[ad_1]

Tech-investeerder Chamath Palihapitiya, die twee jaar geleden zei dat bitcoin goud verving en voorspelde dat de digitale valuta zou stijgen tot $200.000, heeft tegenwoordig een veel voorzichtiger kijk op cryptocurrencies.

“Crypto is dood in Amerika”, zei Palihapitiya de nieuwste aflevering van de All-In podcast.

Palihapitiya gaf de schuld aan de ondergang van crypto grotendeels aan toezichthouders, die veel agressiever zijn geworden in hun jacht op slechte actoren in de industrie. Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission, zei dat crypto-handelsplatforms zich moeten houden aan strikte Amerikaanse effectenwetten.

Terwijl hij onlangs vragen beantwoordde voor wetgevers, bracht Gensler de ineenstorting van Silicon Valley Bank in verband met de crypto-industrie.

“Je hebt zelfs Gensler die de bankencrisis de schuld geeft van crypto”, zei Palihapitiya. “Amerikaanse autoriteiten hebben hun wapens stevig op crypto gericht.”

De SEC heeft de handhaving van de crypto-industrie opgevoerd en gaat achter bedrijven en projecten aan waarvan de toezichthouder zegt dat ze niet-geregistreerde effecten verkochten.

In februari stelde het bureau regels voor die zouden veranderen welke cryptobedrijven activa van klanten kunnen houden. In maart gaf de SEC een bericht uit aan crypto-exchange Coinbase a Wells – meestal een van de laatste stappen voordat het een rechtszaak aanspant – waarin het bedrijf werd gewaarschuwd dat het mogelijke schendingen van de Amerikaanse effectenwetgeving had vastgesteld. Vorige weekde SEC heeft crypto-activahandelsplatform Bittrex en zijn ex-CEO ervan beschuldigd een niet-geregistreerde beurs te exploiteren.

Brian Armstrong, CEO van Coinbase, vertelde CNBC dat zijn bedrijf zich voorbereidt op een rechtszaak van een jaar met de commissie en ook overweegt om buiten de Verenigde Staten te verhuizen als het geen betere duidelijkheid over de regelgeving krijgt. In de tussentijd, Bittrex heeft het al aangekondigd het zou de Amerikaanse activiteiten beëindigen, met name vanwege “aanhoudende onzekerheid over de regelgeving”.

Ze “waren waarschijnlijk de grootste bedreiging voor het establishment”, zei Palihapitiya, verwijzend naar cryptobedrijven. “En zij zijn degenen die, in alle eerlijkheid tegenover regelgevers, de grenzen meer hebben verlegd dan welke andere sector van de startup-economie dan ook.”

“Nu betalen ze de prijs”, zei hij. “De rekening is te laat voor hen.”

Gensler kreeg soortgelijke kritiek van House Republicans over het harde optreden van het bureau tegen cryptocurrency-platforms tijdens vier uur congresgetuigenis vorige week.

“Regulering door handhaving is niet voldoende en ook niet houdbaar”, aldus de voorzitter van de House Financial Services Committee. Patrick McHenry, RN.C. “Je straft digitale-activabedrijven omdat ze naar verluidt de wet niet volgen, terwijl ze niet weten dat deze op hen van toepassing zal zijn.”

McHenry zei dat de aanpak van de SEC “innovatie in het buitenland stimuleert en het Amerikaanse concurrentievermogen in gevaar brengt”.

Gensler verdedigde de acties van het bureau.

“We hebben een duidelijk regelgevingskader opgebouwd over 90 jaar,” zei hij, eraan toevoegend dat uitwisselingen “over het algemeen niet-conform zijn en hieraan moeten voldoen.”

Bitcoin, de grootste cryptocurrency, bereikte in november 2021 een recordhoogte van ongeveer $69.000, toen de benchmarkrente van de Federal Reserve bijna nul was en investeerders massaal risico liepen. De markt veranderde vorig jaar haastig toen de Fed de rente gestaag begon te verhogen om de inflatie te bestrijden.

Begin 2021 voorspelde Palihapitiya op CNBC dat bitcoin zou stijgen van $39.000 op dat moment naar $100.000 en vervolgens naar $200.000.

‘Wanneer weet ik niet,’ zei hij. “Vijf jaar, 10 jaar, maar dat is oké. En de reden daarvoor is dat elke keer dat je dit allemaal ziet gebeuren, het je eraan herinnert dat, wauw, onze leiders niet zo betrouwbaar en betrouwbaar zijn als vroeger.”

Later in 2021, net voor de piek, zei hij dat bitcoin “effectief goud had vervangen”.

Bitcoin wordt momenteel verhandeld tegen iets meer dan $27.300, een daling van 60% ten opzichte van het hoogste punt ooit.

[ad_2]