[ad_1]

Zeehavens en luchthavens vormen de ruggengraat van de toeristische economie van Zuid-Florida. Maar zoals de meedogenloze regenval die Fort Lauderdale vorige week overstroomde, illustreerde, zijn deze kritieke doorvoer- en toeleveringsketens kwetsbaar voor slopende overstromingen.

Lokale autoriteiten, staatswetgevers, luchtvaartmaatschappijen en zeehavenbeheerders hebben de risico’s al jaren begrepen – en ze hebben al toegezegd miljoenen dollars uit te geven om zich te beschermen tegen stormvloeden, hoogwater en regenbuien.

Maar de overstroming in Fort Lauderdale onderstreept ook dat upgrades niet snel genoeg kunnen gebeuren. Wetenschappers waarschuwen dat naarmate de klimaatverandering ervoor zorgt dat de zeespiegel stijgt en de regenval toeneemt, het risico op gebeurtenissen zoals die van vorige week toeneemt. Meteorologen classificeerden de regen als een gebeurtenis van 1000 jaar – tot 26 inch op één dag – maar epische stortbuien zijn de afgelopen decennia vaker voorgekomen.

En de verstoring en schade kwam niet van een tropische cycloon of orkaan, maar van een lagedruksysteem ver weg in de Golf van Mexico, waarvan de staart onweersbui na onweersbui boven de stad vormde. Stortbuien veranderden Fort Lauderdale-Hollywood International Airport in een meer, waardoor vluchten twee dagen aan de grond zaten. Overstromingen zorgden er ook tijdelijk voor dat tankers geen brandstof konden laden in Port Everglades, wat leidde tot gastekorten die een week later nog steeds nagalmen in Zuid-Florida.

“De havens en luchthavens van Miami-Dade en Broward County zijn enorme economische motoren die tientallen miljarden dollars genereren”, zegt Jennifer Jurado, Broward County Resilience Officer. “Er zijn nauwe banden tussen hun operaties, dus een onderbreking in een van hen kan aanzienlijke economische gevolgen hebben.”

En dat is zonder te spreken de meer dan 1.000 huizen werden beschadigd en de diepe wateren die het stadhuis vulden.

Fort Lauderdale luchthaven met hoog risico

Fort Lauderdale-Hollywood International Airport is bijzonder kwetsbaar voor overstromingen, gezien de lage ligging, de slecht gedraineerde grond en de nabijheid van de kust, volgens een verslag van Coastal Risk Consulting, een particulier bedrijf dat uitleg geeft over het overstromingsrisico en andere natuurlijke gevaren van een specifiek pand.

Naast regen loopt de luchthaven van Fort Lauderdale ook het risico op getijdenoverstromingen als gevolg van de stijgende zeespiegel. Een rapport uit maart van het Brookings Institute, getiteld “Amerikaanse luchthavens zijn niet klaar voor klimaatveranderingnoemt Fort Lauderdale-Hollywood International Airport bij naam.

Een rapport van Coastal Risk Consulting toont het risico van een regenbui van 1 op 1.000 op Fort Lauderdale-Hollywood International Airport, dat op 16 april zo'n storm meemaakte.  De overstroming sloot de luchthaven twee dagen lang af.

Een rapport van Coastal Risk Consulting toont het risico van een regenbui van 1 op 1.000 op Fort Lauderdale-Hollywood International Airport, dat op 16 april zo’n storm meemaakte. De overstroming sloot de luchthaven twee dagen lang af.

“Er zijn veel gebieden op en rond het terrein die zo laag en drassig zijn dat ze momenteel worden overspoeld door de getijden”, zegt Albert Slapp, die Coastal Risk Consulting leidt. Het rapport van het bedrijf, dat is gebaseerd op FEMA-overstromingsmodellen, laat zien dat het probleem de komende vier decennia zal verergeren.

‘Betekent dat dat het onvermijdelijk is? Nee,’ zei Slapp. ‘Ze kunnen het verhogen of push-ups doen of andere bedieningselementen gebruiken. Ze zullen moeten.”

Het Florida Department of Environmental Protection neemt de luchthaven zelfs regelmatig op in veerkrachtsubsidies die voor dit doel zijn ontworpen. De laatste ronde van staatssubsidies voor veerkracht bij overstromingen en zeespiegelstijging omvat $ 1,6 miljoen voor een nieuw pompstation op de luchthaven van Fort Lauderdale en $ 3 miljoen voor een nieuw regenwatersysteem.

De nieuwe pomp en het regenwatersysteem waren niet op tijd gebouwd om de regenbuien van 12 april die het pand onder water zetten te kunnen verwerken. Maar zelfs als dat zo was, zijn deze systemen niet ontworpen om bijna 26 inch regen op één dag aan te kunnen. De meeste drainagesystemen in Florida zijn ontworpen om in deze periode drie tot zes centimeter regen te verwerken.

