[ad_1]

De roep om niet langer afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar voor handel neemt toe.

Steeds meer landen – van Brazilië tot landen in Zuidoost-Azië – eisen dat handel wordt gedreven in andere valuta dan de Amerikaanse dollar.

De Amerikaanse dollar is al tientallen jaren de koning van de wereldhandel, niet alleen omdat de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld is, maar ook omdat olie, een essentiële grondstof die alle economieën, groot en klein, nodig hebben, in dollars wordt verhandeld. De meeste grondstoffen worden ook geprijsd en verhandeld in Amerikaanse dollars.

Maar sinds de Federal Reserve begon met een campagne van agressieve renteverhogingen om de binnenlandse inflatie te bestrijden, hebben veel centrale banken over de hele wereld de rentetarieven verhoogd om kapitaaluitstroom en sterke depreciatie van hun eigen valuta tegen te gaan.

Waarom een ​​sterke Amerikaanse dollar slecht is voor

“Door hun bezit aan activa te diversifiëren naar een portefeuille met meerdere valuta’s, kunnen ze misschien de druk op hun externe sectoren verminderen”, zegt Cedric Chehab van Fitch Solutions.

Voor alle duidelijkheid: de Amerikaanse dollar blijft dominant in de wereldwijde deviezenreserves, hoewel zijn aandeel in de deviezenreserves van de centrale bank in 1999 met meer dan 70% is gedaald. IMF-datum show.

De Amerikaanse dollar was goed voor 58,36% van de wereldwijde deviezenreserves in het vierde kwartaal van vorig jaar, volgens IMF-gegevens Valutasamenstelling van deviezenreserves (COFER). Ter vergelijking: de euro blijft ver achter, goed voor ongeveer 20,5% van de wereldwijde deviezenreserves, terwijl de Chinese yuan in dezelfde periode slechts 2,7% bedroeg.

China is een van de meest actieve spelers in deze push gezien zijn huidige dominante positie in de wereldhandel en als de op een na grootste economie ter wereld.

Gebaseerd op CNBC-berekening IMF-gegevens over de richting van de handel in 2022, was het vasteland van China de grootste handelspartner van 61 landen door invoer en uitvoer te combineren. Ter vergelijking: de Verenigde Staten waren de grootste handelspartner van 30 landen.

“Aangezien de Chinese economie mogelijk blijft groeien, betekent dit dat het meer invloed zal uitoefenen op wereldwijde financiële instellingen en handel enzovoort”, vertelde Chehab vorige week aan CNBC.

Verlies van dominantie van de Amerikaanse dollar zou 'langzame erosie' zijn, niet 'paradigmaverschuiving': Fitch Solutions

China – lange tijd een van de top 2 buitenlandse bezitters van Amerikaanse staatsobligaties – heeft zijn bezit aan Amerikaanse staatsobligaties gestaag afgebouwd.

Het vasteland van China had in februari van dit jaar bijna $ 849 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties. de meest recente gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën show. Het staat op het laagste niveau in 12 jaar, volgens historische datum.

Veranderende dynamiek

Brazilië herstelt de betrekkingen met China, zegt voormalig Braziliaans diplomaat

Economische voordelen

De dedollariseringstrend weerspiegelt het feit dat de Amerikaanse groei niet langer het enige verhaal is dat ertoe doet

Ondertussen moedigt de groei van niet-Amerikaanse economische blokken die economieën ook aan om aan te dringen op een breder gebruik van hun valuta. DE Het IMF schat dat Azië zou dit jaar meer dan 70% kunnen bijdragen aan de wereldwijde groei.

“De Amerikaanse groei zou kunnen vertragen, maar de Amerikaanse groei is niet meer waar het om gaat. Er groeit een heel niet-Amerikaans blok”, zei Tinker. “Ik denk dat er een re-internationalisering van stromen zal zijn.”

Geopolitieke zorgen

Geopolitieke risico’s versnelden ook de trend weg van de Amerikaanse dollar.

“Politieke risico’s helpen echt om veel onzekerheid en variabiliteit te introduceren in de reële waarde van de Amerikaanse dollar”, zegt Galvin Chia van NatWest Markets.Straatnaamborden Azië” eerder.

Tinker zei dat wat de oproep tot de-dollarisering versnelde, het besluit van de VS was om de deviezenreserves van Rusland te bevriezen nadat Moskou in februari 2022 Oekraïne was binnengevallen.

De yuan heeft de Amerikaanse dollar vervangen als de meest verhandelde munteenheid in Rusland Bloomberg.

Tot nu toe hebben de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten dat gedaan bevroor meer dan $ 300 miljard aan Russische deviezenreserves en legde verschillende rondes van sancties op aan Moskou en de oligarchen van het land. Dit dwong Rusland om over te schakelen op handel andere valuta’s en vergroot het goud in zijn reserves.

“Nu merk je dat als je het niet eens bent met het Amerikaanse buitenlands beleid, je het risico loopt dat ze in beslag worden genomen of bevroren. Je moet andere plaatsen hebben om die bezittingen op te bergen”, zei Tinker. In het Midden-Oosten een belangrijke olie-exporteur Saoedi-Arabië heeft naar verluidt aangegeven open te staan ​​voor handel in andere valuta dan de dollar.

Hoewel analisten op korte termijn geen volledige onderbreking van de oliehandel in dollars verwachten, “denk ik dat ze meer zeggen dat er een andere speler in de stad is, en we willen onderzoeken hoe we onderhandelen”. met hen op bilaterale basis met behulp van de yuan,” zei Chehab.

De dollar is nog steeds koning

Ondanks de langzame erosie van zijn hegemonie, zeggen analisten dat het onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse dollar in de nabije toekomst zal worden onttroond, simpelweg omdat er op dit moment geen alternatief is.

euro op de een of andere manier een onvolmaakte fiscale en monetaire unie is, Japanse Yenwat een andere reservevaluta is, heeft allerlei structurele uitdagingen in termen van hoge hefboomwerking, ‘vertelde Chehab aan CNBC.

De Chinese yuan staat ook lager, zei Chehab.

“Als je kijkt naar de yuan-reserves als een deel van de totale reserves, dan is dat slechts ongeveer 2,5% van de totale reserves, en China heeft nog steeds beperkingen op lopende rekeningen”, zei Chehab. “Dat betekent dat het lang zal duren voordat een andere valuta, een enkele valuta, vanuit dit perspectief de dollar echt zal overnemen.”

Dat blijkt uit IMF-gegevens dat in het vierde kwartaal van 2022 meer dan 58% van de wereldwijde reserves wordt aangehouden in Amerikaanse dollars, meer dan het dubbele van het aandeel van de euro, de op een na meest gebruikte valuta ter wereld.

Het internationale reservesysteem “is nog steeds een systeem dat wordt gedomineerd door Amerikaanse reserves”, zei Chia van NatWest.

“Zolang het de meerderheid heeft, zolang je geen ander monetair systeem of een andere economie hebt die bereid is om dat internationale bereik en die convertibiliteit en dat vrij zwevende en de verantwoordelijkheid van een reservevaluta te bereiken, is het moeilijk te zeggen dat de dollar gaat de komende 3-5 jaar bewegen, tenzij iemand tussenbeide komt.

Joanna Tan en Monica Pitrelli van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.

[ad_2]