[ad_1]

Hoe Wall Street-investeerders reageren op een mogelijk faillissement is cruciaal, omdat zij degenen zijn die de enorme schuld van het land financieren door de effecten te kopen die de Schatkist verkoopt om de overheid te financieren. Als ze zich afwenden van de markt, kunnen de rentetarieven omhoogschieten, waardoor de overheid, bedrijven en consumenten worden verpletterd.

Daarom kan hun niveau van vertrouwen dienen als de sterkste kracht die de aanhangers van Washington tot een deal drijft.

Gedurende het grootste deel van dit jaar gingen velen op Wall Street ervan uit dat lessen die werden getrokken uit de ineenstorting van 2011 – inclusief kiezers die woedend waren over hun dalende pensioenrekeningen toen de aandelen kelderden – zouden voorkomen dat een dergelijke gebeurtenis niet meer zou gebeuren. Dit geloof begint te vervagen.

“Onderhandelingen over het schuldenplafond zijn vrijwel nergens”, schreef Brian Gardner, hoofdbeleidsstrateeg in Washington bij investeringsbank Stifel, in een notitie aan klanten. Gardner voegde eraan toe dat hoewel er zeker een last-minute deal zou kunnen komen, “de krappe meerderheid van de GOP en de zwakke politieke positie van de president de weg naar een deal onzekerder maken dan normaal.”

Voor de duidelijkheid, het is verre van totale paniek. De regering heeft tot de zomer om een ​​deal te sluiten, wanneer het ministerie van Financiën waarschijnlijk geen ruimte meer heeft om de rekeningen van het land te blijven betalen en de bestaande schulden af ​​te lossen.

Maar de tekenen van stress stapelen zich op, zeker na de Kamervoorzitter Kevin McCarthy kwam op 17 april naar de New York Stock Exchange om voor de GOP te pleiten dat elke verhoging van de leenlimiet gepaard moet gaan met forse bezuinigingen. Dat is iets dat het Witte Huis en de Democraten in het Congres zeggen dat ze er niet over zullen nadenken.

De verschuiving van algemene nonchalance naar groeiende bezorgdheid is te zien in een donkere hoek van de markten: de torenhoge kosten van het verzekeren tegen Amerikaanse schuldblootstelling via instrumenten die credit default swaps worden genoemd, die het risico voor grote houders van schatkistpapier verkleinen.

De kosten om zich te verzekeren tegen een Amerikaanse wanbetaling zijn gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar Donderdag, zoals JPMorgan-analisten zeiden, was er een “aanzienlijk risico” van ten minste één technische wanbetaling op de staatsschuld waarbij het land zelfs voor een korte periode geen leencapaciteit heeft voordat er een akkoord wordt bereikt.

Darrell Cronk, chief investment officer van de vermogensbeheer- en investeringsdivisie van Wells Fargo, zei dat zijn grootste zorg is dat de “X-Date” – de tijd waarin noodmaatregelen om wanbetalingen te voorkomen zijn uitgeput – wordt uitgesteld tot begin tot half juni met belasting voor 2022 ontvangsten waarschijnlijk zwak na een meedogenloos jaar voor de markten.

Goldman Sachs-onderzoekers zeiden dat ze ook een veel kortere tijd als gevolg van een scherpe daling van de inkomsten uit vermogenswinsten. En McCarthy’s harde houding – samen met vragen over de vraag of hij de Republikeinen van het Huis in welke strategie dan ook kan verenigen – heeft de alarmen vergroot. “Mensen lijken wat meer begraven te zijn in de loopgraven,” zei Cronk.

Sommige bankdirecteuren zeiden dat ze zich steeds meer zorgen maakten over de situatie in Washington, maar niet wisten hoe ze het debat moesten aangaan. Het is onwaarschijnlijk dat hard-line conservatieven zich zullen uitspreken, vrezen ze, gezien het feit dat dergelijke oproepen door rijke Wall Streeters waarschijnlijk zullen worden afgedaan als speciale belangenbehartiging.

