[ad_1]

KHARTOUM, Soedan (AP) – Buitenlandse regeringen hebben zondag diplomaten, personeel en anderen uit Soedan geëvacueerd terwijl rivaliserende generaals voor de negende dag vochten zonder enig teken van een wapenstilstand die was afgekondigd voor een grote islamitische feestdag.

Terwijl wereldmachten zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hun diplomaten per luchtbrug vanuit de hoofdstad Khartoem overbracht, probeerden de Soedanezen wanhopig de chaos te ontvluchten. Velen riskeerden gevaarlijke routes om de noordelijke grens met Egypte over te steken.

“Mijn familie – mijn moeder, broers en zussen en neven – is onderweg van Soedan naar Caïro via Aswan”, schreef de prominente Soedanese filmmaker Amjad Abual-Ala op Facebook.

Er woedden gevechten in Omdurman, een stad aan de overkant van de Nijl van Khartoem, zeiden bewoners, ondanks een gehoopt staakt-het-vuren dat samenviel met de driedaagse islamitische feestdag van Eid al-Fitr.

“We hebben nog nooit zo’n wapenstilstand gezien”, zei Amin al-Tayed vanuit zijn huis in de buurt van het hoofdkwartier van de staatstelevisie in Omdurman, eraan toevoegend dat zwaar geweervuur ​​en donderende explosies de stad deden schudden.

Meer dan 420 mensen, onder wie 264 burgers, zijn gedood en meer dan 3.700 gewond geraakt bij de gevechten tussen de Soedanese strijdkrachten en de machtige paramilitaire groepering bekend als de Rapid Support Forces of RSF.

De RSF zei dat de strijdkrachten luchtaanvallen hadden uitgevoerd op de chique wijk Kafouri, ten noorden van Khartoum. Er was geen onmiddellijke reactie van het leger.

Het aanhoudende geweld beïnvloedde de operaties op de belangrijkste internationale luchthaven, waarbij burgervliegtuigen werden vernietigd en ten minste één landingsbaan werd beschadigd, en dikke zwarte rook steeg op. Ook andere luchthavens zijn buiten dienst gesteld.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, twitterde dat hij met rivaliserende commandanten had gesproken en opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om burgers te beschermen en de evacuatie van burgers uit de EU.

Bij andere gevechten zei een hoge militaire functionaris dat hij een RSF-aanval op de Kober-gevangenis in Khartoum had afgeslagen, waar de oude Soedanese leider Omar al-Bashir en voormalige leiders van zijn beweging worden vastgehouden sinds zijn afzetting in 2019. De functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak omdat hij niet bevoegd was om met de media te spreken, zei dat een aantal veel gevangenen waren gevlucht, maar dat al-Bashir en andere hoge Gedetineerden op het hoogste niveau bevonden zich in een “zeer veilig” gebied, eraan toevoegend dat “enkele gevangenen” werden gedood of gewond.

De RSF beweerde dat het leger al-Bashir en andere gevangenen uit de faciliteit had verwijderd, hoewel de verklaring niet onafhankelijk kon worden bevestigd.

De grensovergang van Arqin met Egypte zat vol met ongeveer 30 passagiersbussen met elk minstens 55 mensen, zei Suliman al-Kouni, een Egyptische student die met tientallen andere studenten vanuit Khartoum naar het noorden vluchtte.

“We hebben op eigen risico 15 uur op aarde gereisd”, vertelde al-Kouni telefonisch aan The Associated Press. “Maar veel van onze vrienden zitten nog steeds vast in Soedan.”

Soedan heeft zondag een “bijna totale ineenstorting” van internet- en telefoondiensten meegemaakt, volgens monitoringdienst NetBlocks.

“Het is mogelijk dat de infrastructuur is beschadigd of gesaboteerd”, zegt Netblocks-directeur Alp Toker. “Dit zal een groot effect hebben op het vermogen van bewoners om veilig te blijven en zal van invloed zijn op lopende evacuatieprogramma’s.”

Na een week van gevechten die reddingen belemmerden, evacueerden Amerikaanse speciale troepen snel 70 Amerikaanse ambassadepersoneel van Khartoum naar Ethiopië. Hoewel Amerikaanse functionarissen zeiden dat het te gevaarlijk was voor een door de overheid gecoördineerde evacuatie van duizenden burgers, haastten andere landen zich om zowel hun burgers als hun diplomaten uit te zetten.

Frankrijk en Italië hebben gezegd dat ze al hun burgers zullen verwelkomen die willen vertrekken, evenals degenen uit andere landen die anders niet kunnen deelnemen aan een evacuatieoperatie.

De Franse president Emmanuel Macron en zijn minister van Buitenlandse Zaken hebben van beide kanten veiligheidsgaranties gekregen voor de evacuatie, volgens functionarissen van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken die spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet in het openbaar mochten spreken. Twee Franse vluchten vertrokken zondag vanuit Khartoem met bestemming Djibouti, met aan boord ongeveer 200 mensen uit verschillende landen, en voor maandag zijn er nog meer gepland, volgens een andere Franse militaire functionaris die anoniem spreekt volgens dezelfde regels.

Een C-130 van de Italiaanse luchtmacht die met evacués uit Khartoum vertrok, is zondagavond geland op een luchtmachtbasis in Djibouti, aldus het ministerie van Defensie. Later die avond werd in Djibouti een ander vliegtuig verwacht met aan boord de Italiaanse ambassadeur en militairen die betrokken waren bij de evacuatie.

