[ad_1]

Chorley-manager Andy Preece komt iets te laat aan voor ons middaggesprek in Victory Park.

Hij plande de avondtraining en je hebt niet veel vrije tijd als je de leiding hebt over een parttime National League North-club. Nog minder als je ze naar de play-offs probeert te sturen en er nog maar een paar reguliere seizoenswedstrijden over zijn.

De resultaten zijn niet goed gegaan voor de Lancashire-club sinds we elkaar spraken, maar ze komen in het laatste weekend met één punt uit de top zeven. Een plaats in de play-offs zou een bevredigende manier zijn om Preece’s 750 wedstrijden als manager te vieren.

Het is een reis waar hij trots op is – na een spelerscarrière bij Wrexham, Stockport County, Blackpool, Bury en een korte periode in de Premier League bij Crystal Palace.

Als manager is er minder glamour in plaatsen als Northwich en Chorley. Hij bracht vier jaar door in de Welsh League bij Airbus UK, waar hij de onderscheiding verdiende om de eerste zwarte Engelse manager te worden die een team kwalificeerde voor Europees voetbal en ze vervolgens in de competitie bracht.

Maar Preece, 56, is ermee doorgegaan sinds hij in de herfst van 1999 werd benoemd tot speler-manager bij Bury, op aanraden van Neil Warnock.

“Mensen zeggen ‘voelt u zich gelukkig dat u deze kans krijgt'”, zegt hij. “Waarom zou ik me gelukkig moeten voelen?

“Ik heb meer dan 750 wedstrijden gespeeld en ik heb een winstpercentage van 40%. Ik ben bij clubs geweest die het moeilijk hebben vanwege hun financiële situatie. Het is geen geluk. Het is hard werken en vastberadenheid. Ik nam banen aan met andere mensen.” ik wil niet.”

Deze wedstrijdtelling is indrukwekkend. Zeker in een branche die statistieken wijzen uit biedt zwarte managers simpelweg niet de kansen die hun blanke tegenhangers bieden.

’24 jaar en de statistieken zijn niet veranderd’

Andy Preces
Andy Preece van Chorley werd in 1999 speler-manager van Bury

Aan het begin van het seizoen 1999-2000 was er een zwarte Premier League-manager, Ruud Gullit, die in augustus ontslag nam als baas van Newcastle.

Het vertrek van Patrick Vieira uit Crystal Palace in april betekent dat er nu zijn geen huidige zwarte Premier League-managers.

In de Football League – met moeilijkheden Lees het ontslag van Paul Ince eerder deze maand – het is gewoon Vincent Kompany bij Burnley, Darren Moore van Sheffield Wednesday en Liam Rosenior bij Hull City.

“Toen ik begon [at Bury] in 1999 was ik een van de vijf of zes zwarte managers”, zegt Preece. “Het is 2023 en ik ben waarschijnlijk een van de minder dan vijf of zes zwarte managers. Dat is 24 jaar oud. Er lijkt niets te zijn veranderd.

“Wat veranderd is, is dat er veel meer zwarte spelers op het veld staan; 43% van de spelers is zwart en 40% heeft de Pro-licentie. [the coaching qualification]. Maar we zien 4% bij managementfuncties. Er is nog steeds iets mis.”

Preece heeft veel vertrouwen in het Black Footballers Partnership om de statistieken te trotseren en aan te dringen op verandering.

BFP, mede opgericht door voormalig Derby- en Jamaica-speler Michael Johnson, heeft opdracht gegeven voor twee rapporten, in 2022 en 2023, waaruit blijkt geen echte verbetering in de managementkansen die aan zwarte kandidaten worden geboden.

Het zegt dat de ‘Diversiteitscode voor voetballeiders’ van de voetbalbond een ‘gedeeltelijk en ongewoon rooskleurig’ beeld schetst van de huidige situatie.

Als iemand die een kwart eeuw op het snijvlak van management heeft doorgebracht, gelooft Preece dat de ware realiteit alleen door BFP kan worden begrepen.

Vraag Preece of zijn huidskleur een barrière is geweest voor zijn carrière, en hij is het ermee eens dat dit de realiteit is.

“Het is niet te verbergen”, zegt hij. “Het is triest voor mij en in 2023 is het belachelijk dat we over dit soort dingen praten. Maar we moeten het doen. De gegevens bevestigen het.

“Maar ik heb het gevoel dat er nu enige hoop is. We moeten een stem hebben. Als we er niet over praten en dingen in twijfel trekken, zullen ze niet veranderen.”

Preece weigert stil te staan ​​bij kansen die hij misschien heeft gemist, en zegt simpelweg: “Mijn huidskleur zal niet veranderen. Ik ben trots op wie ik ben.”

