[ad_1]

Bij de Texas Tradition Rodeo in Denton galoppeert John Beck met zijn paard Diamond door de arena en laat een stofpluim in zijn kielzog achter – een van de meer dan 50 cowboys die strijden in klassieke evenementen zoals de barrelrace, de kalfslasso en de stier. .

Maar tijdens de show van afgelopen weekend namen de deelnemers ook deel aan onconventionele uitdagingen zoals ‘Wild Drag Racing’, waarbij cowboys in glinsterende jurken en bizarre pruiken proberen op ossen te springen – het is een homo-rodeo.

En zelfs als de staat van plan is om talloze beschermingen voor LGBTQ-inwoners op te heffen, sluit deze groep homoseksuele, lesbische en transgendercowboys zich hoe dan ook trots aan bij een van de beroemdste tradities van Texas.

Beck, die zegt dat hij al sinds zijn jeugd weet dat hij homo is, heeft als professionele cowboy niet altijd open kunnen staan ​​in de rodeowereld.

“Ik moest me verstoppen. Voor elk klein ding dat ik deed, moest ik me verstoppen”, herinnert de 73-jarige zich, gekleed in spijkerbroek, laarzen en een cowboyhoed versierd met een enorme blauwe veer.

De organisator van de show, de Texas Gay Rodeo Association (TGRA), is al 30 jaar gastheer van deze evenementen, ook al debatteert de wetgever van de staat Austin over tientallen wetsvoorstellen – 140, volgens de ngo Equality Texas – die zouden proberen de rechten van LGBTQ-mensen, een trend die te zien is in conservatieve staten in het hele land.

Ondanks de dreigende dreiging is de kleine menigte op de metalen tribunes in Denton, bij Dallas, enthousiast. Ze lachen en juichen zelfs als de dragqueens van hun wankele plek op de ruggen van de stieren vallen – hier, in tegenstelling tot de echte wereld buiten, maakt het gevaar deel uit van het plezier.

– ‘Leef mijn droom’ –

De TGRA, die 40 jaar geleden werd opgericht om geld in te zamelen om mensen met hiv te ondersteunen, toen er in de zuidelijke staat nog geen overheidssteun bestond voor degenen die door de ziekte waren getroffen.

De groep is afhankelijk van donaties om hun versie van de rodeo tot leven te brengen, aldus TGRA-lid Jim Gadient, voor mensen die houden van de ‘westerse’ levensstijl, maar zich misschien niet op hun gemak voelen in de traditionele cultuur van Texas.

“Onze rodeo is anders”, zegt Gadient, 68.

De ruimte om anders te zijn is voor veel aanwezigen relevanter dan ooit, nu wetgevers debatteren over wetsvoorstellen die de discussie over genderidentiteit op scholen zouden beperken, dragshows zouden beperken of verbieden, bepaalde boeken zouden verbieden en hormoonbehandelingen voor minderjarige transgenders zouden verbieden.

Amateur ‘Wild Drag Race’-deelnemer Sean Moroz, een paramedicus, zei dat zijn vrienden en familie “zeer accepterend” waren toen hij uit de kast kwam als homo.

Hij wilde al sinds zijn kindertijd betrokken raken bij wat hij beschouwde als de ‘hypermasculiene’ wereld van cowboys.

“Het hebben van een homo-rodeo maakte het een beetje gemakkelijker en comfortabeler voor mij”, herinnert hij zich. “Ik moet hier deel van uitmaken en mijn droom leven.”

Luitenant-gouverneur van Texas, Dan Patrick, een politieke bondgenoot van Donald Trump, heeft de pogingen om “Texas-kinderen te seksualiseren en te indoctrineren” aan de kaak gesteld met evenementen zoals verhaaltjes over dragqueens.

Maar voor de 50-jarige dragartiest Delilah DeVasquez, die samen met andere dragqueens danst tussen tafels vol volwassenen om geld in te zamelen voor het goede doel, zijn dergelijke zorgen niet relevant voor de rodeo.

“We kennen ons publiek. Dus als we kinderen entertainen, gaan we natuurlijk op gepaste wijze entertainen in vergelijking met volwassenen”, legde ze uit. “Het zijn twee verschillende dingen.”

Het is niet ‘gevaarlijk’, zei Moroz. “Dit zijn mensen die zich verkleden en plezier hebben.”

– ‘Het is een lange tijd om hier te komen’ –

Sommige rodeo-aanwezigen, waaronder Gadient, zeiden dat de regering van Texas zich zou moeten concentreren op zaken als wapengeweld of stemrecht in plaats van zich te richten op de LGBTQ-gemeenschap.

“Het is belangrijk dat deze rechten niet worden afgenomen”, zei de 63-jarige cowboy Charlie Colella terwijl hij zijn paard voerde. “Het heeft lang geduurd om hier te komen.”

“Ik heb 17 jaar paard gereden in de heterowereld en in de homowereld. Ik heb acht jaar op stieren gereden”, zei Beck, eraan toevoegend dat hij en zijn hetero-tegenhangers “leerden met elkaar om te gaan. En dit is het resultaat.”

“Dit is mijn familie, dit zijn mijn vrienden”, zei de 35-jarige Moroz over zijn mede-LGBTQ-rodeoconcurrenten.

“En, weet je, ik ben in staat mezelf te zijn.”

mav/caw/mlm/tjj

[ad_2]