[ad_1]

De wereldwijde militaire uitgaven bereikten vorig jaar een recordhoogte, aangespoord door een beleidswijziging in Europa, waar regeringen hun capaciteiten het meest hebben vergroot sinds het einde van de Koude Oorlog na de volledige invasie van Oekraïne door Rusland.

De defensie-uitgaven stegen in reële termen met 3,7% tot een record van 2,24 biljoen dollar in 2022, zei het Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI, maandag. Ongeveer de helft van de jaarlijkse stijging is te danken aan het verhoogde militaire budget van Oekraïne, volgens gegevens van het Oost-Europese land dat buitenlandse hulp uitsluit.

Wapenbudgetten stijgen in heel Europa als reactie op Russische agressie, terwijl spanningen in Oost-Azië leiden tot hogere uitgaven in dat deel van de wereld.

“De aanhoudende stijging van de wereldwijde militaire uitgaven in de afgelopen jaren is een teken dat we in een steeds onzekerdere wereld leven”, zei Nan Tian, ​​senior research fellow bij SIPRI, in een verklaring. “Staten vergroten hun militaire kracht als reactie op de verslechterende veiligheidsomgeving, waarvan ze niet verwachten dat deze in de nabije toekomst zal verbeteren.”

Een ander teken van hoe de wereld terugglijdt naar een situatie die voor het laatst in de Koude Oorlog is gezien, is dat de militaire uitgaven van landen in Midden- en West-Europa voor het eerst het niveau van 1989 hebben overschreden.

Finland en Zweden behoren tot de landen die deze uitgaven het meest hebben verhoogd. Finlands aankoop van F-35 straaljagers droeg bij tot een stijging van 36% in buurland Rusland, dat zich deze maand als 31e lid bij het NAVO-defensieblok voegde. Zweden wacht nog steeds op toetreding tot de alliantie.

Ondertussen stegen de defensiebudgetten voor de huidige NAVO-leden met 0,9% ten opzichte van 2021, doordat de uitgaven daalden in landen als Italië, Turkije en Griekenland. In het Midden-Oosten verhoogde Saoedi-Arabië zijn uitgaven met ongeveer 16% en werd het de vijfde grootste uitgever ter wereld. Qatar, dat zijn strijdkrachten heeft versterkt en zijn wapenvoorraden heeft verbeterd, heeft zijn uitgaven met 27% verhoogd.

De Verenigde Staten blijven verreweg de grootste uitgever ter wereld, aangezien hun militaire budget groter is dan dat van alle andere landen die samen tot de top 10 van grootste wapenkopers behoren, volgens de schatting van SIPRI. In 2014 maakte de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 een einde aan een korte periode van krimpende defensiebegrotingen, waarbij de wereldwijde uitgaven sindsdien acht opeenvolgende jaren zijn gestegen.

©2023 Bloomberg LP Bezoek bloomberg.com. Gedistribueerd door Tribune Content Agency, LLC.[ad_2]