Het “Cantona”-moment van Preece

Andy Preece scoort het winnende doelpunt voor Stockport in een FA Cup-gelijkspel in 1994
Andy Preece scoort het winnende doelpunt voor Stockport in een FA Cup-gelijkspel in 1994

Maar hij was het slachtoffer van racisme, wat bijna leidde tot zijn eigen racisme “Het Eric Cantona-moment” tegen het einde van zijn speeldagen, toen hij in het publiek sprong in een reservewedstrijd voor Blackpool tegen Leicester om een ​​supporter te confronteren die aanstoot had genomen aan de kleur van zijn huid.

“Het was constant en de laatste 20 minuten dacht ik alleen maar aan hem en waarom hij me mishandelde”, zegt hij.

“Er brak iets aan het einde van de wedstrijd. Ik rende en confronteerde hem. Er waren niet veel fans die ik kon zien. Toen ik aankwam, dacht ik ‘wat ben je aan het doen?’ De jongen begon te draaien. Gelukkig braken we af. op en er gebeurde eigenlijk niets. Maar het was een moeilijke tijd. “

Hoewel Preece werd aangeklaagd door de FA, leverden een aantal ooggetuigen namens hem bewijsmateriaal, waardoor hij een aanzienlijke schorsing vermeed.

“Blackpool-fans die deze brieven hebben geschreven, het was heel speciaal voor mij. Het deed me beseffen dat mensen je zullen steunen en als je voelt dat je ergens over moet praten, wees dan niet bang om dat te doen. “, Herinnert Preece zich.

In een afzonderlijk incident als manager riep Preece op tot stopzetting van het spel en tot verwijdering van een fan wegens racistisch misbruik van hem. Toen de stewards de fan naar een ander deel van het veld verplaatsten, stopte Preece opnieuw met spelen totdat de supporter van het veld werd gestuurd.

“Ik had het gevoel dat ik een stem had en dat mensen me zouden geloven”, zegt Preece. “Het is positief dat de game zo geëvolueerd is dat je niet het gevoel hebt dat je het heft in eigen handen moet nemen. Er zijn mechanismen waarmee je gehoord kunt worden.”

Sommigen zien zwarte mensen nog steeds niet als leiders

Vanwege zijn eigen achtergrond als een overwegend speler uit de lagere klasse, kijkt Preece natuurlijk buiten de topmodellen van de Premier League en verder naar beneden in de piramide vanwege de “zeer ongemakkelijke” onderliggende redenen dat hij zo weinig zwarte gezichten tegen hem ziet in de holte. -buiten.

“Helaas is het deze onbewuste vooringenomenheid waar we het over hebben. Mensen zien zwarte mensen nog steeds niet als leiders. Het is zo frustrerend en moeilijk om over te praten en het maakt je boos”, zegt hij.

“Er zijn zoveel zwarte kapiteins in de EFL. Het zijn leiders. Ze kunnen leidinggevende posities bekleden.

“Er zijn veel zwarte spelers in de Ligue 1 en 2 die meer dan in staat zijn om coach- of managementposities op zich te nemen. Als je naar de gegevens kijkt, welke kans hebben ze dan? Ik weet zeker dat velen zich afwenden en denken: ‘Ik ‘Ik ben het niet waard, het is het niet waard’.

“Op het hoogste niveau zie je sommige spelers die geen kansen krijgen, die een geweldige carrière op het hoogste niveau hebben gehad, die internationaal zijn, ze willen managen, ze willen coachen, ze hebben hun badge verdiend, maar ze hebben gezien dat ze zijn goed genoeg om in academies of onder 21-teams te werken, maar als het gaat om het zijn van de echte leider van een voetbalclub, zijn ze dat niet. Waarom? We stellen deze vraag altijd. Er zijn antwoorden, maar ze zijn erg ongemakkelijk.

“Als er enige reden is om optimistisch te zijn, dan is dat omdat ik voel dat er nu enige hoop is. Dankzij het Black Footballers Partnership hebben we een stem. Dat is het belangrijkste. Er moet een stem zijn voor verandering.”

Preece’s advies aan andere potentiële managers is om “te geloven dat je een verschil kunt maken”, zelfs als de kans “moeilijk” is, zoals hij in zijn carrière vaak heeft ondervonden.

“Geloof in jezelf en je capaciteiten. Soms moet je heel bescheiden zijn. Geloof dat mensen naar je opkijken voor wat je doet en wat je weet.”

Preece geniet van zijn rol. En na het bereiken van 750 wedstrijden als manager, is hij nu van plan om de 1.000 te halen.

“Ik heb zoveel geweldige ervaringen gehad en ik heb zoveel geluk dat ik betrokken ben bij iets waar ik van hou”, zegt hij.

“Mijn passie voor het spel is nooit veranderd. Als ik niet hield van wat ik deed, had ik het nooit zo lang volgehouden.”

En daarmee ging Preece praten met zijn parttimers die lekten tijdens ons gesprek, elk van hen begroette met een glimlach en een paar positieve woorden.

Via de BBC-bannerVia de BBC-voettekst

[ad_2]