[ad_1]

22 april (Reuters) – Actievoerders voor klimaatverandering verzamelden zich voorafgaand aan Earth Day buiten het Britse parlement om op te roepen tot actie tegen de opwarming van de aarde, terwijl vrijwilligers over de hele wereld zich voorbereidden om bomen te planten en zwerfvuil op te ruimen ter gelegenheid van de 54e jaarlijkse viering van het milieu.

Earth Day dit jaar, officieel zaterdag, volgt op weken van extreem weer met recordhoge temperaturen in Thailand en een vernietigende hittegolf in India, waar afgelopen weekend minstens 13 mensen stierven aan een hitteberoerte tijdens een ceremonie.

De gemiddelde temperatuur op aarde kan in 2023 of 2024 historische hoogtepunten bereiken, waarschuwen klimatologen.

“De gevolgen voor het klimaat zijn er”, zei Areeba Hamid, mede-uitvoerend directeur van Greenpeace UK, vrijdag terwijl klimaatactivisten buiten het parlement door de straat marcheerden, sommigen gekleed in groene pakken en groene verf.

Hamid zei dat wanneer ze nu haar geboorteplaats Delhi bezoekt, het is alsof ze “haar hoofd in de oven steekt” en dat de hittegolf in Londen in 2022 als “een dystopische film” was.

“Dit kunnen we ons niet meer veroorloven.

Activisten onder leiding van de groep Extinction Rebellion kwamen bijeen in Londen om een ​​vierdaagse actie te lanceren, getiteld ‘The Big One’, ter gelegenheid van Earth Day.

Ongeveer 30.000 mensen schreven zich in voor gezinsvriendelijke bijeenkomsten en marsen, wat een verschuiving markeerde in de strategie van een groep die bekend staat om haar ontwrichtende tactieken, waaronder het blokkeren van wegen, het gooien van verf en het inslaan van ruiten.

Wereldwijd is er een golf van activiteit geweest in de aanloop naar Earth Day, met geplande evenementen in Rome en Boston en grote schoonmaakcampagnes bij Dal Lake in Srinagar India en Cape Coral, getroffen door orkaan in Florida.

In Peru brachten sjamanen vrijdag een offer aan de “Pachamama”, oftewel Moeder Aarde. Met gele bloemen en rammelaars in hun hand liepen sjamanen rond een wereldbol van papier-maché terwijl ze een reinigingsritueel uitvoerden.

De voorouderlijke rituelen – waarvan de oorsprong ligt in de inheemse culturen van Peru – worden gedaan om de aarde te bedanken en de planeet bewust te maken, zei Walter Alarcon, president van de International Organization Healing Shamans of Peru.

Eerder deze week beloofde de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een ontmoeting met de grootste wereldleiders de financiering te verhogen om ontwikkelingslanden te helpen de klimaatverandering te bestrijden en de ontbossing in het Amazone-regenwoud van Brazilië te beteugelen.

Overheden komen hun beloften in het Akkoord van Parijs van 2015 om de opwarming van de aarde te beperken door af te stappen van fossiele brandstoffen, te midden van crises zoals COVID-19, de Russische invasie van Oekraïne, de voedseltekorten en de gespannen banden tussen China en de Verenigde Staten, ver achter bij lange na. , de eerste twee. uitstoters van broeikasgassen.

Een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN zegt dat de planeet op schema ligt om tussen 2030 en 2035 meer dan 1,5 graden Celsius op te warmen boven pre-industriële tijden – een belangrijke drempel voor nog meer schadelijke gevolgen.

“Er is een snel sluitende kans om een ​​levensvatbare en duurzame toekomst voor iedereen te verzekeren”, aldus het IPCC. “De keuzes en acties die gedurende dit decennium zijn geïmplementeerd, zullen nu en voor duizenden jaren gevolgen hebben.” (Rapportage door Reuters-kantoren; Geschreven door Himani Sarkar; Bewerking door William Mallard)

[ad_2]