Ongeveer 100 mensen werden geëvacueerd uit Khartoum door Spaanse militaire vliegtuigen – meer dan 30 Spanjaarden en de rest uit Portugal, Italië, Polen, Ierland, Mexico, Venezuela, Colombia en Argentinië, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jordaanse functionarissen zeiden dat vier vliegtuigen op de militaire luchthaven van Amman zijn geland met 343 Jordaanse evacués uit Port Sudan.

Andere vluchten vanuit Soedan werden georganiseerd door Duitsland, Griekenland en Nederland.

De Britse premier Rishi Sunak tweette dat de Britse strijdkrachten het Britse diplomatieke personeel en hun gezinsleden hadden geëvacueerd “te midden van een aanzienlijke escalatie van geweld en bedreigingen”.

Reizen over land door betwiste gebieden was mogelijk maar gevaarlijk. Khartoum ligt ongeveer 840 kilometer (520 mijl) van Port Sudan aan de Rode Zee.

Op zaterdag zei Saoedi-Arabië dat het 157 mensen had geëvacueerd, waaronder 91 Saoedische staatsburgers en burgers van andere landen. De Saoedische staatstelevisie toonde een groot konvooi auto’s en bussen van Khartoum naar Port Sudan, waar een marineschip hen naar de Saoedische havenstad Jeddah bracht.

Strijders vielen vorige week een konvooi van de Amerikaanse ambassade aan en bestormden het huis van de EU-ambassadeur. Volgens de woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, Ahmed Abu Zaid, heeft het geweld een medewerker van de Egyptische ambassade in Soedan verwond.

Egypte, dat zegt meer dan 10.000 burgers in Soedan te hebben, heeft er bij inwoners van andere steden dan Khartoum op aangedrongen zich te melden bij de consulaten in Port Sudan en Wadi Halfa in het noorden voor evacuatie, meldde het bureau.

De machtsstrijd tussen het Soedanese leger onder leiding van generaal. Abdel-Fattah Burhan en de RSF, geleid door de generaal. Mohammed Hamdan Dagalo heeft de Soedanese hoop op een democratische overgang een klap toegebracht. De rivaliserende generaals kwamen aan de macht nadat een pro-democratische opstand leidde tot de afzetting van de voormalige sterke man al-Bashir. In 2021 sloegen de generaals de handen in elkaar om via een staatsgreep de macht te grijpen.

Het huidige geweld kwam nadat Burhan en Dagalo ruzie hadden gemaakt over een recente internationaal bemiddelde deal met democratie-activisten die tot doel had de RSF te integreren in het leger en uiteindelijk te leiden tot een burgerregering.

De twee generaals, elk op zoek naar internationale legitimiteit, beschuldigden de ander van het belemmeren van de evacuaties. Het Soedanese leger beweerde dat de RSF het vuur opende op een Frans konvooi, waarbij een Frans staatsburger gewond raakte. De RSF antwoordde dat het was aangevallen door gevechtsvliegtuigen toen Franse burgers en diplomaten de ambassade naar Omdurman verlieten en zei dat de aanvallen van het leger “de levens van Franse staatsburgers in gevaar brachten”.

Ziekenhuizen worstelen terwijl het geweld woedt. Veel gewonden zijn gestrand tijdens de gevechten, volgens het Soedanese artsensyndicaat dat de slachtoffers in de gaten houdt en suggereert dat het dodental waarschijnlijk hoger is dan bekend.

De Italiaanse medische groep Emergency zei dat 46 van zijn werknemers weigerden te vertrekken en in ziekenhuizen in Khartoum, Nyala en Port Sudan werkten.

Duizenden Soedanezen zijn gevlucht voor gevechten in Khartoum en elders, zeiden VN-agentschappen, maar miljoenen schuilen in hun huizen te midden van ontploffingen, geweerschoten en plunderingen zonder voldoende elektriciteit, voedsel of water.

In de westelijke regio Darfur zijn tot 20.000 mensen vertrokken naar buurland Tsjaad. Oorlog is niets nieuws in Darfur, waar etnisch geweld sinds 2003 aan 300.000 mensen het leven heeft gekost. Maar Soedan is niet gewend aan zulke zware gevechten in de hoofdstad, die “een stadsgeest is geworden”, zegt Atiya Abdalla Atiya van Doctors’ Syndicate. .

Khalid Omar, woordvoerder van het pro-democratische blok dat streeft naar herstel van de burgerregering, drong er bij de twee generaals op aan hun meningsverschillen op te lossen. “Er is een kans om deze oorlog te stoppen en de provincie weer op het goede spoor te krijgen”, schreef hij op Facebook. “Het is een oorlog die wordt aangewakkerd door groepen in het afgezette regime die willen dat de oorlog voortduurt.”

Amerikaanse senator. Chris Coons, een democraat in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, zei dat Washington geen “diepe relatie” had met beide partijen in het conflict omdat Soedan dertig jaar lang onder “de meedogenloze dictatuur van Omar al-Bashir” stond.

“Deze twee strijdende partijen zijn begonnen aan wat misschien wel een gevecht tot het einde zal zijn”, vertelde Coons aan “Face the Nation” op CBS.

___

Associated Press-schrijvers Isabel DeBre in Jeruzalem, Samy Magdy in Caïro, Michael Corder in Den Haag, Nederland, Angela Charlton in Parijs, Frances D’Emilio in Rome en Fay Abuelgasim in Beiroet droegen bij.

[ad_2]