[ad_1]

Voor de meeste 13-jarigen zijn de doelen bescheiden: het goed doen op school, goed kunnen opschieten met hun vrienden, hun ouders uit de weg gaan.

Weinigen zijn van plan deel te nemen aan de Olympische Spelen. Maar dat is waar de Toronto-tiener en skateboardsensatie Fay De Fazio Ebert zich bevindt.

Met iets meer dan een jaar te gaan tot de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs, bevindt ze zich in een unieke positie om Canada te vertegenwoordigen op het grootste sportpodium ter wereld.

“Ik had geen idee dat het zover zou komen, het is een beetje gek”, vertelde ze CBC Sports vanuit een Canada Skateboard-trainingskamp in Californië. “Toen ik klein was, dacht ik dat ik misschien succesvol zou kunnen zijn met hardlopen, maar nooit met skateboarden.”

KIJK | Het tiener-skateboardfenomeen sluit zich aan bij CBC Sports om de zoektocht naar Parijs 2024 te bespreken:

Tienerskateboarder Fay De Fazio Ebert probeert zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs

Fay De Fazio Ebert is een skateboardfenomeen dat pas 13 jaar oud is. Ze sluit zich aan bij CBC Sports om te bespreken hoe ze een professionele skateboarder is en meedoet aan grote toernooien.

Het was een snelle stijging voor Ebert, die op achtjarige leeftijd in aanraking kwam met de sport. Ze werd al snel competitief op het nationale podium en miste net de vertegenwoordiging van Canada op de laatste Olympische Spelen in Tokio, waar skateboarden zijn olympische debuut maakte.

“Ze heeft het vaardigheidsniveau om het heel goed te doen”, zegt Canada Skateboard High Performance Director Adam Higgins. “Op haar leeftijd gaat het erg goed met haar en de sky is the limit voor haar. Ik zie haar kwalificeren voor Parijs.”

Een skateboarder, gekleed in een zwarte helm, een groen-wit gestreept shirt en een blauwe broek, wordt in actie getoond.
De Fazio Ebert, hierboven, maakte op achtjarige leeftijd kennis met de skateboardsport. (Foto met dank aan Dan Mathieu)

Higgins zegt dat de belangrijkste eigenschappen van skateboarden kracht en soepelheid zijn, twee zeldzame eigenschappen voor een 13-jarige skateboarder.

“Het is heel moeilijk om naar een 13-jarig meisje te kijken en te zeggen dat je natuurlijke kracht hebt, maar haar vermogen om momentum op te bouwen en rond de kom te vliegen is opmerkelijk,” zei Higgins. “Alles wat ze doet moet zo snel mogelijk zijn, ze probeert zo ver mogelijk te gaan, dus het is bijna alsof ze dat natuurlijke vuur in haar dempt.”

In tegenstelling tot veel andere sporten zijn leeftijd en ervaring niet altijd de factoren die een skateboarder succesvol maken. Higgins wijst erop dat veel van de beste vrouwelijke skateboarders ter wereld eigenlijk jonger zijn dan 16 jaar.

“Skateboarden is, net als duiken, net als gymnastiek, een van die sporten met lichaamsgewicht waarbij je met een laag zwaartepunt veel van die bewegingen op jonge leeftijd kunt doen. Dus jonge skateboarders kunnen heel, heel goed worden.”

Een skateboarder met een zwarte helm, een groen-wit gestreept shirt en een blauwe broek wordt in de lucht getoond.
De tienersensatie miste net de vertegenwoordiging van Canada op de Spelen van Tokio afgelopen zomer, toen skateboarden zijn olympische debuut maakte. (Foto met dank aan Dan Mathieu)

De reis naar Parijs is een lange reis die passie, training en geld vereist.

Ebert en zijn moeder Elisabeth zullen Dubai en Argentinië en andere exotische locaties bezoeken om deel te nemen aan de vereiste kwalificatie-evenementen. Als opkomende sport ontvangt Canada Skateboard heel weinig federale financiering, wat betekent dat de familie Ebert naast sponsorgelden uit eigen zak moet betalen om deze Olympische droom te verwezenlijken.

“Ze is jouw kind en je wilt dat ze zich goed voelt en trots op ze is. Het gaat er niet om dat ik trots op haar ben, ik ben hoe dan ook trots op haar. “, zei Elizabeth.

“We zouden dit niet doen als ze niet serieus was en het echt wilde doen. Ze houdt van competitie, ze houdt van competitie. We zeggen ‘elke keer dat je dit niet wilt doen of het gevoel hebt dat het iets stressvols is, ga je uit, vertel het ons.

“Als het iets is dat je niet wilt, laat het ons dan weten.”

Een jong meisje met een blauwe broek en een zwarte trui met ronde hals en 'ZERO' op de voorkant gedrukt, houdt een ukelele vast.
DeFazio Ebert wordt getoond tijdens een pauze van skateboarden, terwijl hij zijn ukelele speelt. (Foto met dank aan Dan Mathieu)

Maar de druk van de concurrentie is iets wat Fay naar eigen zeggen altijd heeft omarmd, zowel in lokale competities als tegen de beste ter wereld.

“Ik hou van de druk om op dat moment iets te moeten doen”, zegt Ebert. “Het is een goed gevoel om een ​​geweldige kick-flip te doen of om big air te doen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik moest concurreren of trainen, ik heb daarvoor gekozen omdat het me opwindt. “

Door dit alles heen doet Ebert haar best om een ​​normale tiener te zijn – ook al traint ze doorgaans vier uur per dag, zes dagen per week. Ze houdt van kunst, speelt ukelele en is verheugd om de achtste klas af te ronden en volgend jaar naar de middelbare school te gaan.

“Ik hou van de scheiding tussen mijn skateboardleven en mijn schoolvrienden. Ik maak dit jaar de 8e klas af”, zegt ze.

“Ik heb het gevoel dat het op de middelbare school veel moeilijker zou kunnen zijn, maar op dit moment denk ik dat het goed gaat.”

[ad_2]