[ad_1]

DURHAM, Noord-Carolina — Nieuw onderzoek onthult dat stress het lichaam veroudert. Gelukkig duurt het herstel maar een paar dagen. Volgens wetenschappers van Duke University School of Medicine neemt de biologische leeftijd van mensen en muizen snel toe als reactie op verschillende vormen van stress, zoals operaties, ernstige ziektes en bevallingen.

“Deze bevinding van vloeiende, fluctuerende en kneedbare leeftijd daagt de lang gekoesterde opvatting uit van een unidirectioneel opwaarts traject van biologische leeftijd gedurende de levensduur”, zegt de mede-hoofdauteur van de studie, Dr. Dr. James White in een persbericht.

Hij merkt verder op dat eerdere rapporten zinspelen op kortetermijnfluctuaties in biologische leeftijd, maar de omkeerbaarheid van deze veranderingen en hun triggers zijn nog steeds een onontgonnen wetenschappelijk gebied. Mensen kunnen biologisch ouder of jonger zijn dan hun chronologische leeftijd impliceert. Bovendien kunnen factoren zoals ziekte, medicamenteuze behandeling en veranderingen in levensstijl allemaal van invloed zijn op biologische veroudering, volgens toenemend bewijs uit diermodellen en studies bij mensen.

“Ondanks de wijdverbreide erkenning dat biologische leeftijd op zijn minst enigszins kneedbaar is, blijft de mate waarin biologische leeftijd gedurende het hele leven omkeerbare veranderingen ondergaat en de gebeurtenissen die dergelijke veranderingen veroorzaken, onbekend”, zegt prof. Vadim Gladyshev, co-hoofdauteur van de studie.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Pijn veroorzaakt door artritis / artrose
(©Evrymmnt – stock.adobe.com)

De onderzoekers gebruikten DNA-methylatieklokken om biologische leeftijdsveranderingen bij mensen en muizen te meten als reactie op verschillende stressvolle stimuli. Hun resultaten onthulden dat de biologische leeftijd in relatief korte tijd kan toenemen als reactie op stress, maar de neiging heeft om terug te keren naar het oorspronkelijke niveau na herstel van stress. Kortdurende veranderingen in biologische leeftijd treden ook op tijdens grote operaties, zwangerschap en ernstige COVID-19 bij mensen of muizen. De toename van de biologische leeftijd keerde echter terug en keerde binnen enkele dagen na deze gebeurtenissen terug naar de basislijn.

“De resultaten impliceren dat ernstige stress de mortaliteit verhoogt, althans gedeeltelijk, door de biologische leeftijd te verhogen.” Hij suggereerde dat verminderde biologische leeftijd en het vermogen om te herstellen van stress cruciale bepalende factoren kunnen zijn voor succesvol ouder worden en een lang leven. “Ten slotte kan biologische leeftijd een nuttige parameter zijn voor het beoordelen van fysiologische stress en de verlichting ervan”, voegt prof. Gladyshev toe.

“Onze studie onthult een nieuwe laag van verouderingsdynamiek die in toekomstige studies moet worden overwogen. Een belangrijk gebied voor verder onderzoek is om te begrijpen hoe voorbijgaande verhogingen van de biologische leeftijd of succesvol herstel van dergelijke verhogingen kunnen bijdragen aan versnelde veroudering gedurende de levensduur,” Dr. besluit Blanc.

De resultaten verschijnen in het journaal Cel metabolisme.

Stephen Beech, redacteur van de South West News Service, heeft bijgedragen aan dit rapport.

Youtube video

[ad_2]