[ad_1]

(Bloomberg) – De wereldwijde IPO-markt vertoont tekenen van leven, aangezien het herstel van de aandelenmarkt bedrijven heeft aangemoedigd om de honger van beleggers naar nieuwe noteringen te testen, met name in Azië. Maar een volledig herstel lijkt nog ver weg.

Bloombergs meest gelezen

In maart en april werd wereldwijd ongeveer $ 25 miljard aan IPO’s gewaardeerd, bijna het dubbele van het bedrag dat werd gezien in de eerste twee maanden van het jaar, toen de noteringen bijna tot stilstand kwamen, zo blijkt uit gegevens van Bloomberg.

Emittenten van Hong Kong tot Milaan zagen een kans toen de marktvolatiliteit afnam, aldus analisten. De activiteit was bijzonder levendig in Azië, waar de regionale handel in april goed was voor bijna 80% van de nieuwe aandelenverkopen. Ook in Europa zijn de registraties toegenomen. Maar de angst voor een recessie heeft Amerikaanse emittenten afgeschrikt en een volwaardig herstel vertraagd. De omvang van de deals was gemiddeld kleiner en de fondsen die dit jaar tot nu toe zijn opgehaald, blijven 51% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

“We beginnen wat groene spruiten van activiteit te zien met bedrijven die processen herstarten die in de wacht stonden, maar er is nog steeds een zekere mate van onzekerheid in de markt”, zegt Jason Manketo, global co-head of practice actions van het advocatenkantoor Linklaters. “De koopkant wil graag een paar kwartalen resultaten zien voordat ze zich committeren aan een IPO. Dit betekent dat de potentiële pijplijn voor sommige deals vanaf 2023 is verplaatst naar 2024.”

Azië leidt

Als we dieper in de gegevens graven, is Azië op dit moment verreweg het drukste gebied voor deals ter wereld. Maar in een belangrijke verandering ten opzichte van 2022 – toen de overgrote meerderheid van de grote deals geconcentreerd was op het vasteland van China – komen de emissies dit jaar uit meer Azië.

Indonesië was de helderste plek met een paar ontluikende vroege nikkelproducenten. Rakuten Bank Ltd. steeg enorm na het ophalen van 83,3 miljard yen ($ 623 miljoen) in de grootste IPO van Japan sinds 2018 – hoewel de pop kwam nadat de aanvankelijke prijsklasse kleiner werd. En het door KKR & Co. gesteunde Chinese drankbedrijf ZJLD Group Inc. heeft donderdag het grootste aanbod van Hong Kong in 2023 geprijsd.

“De IPO-markt komt geleidelijk en langzaam terug. Het is nog niet 100% terug, maar er zijn tekenen van leven en hernieuwde kracht”, zegt James Wang, co-head of equity markets bij Goldman.Sachs Group Inc. in Azië exclusief Japan .

Europa wordt wakker

De Europese IPO-markt is stervende, met een activiteit die in 2023 met ongeveer 12% is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen de Russische invasie van Oekraïne de noteringen tot stilstand bracht.

Lage IPO-rendementen waren een belangrijk afschrikmiddel voor investeerders. Portefeuillebeheerders sloten harde deals over waarderingen en weigerden topdollars te betalen voor onbewezen nieuwe bedrijven. Bovendien zorgde de plotselinge ineenstorting van Credit Suisse Group AG, die vorige maand voor een wereldwijde marktcrisis zorgde, voor extra zorgen bij investeerders over rentetarieven en inflatie, waardoor noteringsplannen nog ingewikkelder werden.

Maar er zijn tekenen van versoepeling. Met name Lottomatica SpA, het Italiaanse gokbedrijf gesteund door Apollo Global Management Inc., opende vorige week de boeken voor een IPO van 600 miljoen euro ($657 miljoen), waarmee het het derde grote bedrijf werd dat dit jaar de Europese beurzen exploiteert. Bovendien slaagden het Duitse webhostingbedrijf Ionos SE en de fabrikant van elektrische motorcomponenten EuroGroup Laminations SpA erin om meer dan $ 400 miljoen op te halen in de regio, hoewel beide aandelen het moeilijk hadden na hun debuut.

De Verenigde Staten blijven achter

Toch blijven de vooruitzichten voor een Amerikaanse IPO uitdagend. Slechts $ 4,1 miljard werd opgehaald voor bedrijven die dit jaar op Amerikaanse beurzen genoteerd staan, waarvan er slechts drie – Nextracker Inc., Atlas Energy Solutions Inc. en Enlight Renewable Energy Ltd. — een derde van dit bedrag vertegenwoordigen.

Buiten dit cluster en een tiental SPAC’s die dit jaar debuteerden, zou de overgrote meerderheid van de nieuwe aanbiedingen in aanmerking komen als penny stocks.

“We bevinden ons nog steeds in een onzekere wereld en onzekerheid is het ergste voor nieuwe emissies”, zegt Greg Martin, mede-oprichter van Rainmaker Securities, dat secundaire transacties voor particuliere bedrijven mogelijk maakt.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Verenigde Staten op weg zijn naar een recessie en het pad van de Federal Reserve op het gebied van rentetarieven blijft onduidelijk.

“Hoe prijs je een transactie als je niet weet wat de kapitaalkosten zouden moeten zijn op een toekomstgerichte basis”, zegt Patrick Galley, CEO en CIO van RiverNorth Capital Management. “Enige duidelijkheid over de rentetarieven is essentieel.”

Bloomberg Businessweek’s meest gelezen

©2023 Bloomberg LP

[ad_2]