[ad_1]

Een nieuwkomer uit Oekraïne die de oorlog in haar land moest ontvluchten, heeft een onmiddellijke impact op de Canadese artistieke zwemgemeenschap, zoals blijkt uit de resultaten van een recent WK in Markham, Ontario.

Audrey Lamothe uit Montreal won bronzen medailles in de technische solo voor vrouwen en de gratis solo-evenementen voor vrouwen. Na afloop gaf de 18-jarige veel lof aan een van haar nieuwe coaches in het bijzonder, Yelyzaveta (Lyza) Yakhno.

“Lyza is een heel goed rolmodel voor mij. Ze inspireert me enorm om steeds beter te worden, omdat ik denk dat ze een heel sterke vrouw is”, zei Lamothe. “Lyza inspireert me om niet zo sterk te zijn als zij, maar gewoon een beetje energie te hebben om me energie te geven en te vechten zoals zij als ik zwem.”

Tijdens het WK was Yakhno nooit ver van de zijde van zijn jonge leerling. Yakhno is sinds zijn aankomst in Canada in september de assistent-coach van Team Canada.

De 24-jarige hielp Oekraïne brons te winnen in het teamevenement op de recente Olympische Spelen in Tokio. In 2018 noemde World Aquatics haar de beste artistieke zwemster ter wereld.

“Ik heb het gevoel dat ik al drie levens heb geleefd”, zegt Yakhno, die op 15-jarige leeftijd gedwongen werd haar geboorteplaats Donetsk te ontvluchten nadat Rusland in maart 2014 de oostelijke stad vanuit Oekraïne was binnengevallen. de bommen”, zei ze. “Een van de raketten landde zelfs in de tuin van het huis van mijn oom en is gelukkig niet ontploft.”

Een team van artistieke zwemmers viert hun medaille op de Olympische Spelen.
Yakhno, derde van links, viert de bronzen medaille die ze won met het Oekraïense artistieke zwemteam op de Olympische Spelen in Tokio. (AFP via Getty Images)

verrassing bericht

Ze zegt dat haar tweede leven kwam toen ze verhuisde naar Kharkiv in het noordoosten van Oekraïne, vlakbij de Russische grens. De coach van het Oekraïense nationale team zag haar talent voor artistiek zwemmen tijdens een wedstrijd en nodigde haar uit om mee te doen, wat haar op weg zette naar de Olympische Spelen in Tokio.

Na wedstrijden begon ze na te denken over coaching en misschien zelfs een huis kopen met haar vriend. Maar op febr. Op 24 februari 2022, vlak na de Olympische Spelen in Peking, viel Rusland Oekraïne opnieuw binnen en de plannen veranderden in een oogwenk. Kharkiv kwam zwaar onder vuur te liggen. Zoals alle Oekraïners probeerde Yakhno erachter te komen hoe ze veilig kon blijven bij haar moeder, haar vriend en hun families.

Op dat moment zei ze dat ze een verrassingsbericht ontving van Canada Artistic Swimming (CAS).

“Een week na de oorlog sms’te Canada Artistic Swimming me met een coachingaanbod”, zei ze. “Ik wist niet wat ik moest doen. Ik was zo verloren. Na een maand besloot ik: waarom niet? Ik ga het proberen.”

Een artistieke zwemster viert feest met haar coaches
Yakhno, midden, met de Canadese zwemster Audrey Lamothe, rechts. (Antoine Saito/Canada artistiek zwemmen)

Waardevol standpunt

Jackie Buckingham was destijds CEO van Canada Artistic Swimming.

“We zijn altijd dicht bij Oekraïne geweest, wat betreft samenwerken in de sport en gewoon elkaar steunen”, zegt Jackie Buckingham, die CEO van CAS was voordat hij afgelopen januari met pensioen ging. “We waren er kapot van toen de oorlog uitbrak. We waren op een gegeven moment op zoek naar manieren om het artistieke zwemteam te helpen, in eerste instantie zou het hele team naar Canada komen om te trainen met ons nationale team.”

Het bleek logistiek te moeilijk, maar Team Canada had een assistent-coach nodig en wendde zich tot Yakhno.

