[ad_1]

De rijkste mensen van Rusland hebben het afgelopen jaar 152 miljard dollar aan hun rijkdom toegevoegd, gesteund door de hoge prijzen van natuurlijke hulpbronnen en herstellende van het enorme verlies aan fortuin dat ze leden vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne, zei Forbes Rusland.

Rusland heeft 110 officiële miljardairs op de lijst staan, 22 meer dan vorig jaar, volgens de Russische editie van Forbes, die zei dat hun totale vermogen was gestegen van 353 miljard dollar naar 505 miljard dollar in de aankondiging van de lijst van 2022.

Vijf miljardairs hebben afstand gedaan van hun staatsburgerschap

De lijst zou langer zijn geweest als vijf miljardairs – DST Global-oprichter Yuri Milner, Revolut-oprichter Nikolay Storonsky, Freedom Finance-oprichter Timur Turlov en JetBrains-medeoprichters Sergei Dmitriev en Valentin Kipyatkov – hun Russische staatsburgerschap niet hadden opgegeven, zei Forbes. .

“De ratingresultaten van vorig jaar werden ook beïnvloed door doemscenario’s over de Russische economie”, zei Forbes, eraan toevoegend dat het totale vermogen van Russische miljardairs $ 606 miljard bedroeg in 2021, vóór het begin van de oorlog.

Nadat president Vladimir Poetin op 24 februari vorig jaar troepen naar Oekraïne had gestuurd, legde het Westen wat het beschouwt als de zwaarste sancties in de moderne geschiedenis op aan de Russische economie – en aan enkele van zijn rijkste mensen – in een poging Poetin te straffen voor de oorlog.

De RUSSISCHE PRESIDENT Vladimir Poetin zit vorige maand een ontmoeting met regeringsfunctionarissen voor in het Kremlin. Hij beweerde dat de economie de sancties negeerde. (tegoed: Spoetnik/Kremlin/Reuters)

Poetin zei dat het Westen Rusland probeerde te vernietigen en prees herhaaldelijk het falen van westerse sancties om de Russische economie te vernietigen, of zelfs te voorkomen dat westerse luxegoederen – laat staan ​​basisonderdelen – in Rusland terechtkomen.

De Russische economie kromp in 2022 met 2,1% onder druk van westerse sancties, maar slaagde erin olie, metalen en andere natuurlijke hulpbronnen te verkopen op de wereldmarkten, met name aan China, India en het Midden-Oosten.

Het Internationaal Monetair Fonds verhoogde deze maand zijn prognose voor de Russische groei in 2023 van 0,3% naar 0,7%, maar verlaagde zijn prognose voor 2024 van 2,1% naar 1,3%. economie. . .

De prijs van Oeral-olie, een levensader van de Russische economie, bedroeg in 2022 gemiddeld $ 76,09 per vat, tegen $ 69 in 2021. De prijzen van kunstmest waren vorig jaar ook hoog.

De drie rijkste Russen

Andrei Melnichenko, die zijn fortuin verdiende met kunstmest, is door Forbes vermeld als de rijkste man van Rusland met een geschatte waarde van $ 25,2 miljard, meer dan het dubbele van wat hij vorig jaar werd geschat. Melnichenko was niet bereikbaar voor onmiddellijk commentaar op de Forbes-ranglijst.

Vladimir Potanin, voorzitter en grootste aandeelhouder van Nornickel, ‘s werelds grootste producent van palladium en geraffineerd nikkel, stond op de tweede plaats van Rusland met een fortuin van $ 23,7 miljard. Potanin was niet direct bereikbaar voor commentaar op de Forbes-ranking.

Vladimir Lisin, die staalproducent NLMK controleert en vorig jaar de rijkste man van Rusland was, stond op de derde plaats in de Forbes Rusland-lijst met een fortuin van $ 22,1 miljard. Lisin was niet direct bereikbaar voor commentaar op de Forbes-ranking.

Veel Russische miljardairs presenteren westerse sancties als een onhandig, zelfs racistisch instrument.

Een kleine groep magnaten, bekend als de oligarchen, bouwde fortuinen op toen de Sovjet-Unie uiteenviel en overtuigde het Kremlin onder wijlen president Boris Jeltsin om hen de controle te geven over enkele van ‘s werelds grootste olie- en metaalbedrijven.

Privatiseringsovereenkomsten hebben tycoons vaak in de klasse van de superrijken van de wereld gebracht, wat hen de blijvende afkeer van miljoenen arme Russen opleverde.

Maar onder Poetin werden enkele van de oorspronkelijke oligarchen, zoals Mikhail Chodorkovski en Boris Berezovsky, van hun bezittingen beroofd, die uiteindelijk in de greep kwamen van staatsbedrijven die vaak door voormalige spionnen werden geleid.

Nieuwe Russische namen op de Forbes-lijst zijn onder meer miljardairs die hun geld verdienden in snacks, supermarkten, chemicaliën, bouw en farmaceutica, wat aangeeft dat de Russische binnenlandse vraag ondanks sancties sterk is gebleven.[ad_2]