Dus voor nu geven ze meestal onschuldige verklaringen af ​​waarin ze argumenteren hoe belangrijk het is om de VS niet in gebreke te laten blijven, in een poging om beide partijen naar een oplossing te duwen.

Na de toespraak van McCarthy drongen Republikeinen in het congres er bij bankiers op aan om Biden onder druk te zetten om met de GOP in zee te gaan.

“Natuurlijk mensen [on Wall Street] zelfs bezorgd”, senator. JD Vance uit Ohio zei in een interview. “We zullen gewoon zeggen: ‘Kijk, het is een tweepartijenstelsel. En Kevin McCarthy mag het eerste schot door de boog maken, maar ze moeten Joe Biden zoveel mogelijk onder druk zetten om daadwerkelijk naar de onderhandelingstafel te komen. ‘”

vertegenwoordigen Warren Davidson van Ohio zei dat hij tegen bankiers zei dat “de enige manier om later niet in gebreke te blijven, is om nu corrigerende maatregelen te nemen.”

“Het plan van Joe Biden is niet om nu corrigerende maatregelen te nemen”, zei Davidson, een lid van de House Freedom Caucus. “Hij is een non-starter. We gaan zijn ‘geen actie nu’-wet niet indienen’, zei hij, verwijzend naar de hoop van de Democraten om een ​​’zuivere’ verhoging van het schuldenplafond door te voeren zonder bezuinigingen.

Democraten hebben hun frustratie uitgesproken dat de financiële wereld niet meer druk heeft uitgeoefend op de Republikeinen.

“Wall Street en bedrijven moeten zichzelf nieuw leven inblazen en Republikeinen onder druk zetten om te doen wat we al die jaren hebben gedaan, namelijk de schuld betalen die we hebben opgelopen en niet de rekening houden. Amerikaanse mensen gijzelen”, zei Rep. Pramila Jayapal van Washington, die de Congressional Progressive Caucus voorzit.

President van Senaat Banken Sherrod Brown (D-Ohio) zei dat hij er zeker van was dat Wall Street uiteindelijk zou praten. “Maar ik denk dat het veelzeggend is dat McCarthy naar Wall Street ging om over dit alles te praten, omdat hij de Wall Street-man is,” voegde Brown eraan toe. “Dus we zullen zien.”

Ondertussen komen zorgen over de impact die een bittere strijd over het schuldenplafond zou kunnen hebben op de economie naar voren in de inkomstenoproepen van banken.

Goldman CEO David Solomon identificeerde de onzekerheid over de schuldlimiet als een potentiële bron van volatiliteit tijdens het gesprek van de bank op dinsdag. Een uur eerder, in antwoord op een vraag van POLITICO, vertelde Bank of America Chief Financial Officer Alastair Borthwick aan verslaggevers dat hij weinig te zeggen had over de stand van de niet-bestaande onderhandelingen tussen het Witte Huis en McCarthy.

“Uiteraard hopen we allemaal dat dit met succes zal worden opgelost”, voegde hij eraan toe.

Citi-CEO Jane Fraser zei dat haar bank gelooft dat het “nu waarschijnlijker is dat de Verenigde Staten later dit jaar in een oppervlakkige recessie terechtkomen”. ‘De grootste onbekende’, zei ze tegen analisten tijdens de recente inkomstenoproep van de bank, is ‘hoe het schuldenplafond uitpakt’.

Philipp Hildebrand, vice-voorzitter van BlackRock, waarschuwde donderdag op het Bloomberg New Economy Gateway Europe Forum dat het faillissement “een fundamenteel anker” van het wereldwijde financiële systeem zou ondermijnen en “niet mag gebeuren”.

“Het enige wat we kunnen doen is bidden dat iedereen in de Verenigde Staten begrijpt hoe belangrijk de onschendbaarheid van de soevereine handtekening van de belangrijkste valuta, van de belangrijkste obligatiemarkt, van de grootste economie van de wereld is”, zei Hildebrand.

[ad_2]