“We hebben hier behoorlijk geluk,” zei Buckingham. “Te worden blootgesteld aan iemand die een moeilijke levenservaring heeft meegemaakt, was zo waardevol om dingen in perspectief te kunnen plaatsen. Ze heeft een manier van communiceren die zo lief is. Dat was een deel van de aantrekkingskracht.”

Dit bracht Yakhno naar Canada, waar ze zegt dat haar derde leven begon. Ze woont in Montreal in een huureenheid die het team in het verleden gebruikte. Gelukkig komt de eigenaar uit Oekraïne en heeft ze zich thuis gevoeld.

Tijdens het WK in Markham was Yakhno verheugd om enkele van haar voormalige teamgenoten van het Oekraïense nationale team weer te zien. Oekraïne trainde het grootste deel van het afgelopen jaar in Italië nadat het zwembad in Kharkiv, waar het nationale team traint, werd verwoest door een bom.

Meer dan 100 nieuwkomers en vluchtelingen die zich het afgelopen jaar in Canada hebben gevestigd, zaten op de tribunes van het Markham-evenement, velen van hen zwaaiden met gele en blauwe Oekraïense vlaggen. CAS bood nieuwkomers die de oorlog ontvluchtten gratis toegangskaarten voor het evenement aan. Ze verzamelden ze binnen enkele dagen en werden beloond met twee gouden en twee zilveren medailles gewonnen door het Oekraïense team.

Fans houden een vlag vast die de kleuren van Canada en Oekraïne combineert.
Fans zwaaien met een gecombineerde Oekraïens-Canadese vlag tijdens een WK-evenement in Markham, Ont. (Antoine Saito/Canada artistiek zwemmen)

“Oekraïense zeemeerminnen”

Maryna Saidova is een coördinator van het nederzettingenteam in Toronto, die nauw samenwerkt met nieuwkomers uit Oekraïne en heeft geholpen met het treffen van regelingen. Zijn eigen banden met de sport gaan diep. Zijn schoonmoeder is de hoofdtrainer van Oekraïne.

“Media thuis noemden het team ‘Oekraïense sirenes'”, zei Saidova na Oekraïne. “We zijn zo trots op hoe het team is uitgegroeid tot een van de beste ter wereld. Ondanks de oorlog blijven ze aan de top.”

Maryna Obleshchenko is een van de Oekraïense nieuwkomers die samen met haar 11-jarige dochter Daria aan het evenement deelnam.

Daria was een opkomende zwemmer in Oekraïne, maar had sinds het begin van de oorlog niet meer in een zwembad gezeten. Hun woonplaats op de Krim was bezet op de eerste dag van de invasie.

Obleshchenko zegt dat deelname aan het WK een “schokkende gebeurtenis” was voor haar en haar familie.

“Ik wist niet eens dat Canada een artistiek zwemteam had”, zei ze. “Mijn dochter had zoiets van: ‘Hoe oud zijn deze meisjes? Wanneer zijn ze begonnen met trainen om zo geweldig te zijn? Mag ik mee?’

Obleshchenkso zegt dat ze zal proberen de antwoorden op deze vragen te vinden, maar in de tussentijd, ongeveer een week na het evenement, heeft ze Daria en haar vierjarige kind aangemeld om te zwemmen in een buurthuis in de buurt van hun huis. leven.

Dit klinkt Steve Wallace, de nieuwe CEO van CAS, als muziek in de oren.

Wallace gelooft dat we over een paar jaar veel van deze Oekraïense nieuwkomers op het hoogste niveau bij de sport zullen zien.

“Sport maakt deel uit van hun DNA”, zei hij. “Onze clubs en provincies in het hele land, waar de nieuwkomers zich ook vestigen, vertellen ons dat ze veel Oekraïners rechtstreeks in hun clubs opnemen en integreren als coaches en atleten.

Wallace zegt dat de liefde van Oekraïners voor sport in Canada al vruchten afwerpt.

Naast het coachen van Yakhno maakt Olena Verbinska, geboren in Kiev en op zesjarige leeftijd naar Canada verhuisd, ook deel uit van het nationale team.

Wallace zei dat hij naar manieren zou zoeken om die verbindingen te blijven leggen. Als sport nieuwkomers kan helpen bij hun transitie en Canada kan helpen, dat al jaren geen olympische medaille in kunstzwemmen heeft gewonnen, ziet hij een win-winsituatie.

[ad_2]