[ad_1]

Door DANICA KIRKA

24 april 2023 GMT

LONDEN (AP) – Koning Charles III is een bezige bij.

Na bijna 74 jaar te hebben gewacht om koning te worden, gebruikte Charles zijn eerste zes maanden op de troon om religieuze leiders in het hele land te ontmoeten, koninklijke residenties op te knappen, zijn eerste staatsbezoek aan het buitenland te regelen en een logeerpartij te organiseren in Windsor Castle, waar ook de coach van de Engels voetbalelftal. Toen was er het grote nieuws: hij opende de koninklijke archieven aan geleerden die de banden van de kroon met slavernij onderzoeken.

“We zijn nu al verrast door Prins Charles die is omgevormd tot King Charles en die we nog steeds Prins Charles noemen, want zo denken we over hem”, grapte koninklijk historicus Robert Lacey. “Maar in feite werd hij sneller een monarch dan verwacht.”

Met de kroning in minder dan twee weken werken Charles en de machine op Buckingham Palace op volle toeren om de nieuwe koning aan het werk te laten zien. En het publiek ziet een nieuw soort heerser terwijl ze proberen de monarchie af te slanken en te laten zien dat het nog steeds relevant is in een moderne, multiculturele natie waar respect voor koningin Elizabeth II critici het zwijgen heeft opgelegd gedurende haar 70 jaar op de troon.

Out is het matrone decorum dat het bewind van Elizabeth kenmerkte. Hij is een meer humane monarch, die zijn tranen bedwong toen hij de natie toesprak na de dood van zijn moeder en een mini-woede ontketende toen er een pen over zijn vingers liep toen hij een boek signeerde in Noord-Ierland. Het publiek heeft er smakelijk om gelachen. De koning draagt ​​nu zijn eigen pen om noodgevallen te ondertekenen.

Terwijl Elizabeth grote vorderingen maakte door ontmoetingen met onderdanen die voor haar bogen en knielden, zat koning Charles op de grond met de gemeente tijdens een bezoek aan een gurdwara, of gebedshuis van de Sikhs, in Luton, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Londen. . Bij zijn eerste staatsbezoekhij toonde het vermogen om zijn R’s correct te rollen terwijl hij tussen Duits en Engels wisselde in een toespraak in de Bondsdaghet Duitse parlement.

De Duitsers waren onder de indruk. De Britten waren verrast. Wie wist dat hij Duits sprak?

Het is alsof Charles, lang beschouwd als grijs en stijf, zojuist de kamer was binnengelopen. Met extreme subtiliteit begint zijn persoonlijkheid zich te doen gelden, zoals de wisselende pochetten die een vleugje kleur geven aan zijn conservatieve kostuums.

“Charles de monarch, met zijn fouten en zijn deugden, is een meer oprecht onderwerp van interesse geworden”, zegt Lacey, de auteur van “Battle of Brothers: William & Harry and the Inside Story of Family in Tumult.”

‘Ik bedoel, wat voor pochet gaat hij dragen? Misschien wordt het wel het equivalent van de portemonnee van de koningin.’

Misschien is een van de redenen waarom Charles zo graag aan de slag wil, omdat hij weet dat hij niet veel tijd zal hebben om zijn stempel te drukken.

De man die een leven lang heeft gewacht om koning te worden, zinspeelde op het voortschrijden van de tijd tijdens een diner met witte stropdassen in het presidentieel paleis in Berlijn, en zei dat hij hoopte dat hij en Camilla ‘lang genoeg leefden’ om terug te keren om de jonge boom te zien die ze zojuist hadden geplant . in een boom.

Maar er zijn verkeersdrempels aan de horizon, sommige gerelateerd aan geschiedenis, andere aan familie.

Charles probeerde de historische kwestie te voorkomen door openheid te beloven over de banden van de kroon met de slavernij, maar sommigen geloven dat die belofte is mislukt.

Laura Trevelyan, wiens voorouders minstens 1.000 mensen tot slaaf maakten op het eiland Grenada, zegt dat de koning moet doen wat zijn familie deed en zich moet verontschuldigen.

“Ik hoop dat hij een deel van de rijkdom die de koninklijke familie heeft vergaard door de slavenhandel zal gebruiken om het leven te verbeteren van mensen in het Caribisch gebied en in Groot-Brittannië die afstammelingen zijn van slaven”, zei hij tegen de Londense Times.

Dan is er de familie.

