd, maar die desalniettemin in een gewelddadig conflict verwikkeld zijn.

De Russische leider werd echter vrijwel onmiddellijk in de gaten gehouden vanuit de plaatsen die hij had uitgekozen om te bezoeken, die allemaal ongeveer 160 kilometer van de frontlinie leken te liggen.

Het Kremlin rechtvaardigde later het besluit van Poetin om het hoofdkwartier in de regio Kherson en de oblast Luhansk te bezoeken – een van de twee provincies die deel uitmaken van Donbass, de locatie van een militaire interventie gesteund door Rusland sinds 2014 – “om bevel- en controleofficieren niet af te leiden met uitstapjes.” naar Moskou’, verklaarde zijn woordvoerder Dmitry Peskov, volgens een vertaling. “Na de vergadering gingen ze meteen weer aan het werk.”

Het Witte Huis presenteerde het bezoek van Poetin als “een indicatie dat ze weten dat het niet goed gaat met Rusland”.

“Meneer Poetin lijkt dit heel duidelijk te weten”, zei woordvoerster Karine Jean-Pierre woensdag tegen verslaggevers. “Hij probeert waarschijnlijk zijn eigen bevolking te versterken, omdat hij weet dat zijn leger ondermaats presteert en worstelt om zijn doelen te bereiken dankzij de invasie die we het afgelopen jaar hebben gezien.

Rusland greep het bezoek van Stoltenberg op donderdag aan als het nieuwste voorbeeld van de grote aandacht van de NAVO voor Oekraïne. Het Kremlin heeft regelmatig ongefundeerde propagandaclaims aangeprezen dat de NAVO en westerse legers rechtstreeks betrokken zijn bij de gevechten in Oekraïne – een centraal onderdeel van Poetins volharding dat zijn invasie van Oekraïne een poging is om een ​​existentiële dreiging voor Rusland in te dammen.

“Het bezoek van Stoltenberg aan Oekraïne is de laatste stap in de voorbereiding op de bijeenkomst in Ramstein, waar militaire steunmaatregelen voor dit land zullen worden besproken vóór het verwachte tegenoffensief van het Oekraïense leger”, zegt een diplomatieke bron tegen AFP, het Russische persbureau Tass. . , daarbij verwijzend naar de bijeenkomst van de door de VS geleide Oekraïense Contactgroep die zal worden gehouden op de uitgestrekte Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland.[ad_2]