[ad_1]

Twee weken na rechter Matthew Kacsmaryk in Texas heeft een landelijk verbod op de abortuspil uitgevaardigd mifepriston – het intrekken van de goedkeuring van de Food and Drug Administration van het medicijn vanaf 2000 – het Hooggerechtshof de bestelling opgeschort, in afwachting van een volledig beroep op de grond van de zaak. De beslissing vertraagt ​​niet alleen de beslissing van Kacsmaryk, maar ook de beslissing van het Vijfde Circuit Court of Appeals, die de FDA-goedkeuring van het medicijn in 2000 herstelde, maar een FDA-update uit 2016 verbood die het gebruik van mifepriston verlengde van zeven naar tien weken. Dit betekent dat abortuspillen voorlopig weer tot 10 weken legaal zijn.

Dit is een overwinning voor reproductieve rechten, net als het behoud van de rechten die mensen nog steeds genieten na de crisis van vorig jaar Dobbs v. Jackson Women’s Health beslissing nietig verklaren Roe v. Waden telt als “overwinning”. De zaak keert nu terug naar het Vijfde Circuit, dat een hoorzitting zal houden en vrijwel zeker opnieuw een chaotisch besluit zal nemen tegen de abortuspil. Tegen deze beslissing zal uiteindelijk beroep worden aangetekend bij het Hooggerechtshof, dus we weten niet wanneer de toegang tot medische abortus opnieuw wordt bedreigd.

Toch is het geen totale overwinning. Het Hooggerechtshof had de beslissing van Kacsmaryk ronduit moeten verwerpen, in plaats van deze aan te houden in afwachting van verdere herziening. Inderdaad, de beslissing van Kacsmaryk was niet alleen inhoudelijk verkeerd, maar was ook technisch en procedureel een regelrechte ramp. De aanklagers die een rechtszaak aanspanden om de abortuspil te verbieden – een groep hyperchristelijke ‘doktoren’ – konden niet aantonen dat ze schade hadden geleden door het FDA-goedkeuringsproces en daarom in de eerste plaats niet hadden mogen aanklagen. Bovendien had de rechtszaak moeten worden afgewezen – er is een verjaringstermijn van zes jaar voor het aanvechten van FDA-beslissingen – en Kacsmaryk negeerde het gewoon. Door deze procedurefouten had de zaak op de lange baan kunnen worden geschoven, zonder dat de zaak werd uitgesteld tot de latere datum waarop de rechtbank besloot de zaak volledig te behandelen.

Toch was deze uitkomst nog steeds de meest waarschijnlijke. Het Hooggerechtshof houdt er niet van zaken af ​​te wijzen zonder een volledige hoorzitting, en hoewel ik dacht dat deze zo dwaas was dat het die algemene voorkeur had kunnen en moeten overwinnen, verbaast het me niet dat de curator van de rechtbank van de supermeerderheid de gedwongen geboorte pleit voor het voordeel van een volledig gehoor.

Het verbaast me ook niet hoe de stemmen van de jury uiteindelijk uitbraken. De rechtbank verleende het uitstel in de vorm van een niet-ondertekend bevel van één alinea, maar twee afwijkende rechters waren het daar publiekelijk niet mee eens: Clarence Thomas en Samuel Alito waren het daar niet mee eens. Alito schreef een volledig afwijkende mening.

Bijna alles wat Alito schrijft is aanstootgevend, vals en gevaarlijk, en dat is hier ook het geval. Maar aangezien hij (tot nu toe) verloor, ruikt zijn afwijkende mening ook naar bitterheid. Hij is pissig, en je kunt je gemakkelijk voorstellen dat hij ‘s nachts rondloopt met zijn gezicht rimpelig van de gal die zijn ziel voortdrijft. Alito hield in feite het hele land een paar dagen gegijzeld door deze beslissing, zodat hij wat zand kon stampen in de vorm van een gerechtelijke afwijkende mening.[ad_2]