Charles blijft zich verzetten tegen kritiek van prins Harry, wiens memoires ‘Spare’ zijn vader beschreef als afstandelijk en onsympathiek tegenover een zoon die worstelde met de dood van zijn moeder, prinses Diana. Harry voerde ook aan dat de koninklijke familie meer had moeten doen om zijn vrouw, Meghan, een biraciale Amerikaan, te accepteren.

Hugo Vickers, koninklijk historicus en auteur van ‘Coronation: The Crowning of Elizabeth II’, heeft de troonsbestijging van de nieuwe koning vergeleken met zijn benoeming tot president van een mondiale samenleving in een tijd waarin de meeste mensen met pensioen zijn gegaan. Het is een baan waarin hij te maken krijgt met kwesties op het gebied van religie, de strijdkrachten en politiek, naast het leiden van de koninklijke huishouding en het arbitreren van familiegeschillen.

“Het is een groot iets om op deze leeftijd aan te pakken”, zei Vickers over Charles, die in november 75 wordt. ‘Dus ja, ik vermoed dat hij haast heeft.’

Maar op een ander niveau kan de lange leertijd van Charles ook een voordeel zijn, waardoor ze meer training en ervaring heeft om uit te putten dan haar moeder, die pas 25 was toen ze koningin werd.

Terwijl Elizabeth, net als alle Britse monarchen vóór haar, werd opgeleid door docenten, werd Charles net voor de leeftijd van 8 jaar naar de Hill House School in Londen gestuurd om de wereld buiten het paleis te ontdekken.

Richard Townend, de zoon van de oprichter van de school, was een tijdgenoot van Charles in Hill House.

Townend zei dat zijn vader de school begon als een tegengif voor wat hij zag als soldaat, in de overtuiging dat kinderen die andere culturen leerden minder snel als volwassenen ten oorlog trekken.

“Wat hij wilde doen, was een school beginnen, die heel anders was dan andere scholen in die tijd, waar de helft van de kinderen niet-Engels was”, zei Townend. “Ze kwamen van over de hele wereld, dus de kinderen leerden met elkaar te leven, verschillende nationaliteiten, verschillende mensen, verschillende kleuren, verschillende rassen, verschillende religies.”

“Hij was er hartstochtelijk van overtuigd dat als kinderen leren in vrede met elkaar te leven, de wereld alleen maar beter kan worden.”

Charles behaalde uiteindelijk een graad in geschiedenis aan de universiteit van Cambridge en bracht zes jaar door bij de Royal Navy voordat hij vertrok om zich te concentreren op zijn taken als troonopvolger.

Als prins van Wales richtte hij liefdadigheidsinstellingen op, waaronder een die jongeren helpt bij het vinden van werk, onderwijs en opleiding. Hij startte een biologisch voedingsbedrijf en hield zich bezig met stadsplanning. Charles was ook een vroege pleitbezorger voor behoud en bescherming van het milieu.

Dat gezegd hebbende, maakte hij furore toen hij lobbyde bij ministers van de regering en zich uitsprak tegen projecten die volgens hem de historische architectuur van Groot-Brittannië bedreigden.

Maar de grootste controverse in het leven van Charles was de mislukking van zijn huwelijk met prinses Diana te midden van verhalen over zijn langdurige relatie met de vrouw die zijn tweede vrouw zou worden, Camilla Parker-Bowles. Veel mensen herinneren zich nog Charles’ bekentenis van overspel en de uitgelekte opnames van intieme gesprekken tussen Charles en Camilla, waaronder een waarin hij zichzelf vergeleek met een tampon.

Het kostte Charles jaren om te herstellen van zijn mislukte eerste huwelijk, en veel mensen accepteerden Camilla maar langzaam.

In ‘Spare’ schreef Harry bitter over de inspanningen van het paleis om Camilla’s imago te herstellen, waarbij hij suggereerde dat onflatteuze en valse verhalen over haar naar de media waren gelekt in ruil voor meer stralende portretten van de koninklijke familie.

Na verloop van tijd wonnen Camilla’s liefdadigheidswerk, gevoel voor humor en nuchtere stijl het publiek, en ze groeide op van sloper tot koningin.

Ze zal samen met haar man worden gekroond in Westminster Abbey.

“Hij is een man die problemen en obstakels heeft overwonnen”, zegt Lacey, historisch adviseur voor de Netflix-serie “The Crown”.

‘Hij is geliefd ondanks de problemen die hij heeft doorgemaakt. Hij is geliefd om zijn fouten, maar ook om zijn deugden. We krijgen een afgerond getal, en dat is wat een persoonlijk vertegenwoordigde monarchie is.’[ad_2]