[ad_1]

Ondanks alle aarzeling van de elite die we de afgelopen zeven jaar hebben gezien in het licht van de plaag van het rechtse ‘populisme’, is het gênante feit dat het populisme zich nooit erg nauw heeft aangesloten bij de langetermijndoelen van het conservatisme. . Oorspronkelijk was het een opstand onder de zelfverklaarde producerende klassen van het vroege industriële tijdperk. Het populisme probeerde de fundamentele principes van de Amerikaanse democratie te verbreden en te verdiepen door middel van rechtstreekse verkiezing van senatoren, populaire steminitiatieven en een nieuw geldsysteem dat was ontworpen om werk aan de samenleving te belonen. de speculatieve accumulatie van kapitaal.

Hedendaagse centristische denkers hebben, in navolging van het voorbeeld van anti-populistische geleerden uit het midden van de eeuw, zoals Richard Hofstadter, de historische wortels van het P-kapitalisme over het hoofd gezien ten gunste van een algemene definitie van ‘populisme’ als anti-elite fanatisme. Deze verwarring zorgt voor de vage, snelle en vuile portretten van de stedelijke vastgoedtelg Donald Trump als een hondsdolle populist en de verkeerde interpretatie van de blanke christelijke nationalistische beweging achter hem als een bijproduct van een al even diffuse ‘economische angst’.

Maar terwijl Trump zijn derde presidentiële bod uitbrengt – en wordt geconfronteerd met tegenstand van de extreemrechtse ideoloog Ron DeSantis in de GOP-voorverkiezingen – is er iets vreemds gebeurd. Het altijd ronddwalende spook van het rechtse populisme heeft een duidelijke bestaansreden verloren. De Amerikaanse economie draait op bijna volledige werkgelegenheid, met een aanhoudende robuuste banengroei, die de Austerische financiële elite onder leiding van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, onaangenaam verraste. De inflatie koelt af, ook al blijft Powell onnodig de rentetarieven verhogen om de inflatie verder te temperen. Zelfs immigratie, de grootse campagne van Trump, zal waarschijnlijk niet veel passie opwekken in de GOP-basis, aangezien president Biden helaas mensen deporteert in Trumpiaans tempo, een asielverbod instelt en zijn eigen versie van Trumps kluchtige detentiebeleid voor gezinnen afweegt.

Het theater van het rechtse populisme heeft misschien geen plausibele uitlaatklep, maar zoals Trump en DeSantis heel goed weten, vertegenwoordigt het een eersteklas eis van de conservatieve basis. De rivaliteit om de Republikeinse nominatie van 2024 lijkt waarschijnlijk een tweevoudig populistisch pantomime te worden, aangezien beide kandidaten een marktpolitiek voeren die wordt aangewakkerd door wrok die meer dan ooit gescheiden is van de heersende economische omstandigheden.

Maar gezien de bredere klassendynamiek van conservatieve politiek, is dit misschien een functie, geen bug. In 2016 scoorde Trump enkele vroege primaire successen in “de witte ellendegordel”, zegt Joe Lowndes, een politicoloog aan de Universiteit van Oregon. “Hij haalde een groep mensen binnen die nog geen Republikeinse kiezers waren en die niet geïnteresseerd waren in de neoliberale platforms van Jeb Bush, Ted Cruz of Marco Rubio.” Maar tegen de tijd van de Republikeinse Nationale Conventie had de Trump-campagne ook onderhandeld over een breed elitelidmaatschap. “Ik was op de conventie van 2016 en sprak daar met een heleboel afgevaardigden”, herinnert Lowndes zich. “Er waren veel mensen die oorspronkelijk geen Trump-supporters waren, maar die nog steeds extreemrechtse tegenstanders van Hillary Clinton waren, en ze kwamen allemaal behoorlijk zwaar in de Trump-column. Het waren mensen uit allerlei klassenposities, dus de verhaal dat het altijd over autoritarisme van de arbeidersklasse ging… was nooit helemaal waar.[ad_2]