Het verhogen van Port Everglades

Niet alleen het vliegverkeer is verstoord. Dat gold ook voor het dagelijkse woon-werkverkeer in Zuid-Florida vanwege gastekorten die meer dan een week na het vertrek van de storm aanhielden.

Port Everglades levert 40% van de benzine die Florida binnenkomt – maar tankers stopten op 12 april met het ophalen van brandstof nadat de haven te vol was geworden om te kunnen opereren. Hoewel het water is weggelopen en de meeste operaties zijn geweest terug naar normaal vóór 18 april brandstoftekorten blijven bestaan terwijl benzinestations moeite hebben om de vraag van paniekaankopende chauffeurs bij te houden.

A risico rapport van Coastal Risk Consulting laat zien dat Port Everglades problemen heeft met de afwatering, maar dat de grootste uitdaging de zeespiegelstijging en getijdenoverstromingen zijn. Volgens NOAA en NASA-modellen die in het rapport worden gepresenteerd, worden kleine delen van de haven al acht dagen per jaar bedreigd door getijdenoverstromingen.

Maar tegen 2040 zal het zuidelijke uiteinde van de haven kwetsbaar zijn voor 85 dagen getijdenoverstromingen per jaar, als de autoriteiten niets doen om zich aan te passen. Volgens het rapport zal de haven in 2060 naar verwachting 360 dagen per jaar onder water komen te staan, tenzij ze zich aanpast aan de stijgende zeespiegel.

De autoriteiten zijn al van plan om de haven in de toekomst te verhogen, hoewel dit werk nog niet is gestart. Dit jaar won Port Everglades een Subsidie ​​van $ 32 miljoen voor veerkrachtige infrastructuur in Florida waarmee een project zal worden gefinancierd om verouderde schotten aan de noordkant van de haven te vervangen. De nieuwe schotten zijn ontworpen om tegen 2095 een zeespiegelstijging van 1,4 meter te weerstaan.

Vraag de toekomst van MIA

American Airlines stelde vragen over de toekomst van Miami International Airport in haar 2021 Environmental, Social and Governance (ESG) Report. Onder verwijzing naar de kwetsbaarheid van de luchthaven voor overstromingen in verband met zeespiegelstijging, Amerikaan schreef dat hij op zoek was naar manieren om zijn waterkering te versterken “en, als laatste redmiddel, opties te overwegen voor verplaatsing naar gebieden verder landinwaarts”.

Miami International Airport loopt minder risico op overstromingen dan Fort Lauderdale Airport en Port Everglades, volgens een risico rapport van Coastal Risk Consulting. Maar in een storm van 1000 jaar zou er nog steeds een overstroming van ongeveer een meter zijn, volgens FEMA-modellen die in het rapport worden gepresenteerd.

Een rapport van Coastal Risk Consulting toont het risico van overstromingen door regenval tijdens een 1000 jaar oude storm op Miami International Airport.

Een rapport van Coastal Risk Consulting toont het risico van overstromingen door regenval tijdens een 1000 jaar oude storm op Miami International Airport.

“De luchthaven van Fort Lauderdale lijkt me slechter dan die van Miami, maar ze krijgen allebei veel water boven de grond met dit soort regen dat maar blijft komen,” zei Slapp.

Hoewel 1000-jarige regenbuien zeldzaam zijn – per definitie hebben ze een kans van 0,1% om zich in een bepaald jaar voor te doen – zei Slapp dat mensen niet zelfgenoegzaam moeten zijn.

“We gebruiken de term 1000-jarige storm om aan te geven dat dit niveau van overstromingen niet zo frequent is als een 10-jarige storm of een 100-jarige storm,” zei hij. “Maar dingen veranderen met klimaatverandering en Moeder Natuur gooit steeds meer dingen naar ons.”

Naarmate de planeet opwarmt, kan de atmosfeer meer vocht vasthouden en wetenschappers verwachten regengebeurtenissen zoals de storm in Fort Lauderdale gangbaarder worden. “De literatuur is heel duidelijk dat deze toenemen in intensiteit, frequentie en soms ook in duur”, vertelde Andreas Prein, projectwetenschapper bij het National Center for Atmospheric Research, op 16 april aan de Herald.

Dit klimaatrapport wordt gefinancierd door Internationale Universiteit van Florida, de Ridderstichting en de David en Christina Martin Familiestichting in samenwerking met Journalism Funding Partners. De Miami Herald behoudt de redactionele controle over alle inhoud.

[ad_2]