[ad_1]

Real Madrid viert het winnen van de Champions League-finale van 2022 terwijl Marcelo de trofee optilt
Real Madrid won vorig jaar de Champions League – voor de vijfde keer in negen seizoenen

De UEFA, het bestuursorgaan van het Europese voetbal, moet de manier veranderen waarop het Champions League-geld verdeelt, zegt Crystal Palace-voorzitter Steve Parish.

Parish zegt dat het coëfficiëntensysteem van de UEFA de Europese eliteclubs heeft geholpen ‘het recht te hebben om te winnen’.

Hij gelooft dat hij ook heeft bijgedragen aan een “two-speed Premier League”.

“Er is een bovenste helft en een onderste helft, en die ongelijkheid zal groter en groter worden, tenzij we regels opstellen om te proberen het onder controle te houden,” voegde Parish eraan toe.

De president van het paleis sprak maandag bij de lancering van de Union of European Clubs (UEC) in Brussel.

UEC algemeen secretaris Dennis Gudasic zei dat van de € 22 miljard (£ 19,5 miljard) aan inkomsten die de UEFA de afgelopen 25 jaar uit clubcompetities heeft gegenereerd, 34 procent werd verdeeld onder een groep van slechts 12 clubs.

Momenteel wordt 30% van de Champions League-inkomsten verdeeld over de 32 clubs in de groepsfase bepaald door hun coëfficiëntenrangschikking, die is gebaseerd op de prestaties van die club in Europa in het afgelopen decennium. Clubs die in die periode regelmatig in Europa hebben gespeeld, krijgen meer van die 30% dan clubs die dat niet hebben gedaan.

Hoewel Parish de waarde van tv-uitzendingen in de Premier League accepteert, is de verstoring veroorzaakt door Europese inkomsten minder uitgesproken in Engeland dan in andere competities. Hij is van mening dat de Europese topclubs een oneerlijk financieel voordeel hebben.

“We hebben zes, nu waarschijnlijk zeven teams [in England] waar de hoeveelheid kapitaal die ze hebben onbeperkt of enorm is in vergelijking met ons, en kwalificatie voor Europees voetbal bijna onmogelijk is.

“Het voelt nog steeds niet helemaal als een meritocratie. En met de coëfficiënt voelt het meer en meer alsof er een Premier League met twee snelheden is.

“Je wordt geconfronteerd met de situatie waarin mensen zoveel recht hebben om te winnen dat ze geen enkel systeem accepteren dat de status-quo uitdaagt of bedreigt, en ik denk dat we daar echt doorheen moeten kijken. Europa.”

Wat is de Unie van Europese clubs?

De UEC is een organisatie die een stem wil geven aan meer dan 1.000 professionele clubs in Europa.

Vertegenwoordigers van 103 clubs waren persoonlijk of online aanwezig bij de UEC-lancering, waarbij Aston Villa, Brentford, Brighton en Watford de andere Engelse clubs vertegenwoordigden.

De UEC schat dat er ongeveer 1.400 professionele clubs in Europa zijn die geen zeggenschap hebben en op dezelfde manier vertegenwoordigd zouden moeten zijn in de besluitvormingsraden van de UEFA als clubs die lid zijn van de European Club Association (ECA).

De UEC beweert dat slechts 130 clubs stemrecht hebben in de ECA.

Parish zei ook dat de positie van de UEFA als toezichthouder en commerciële exploitant “een enorm belangenconflict lijkt te zijn”.

“Ik geloof dat er een grotere scheiding moet komen tussen ‘kerk en staat’, als je wilt,” zei hij. “De mensen die de toernooien runnen en de mensen die ze reguleren en belasting heffen voor het algemeen belang, zouden twee verschillende mensen moeten zijn.”

[ad_2]